Tornabottal a helyes testtartásért

Felesleges bonyolult erőgépeket használnunk, esetleg edzőterembe járnunk, ha csak az egyensúlyfejlesztést és a tartásjavítást szeretnénk fejleszteni. Egyszerű és olcsó eszköz a megoldás.

Kevés egyszerűbb és olcsóbb eszköz létezik, amelyet otthoni tornára használhatunk, mint a tornabot, amely egy 90–120 centiméter (gyerekeknek fele) hosszú, 2-2.5 centiméter átmérőjű farúd. Használata egyszerű, mégis sokoldalú fejlesztésre képes, ezért elsősorban iskolai testnevelésórákon használják, de felnőtteknek is érdemes felfedezni.

A tornabot felhasználása sokoldalú, már a bemelegítéshez is jól használható, de erősítésben, tartásjavításban és az egyensúlyérzék fejlesztésében is változatosan hasznosítható.

Három egyszerű gyakorlat:

  1. Fogjuk meg a botot a két végén a testünk előtt, majd emeljük a fejünk fölé, onnan pedig hátra, ameddig bírjuk, fokozatosan egyre lejjebb engedve a botot.
  2. A botot engedjük a hátunk mögé, a kulcscsontunk alá, támasszuk meg a könyökünkkel, tenyerünkkel felfelé fogjuk meg, majd így csináljunk törzsfordítást (4×15) jobbra és balra. A gyakorlat nemcsak a törzsizomzatot erősíti, hanem a helyes testtartást is segíti.
  3. A botot a két végénél fogva tartsuk derékmagasságban, tenyérrel lefelé. A jobb kezünkkel emeljük fejmagasságig a botot, a ballal pedig közelítsük a a derekunkhoz. Ezt követően a bal csuklónkat fordítsuk ki, a jobbal vigyük a botot a fejünk mögé, majd engedjük le a botot derékmagasságig a hátunk mögött. Onnan pedig visszafelé csináljuk a mozdulatsort, így jutunk vissza a kiinduló állapotba. Gyakorlat közben a vállizmok és a mellizmok is mozognak, így a bemelegítéshez tökéletesen alkalmas a mozdulatsor.

 

 

A tornabotnak különféle változatai léteznek, például a súlyokkal nehezített body bar, amely 1.5–16 kg súlyú, kezdőknek persze a kisebb súlyok ajánlottak.

Ezzel az eszközzel szintén elvégezhetőek a fenti gyakorlatok, a bot súlya adja a nehezítést. Innen egy lépés csak a súlyzórúd használata, amely azonban leginkább erősítésre szolgál.

A tornabot olcsó és jól hasznosítható eszköz, ráadásul jól is helyettesíthető, mondjuk egy seprűnyéllel. Kevés energiabefektetéssel és nagy odafigyeléssel azonban szép eredményeket érhetünk el, mint a helyes testtartás vagy az erősödő törzs- és vállizomzat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.