Mányoki: jövőre visszamegyek!

Majdnem tragédiával végződött Mányoki Attila második kísérete az Északi-csatornán, de a csupasport.hu-nak elmondta, már a kórházban tudta, hogy jövőre újra megpróbálja átúszni.

„Már jövőre visszamegyek – mondta a csupasport.hu-nak Mányoki Attila, aki augusztus 4-én sikertelen kísérletet tett az Írország és Skócia között húzódó Északi-csatorna átúszására, amely majdnem az életébe került. – Végigcsinálom ugyanazt a felkészülést, mint idén, és bízom benne, hogy legközelebb nem lesz ilyen balszerencsém.”

A magyar extrém hossztávúszó 35.7 kilométer, 10.5 óra úszás után volt kénytelen feladni, ezalatt körülbelül tizenöt oroszlánmedúza csípte meg, és a szervezetébe jutott rengeteg méreganyag miatt már nem tudott kommunikálni, elvesztette az eszméletét. Súlyos állapotban szállították kórházba, ahol hat napra intenzív osztályra került, a bal tüdeje felmondta a szolgálatot, lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, egy napig volt mélyaltatásban.

„Mint mindig, ezúttal is felkészültem mindenre, magamra kentem egy korábban már bevált krémet medúzacsípés ellen, szinte teljesen fehér lett tőle a bőröm indulásnál – emlékezett vissza Mányoki. – Úgy gondoltam, hogy két-három órán keresztül védelmet biztosít majd, én pedig nyugodtan úszhatok, ehhez képest már az első százötven méteren megcsípett két medúza.”

Mányoki elmondta, hogy teljesen másképp élné meg ezt a helyzetet, ha a saját fizikai korlátaiba ütközött volna, de nem erről volt szó, hiszen olyan körülmény miatt nem tudta teljesíteni a távot, amiről nem tehetett.

Az orvosok, akik kétóránként ellenőrizték az életfunkciós értékeit a kórházban, a gyors regenerációjából arra következtettek, hogy a szervezete erős volt, és készen állt egy ilyen hatalmas kihívásra. Ami történt, az a szervezetébe jutó hatalmas mennyiségű méreganyag következménye volt.

„Nem voltak lelki problémáim, elfogadtam a helyzetet, hiszen én minden tőlem telhetőt megtettem. Nem a fizikai kondíciómon múlt, hogy nem tudtam megcsinálni.”

„Az altatásból felébredve a párommal és a szervező csapattal még ott megbeszéltem, hogy jövőre visszajövök, de nem egyhetes időpontot kapok, hanem egy ún. „open window-t” ami azt jelenti, hogy akár egész nyáron ott maradhatok Írországban, és ha a szervezők ideálisnak látják a körülményeket, azonnal szólnak nekem, hogy indulhatunk.”

Mányoki úgy tervezi, hogy már jövő év május végén kiutazik Írországba edzőtáborba, és nagy valószínűséggel kint is marad a következő kísérletig. Elárulta, annyit azért változtat, hogy a sziget legészakibb részére megy edzeni, amely csak száz kilométerre van az indulóhelytől, de két fokkal hidegebb a víz, mint az Északi-csatornában, ezért különösen jó hely akklimatizálódni.

Márpedig a kulcs ezúttal is ez lesz.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.