Inverse Everest: magyarok a világ mélyén

Ismeretterjesztő film készült a 2016-os, négytagú expedíció kalandjairól a Kaukázusban, amely a világ legmélyebb barlangjáról elsőként dokumentált nem mindennapi fotókat.

A Jurij Kaszjan vezette nemzetközi barlangász-kutatócsapatnak 2004-ben sikerült először kétezer méternél mélyebbre ereszkednie a Kaukázus nyugati peremvidékén, Abházia területén található, a hetvenes évek óta kutatott 2196 méter mély Krubera (más néven Voronyja) barlangrendszerben.

A Földön ez az egyetlen barlangrendszer, amely ennyire mélyre nyúlik, így bolygónk legmélyebb barlangja. Magyar kutatók 2009-ben és 2010-ben is jártak ott, majd 2016-ban a négytagú Inverse Everest-expedíció arra vállalkozott, hogy elsőként befotózza a barlangrendszer ismert részét.

Az Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila, Tóth Attila összetételű kutatócsapat 2016 augusztusában érte el a barlangrendszer legmélyebb, még búvárfelszerelés nélkül megközelíthető pontját, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over termet, Ambrus pedig lélegzetelállító fotókat készített az örök sötétség birodalmában.

Elképesztő utazásukról, kalandjaikról ismeretterjesztő film is készült Inverse Everest címmel, amelynek február 21-i bemutatójára a Csupasport is meghívást kapott. Háromtagú filmes stáb tartott az expedícióval, Tóth Zsolt Marcell, Balázs Gergely és Lerner Balázs egyedülálló felvételeket rögzített a világ legmélyebb barlangjáról, amelyet mindeddig nem dokumentáltak és nem mutattak be ilyen módon a nagyközönségnek. A film előzetese:

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.