Tíz tipp, hogyan nyerj időt

A legtöbb életmódváltás az akarat hiányán, a rossz döntéseken és az időhiányon bukik el – hol tud a ma embere a legtöbb időt spórolni? Ha változtatsz, elképzelhető, hogy saját magadra és az életmódváltásra is több időd jut.

1. Ha javítasz az alvásminőségeden, kevesebb alvás is elég. Ahhoz, hogy jobban aludj, érdemes az elektromos eszközöket kizárni a hálószobából, alvás előtt elcsendesedni és a vacsorát is lefekvés előtt néhány órával megoldani.

2. Egy átlag magyar napi négy-öt órát ül a tévé előtt, jó esetben nem tömi magát közben károsnak mondott élelmiszerrel – és így elmegy egy nap a semmivel. Gondold át, hogy te itt tudsz-e spórolni magadnak időt!

3. Ha a kettes pont nem vonatkozik rád, a hármas egész biztos, hogy igen. Tudom, hogy sokan dolgoznak telefonon, én is, s azt is tudom, hogy az újságolvasás is áttevődött az internetes hírek böngészésére, de egész biztos vagyok benne, hogy nagyon sok felesleges dolgot is csinálsz a telefonoddal. Itt tudnál időt nyerni…

4. Főleg a nőkre vonatkozik ez a pont: shoppingolás, bevásárlás, pedikűr, manikűr, körmös, kozmetikus, gyantáztatás, műszempillás meg mindenféle istenharagja… Nos, én itt spórolok a legtöbbet időben és pénzben, a jó megjelenést sosem ezektől vártam, erre több szót nem is vesztegetnék.

5. És a férfivonal: bulizás, sörözés, haverok… Kikapcsolódni kell, én jóval ritkábban járok el, mint a többség, de nem azért, mert sajnálom rá az időt, hanem azért, mert elsodornak a hétköznapok. Ha túlzásba viszed, s még a bulizás utáni napok is rámennek a regenerálódásra, akkor van mit változtatni itt is.

6. Az üresjáratok a legnehezebben kezelhető időkiesések, például, ha a gyereket viszed különórára és meg kell várnod. Én akkoriban, amikor még ez aktuális volt, vagy futottam, vagy olvastam, vagy dolgoztam, olykor pedig meglestem, mennyit fejlődött a lányom az adott sportágban, az is jó időtöltés.

7. Otthoni tevékenység: ugye ismerős, hogy a sok teendőből ki sem látsz, egyikből a másikba fogsz, még be sem fejezted az elsőt, de már csinálnád a következőt, de közben elfelejted, hogy mi is van még… A megoldás: listázás. Ugyanúgy, mint a vásárlásnál. Feleannyi időt vesz el mindkettő, ha közben nem kell gondolkoznod.

8. Szerintem iszonyatosan rombol – és ez megint csak vonatkozik rám is – a telefon! Messenger, viber és a többi kommunikációs csatorna. Mindig utolérnek, ha fontos, ha nem, lógunk ezen a megveszekedett telefonon, viszi az időt, energiát és közben arra, aki velünk van, nem tudunk százszázalékosan figyelni. Én most már este tíz órakor szigorúan kikapcsolom a telefont, a cél a nyolcórás „takarodó”.

9. A lustálkodásra nem térnék ki külön. Pihenni kell és kész! Persze ha az egész életedet végigpihened, akkor azért meg kellene mozdulnod!

10. Amit még megfigyeltem, hogy a párhuzamos tevékenységek is viszik az időt. Én például sosem tudok csak egy dologra figyelni, evés közben berakok egy mosást, olvasok vagy posztot írok, két-három feladatot biztos mindig elvégzek egyszerre. Viszont így egy kicsit szétfolynak a dolgaim, ha koncentráltabb vagyok, akkor egyben gyorsabb is.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.