Két ilyen sport között választani? Kizárt!

Julia Castro előbb a sárkányszörfbe, majd a wakeboardba szeretett bele, és mint mondja, ma már egyiket sem hagyná abba – még akkor sem, ha ez nem várt nehézségekkel jár.

Abban nincs semmi meglepő, hogy az erős szelek szigetének is nevezett Fuerteventurán született 25 éves Julia Castro a vízisportok szerelmese, az viszont korántsem hétköznapi, hogy egyszerre két sportágban igyekszik helytállni. Bár kiskorában karatézott, kézilabdázott, majd atletizált, egy makacs térdsérülés és műtét után ismét sportágváltásra kényszerült.

Forrás: Julia Castro Instagram

Pincérnőként dolgozott a sárkányszörf (kite surf) -világbajnokságon, itt szeretett bele a sportágba, és 2011-ben megvette az első deszkáját. Egy évvel később két számban is harmadik lett a spanyol bajnokságban, 2013-ban másodikként végzett a junior Európa-bajnokságon, 2014-ben kilencedik volt a világbajnokságon. Nagyjából ekkor, húszévesen barátai unszolására próbálta ki a wakeboardot, és mondanunk sem kell, ebbe is azonnal beleszeretett. „Imádtam, nagyon szórakoztató volt, és sokkal könnyebb ideális körülményeket találni, mint a sárkányszörfnél” – mondta. Itt is sikeresnek bizonyult: háromszoros spanyol bajnok, és 2016-ban hatodik lett az Európa-bajnokságon.

És hogy mit tenne, ha választania kellene a két sportág közül? Nos, erre elég határozott válasza van.

„Nem tudnék választani, mert mindkettőt imádom. Eldönthetem, hogy épp édes vagy sós vízben akarok-e sportolni, hogy sárkányszörfre vagy wakeboardra vágyom-e jobban, és ezt a választási lehetőséget semmiért sem adnám fel.

Sohasem gondoltam arra, hogy a kettő közül bármelyiket abbahagyom. Nekem teljesen természetes, hogy mindkettőben versenyzek.

Persze eleinte nem gondoltam bele, hogy ez mennyire nehéz lesz. Sokszor egy időpontban vannak a versenyek, és ilyenkor választanom kell. Emellett egyik sportágban sem tudok százszázalékos erőbedobással edzeni. De élvezem!”

A sportolás mellett közösségi menedzserként dolgozik, így aligha meglepő, hogy meglehetősen zsúfoltak a napjai. Ennek ellenére esze ágában sincs korán kelni, azt ugyanis utálja.

„Nem szeretek túl korán kelni, szükségem van arra, hogy sokat aludjak. A napot egy kis jógával kezdem, aztán minden attól függ, hogy aznap épp sárkányszörfözöm-e vagy wakeboardozom. A kite esetén előbb dolgozom, mert délután és estefelé kedvezőbbek az időjárási viszonyok. Ha wakeboardozom, jóval korábban kelek, jógázom, reggelizem, és indulok edzeni. A célom természetesen az, hogy világbajnok legyek, de a legfontosabb talán az, hogy ne fáradjak el. Szeretnék még jó néhány éven át sportolni és versenyezni, ezért remélem, hogy nem veszítem el a víz iránti szenvedélyemet.”

A sárkányszörf nem korfüggő

Julia Castro szerint téved, aki azt gondolja, hogy a sárkányszörf csak fiataloknak való, és mindenkit arra bátorít, próbálja ki a sportágat, amelyet nem is különösebben nehéz elsajátítani.

„Ha odafigyelsz az oktatókra, nyolc-tíz óra alatt el lehet sajátítani az alapokat. Nagyon könnyű megtanulni. Látok nyolcéves gyerekeket és hetven év feletti bácsikat is gyakorolni. A lányok viszont egyelőre kevesen vannak. Persze mint minden sportágnak, ennek is megvan a veszélye, de amíg hobbiszinten űzi valaki, nem különösebben sérülésveszélyes.”

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.