A koplalás a legnagyobb ellenfél

Juniorkorúként indul a férfi testépítő- és fitnesz-világbajnokságon a Men’s Physique kategóriában Szabó Roland, aki először szerepel vb-n a felnőttek mezőnyében.

Nemrég végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi és honvédtisztképző karán, levelezős hallgatóként azonban pénzügy- és számviteli tanulmányokat is folytat. Az egyetem és a napi nyolc óra munka mellett edzői tanfolyamra jár a hazai fitneszszövetség akadémiáján, hogy nemzetközi szakedzői képesítést szerezzen. Az MnB Team SE versenyzője Veres Tamás, az egyesület elnöke, és a testépítők szövetségi kapitányának irányításával készül pályafutása eddigi legnagyobb erőpróbájára.

Huszonhárom évesen élete első világeseményére készül a felnőttek között. Nem túl korai még?
Viszonyítás kérdése. Hét éve, tizenhat éves koromban kezdtem edzőterembe járni, és mindössze két éve sportolok versenyszerűen. Első nagy erőpróbámon, a kétezertizenhetes országos magyar bajnokságon a juniorok között első, a felnőttek mezőnyében pedig második lettem.

Az idein viszont már nemcsak a juniorok, hanem a felnőttek között is én voltam a legjobb. Nagyon várom a vb-t, kíváncsian várom, kik lesznek ott a mezőnyben.

Meglehetősen hamar lett felnőttválogatott. Nem irigykednek önre?
Rengeteg áldozatot hoztam azért, hogy eljussak idáig. A munka és a tanulás mellett naponta járok edzésre, az utóbbi négy évben mindössze négy olyan nap volt, hogy nem mentem le az edzőterembe. Általában délután négykor végzek a munkahelyemen, utána sokszor előbb másoknak tartok edzést, és csak ezt követően foglalkozom magammal. Este nyolckor, de van olyan is, hogy csak tízkor érek haza. Otthon mindig főzök magamnak valamit, pontos étrendet követek, nem mindegy, mit és mikor eszem.

A hazai versenyekhez képest mennyiben más a mostani vb-felkészülés?
Szinte ugyanaz, inkább az időzítésre kell nagyon odafigyelnem. Az eredeti terv szerint úgy alakítottuk a felkészülést az edzőmmel, hogy a november végi junior-vb-re legyek csúcsformában. A felnőtt-vb miatt azonban csavarnunk, pontosabban szigorítanunk kellett a felkészülés menetén, hogy minél hamarabb elérjem a legjobb formámat.

Hogyan befolyásolja ez az étrendet?
A felnőtt-vb kezdetéig fenn kell tartanom a zsírmentes száraz formát, ami annyit jelent, hogy jelentősen csökkentenem kell a szénhidrátbevitelt. A felnőttvilágversenyt követően sincs lazítás, hiszen a két héttel utána következő junior-vb-re újra csúcsformában kell lennem, ám az étrendemen addig sem változtathatok, ami miatt állandóan fáradtnak fogom érezni magam. Minden tekintetben kimerítő időszak elé nézek.

Milyen célt tűzött ki maga elé a felnőtt-világbajnokságot illetően?
Nagy szám lenne, ha bekerülnék a legjobb hat versenyző közé, ami nemzetközi szinten óriási eredmény lenne, de azzal is bőven megelégednék, ha a top tízben fejezném be a küzdelmeket.

Jelenleg az orosz, az ukrán és az afrikai országokból származó versenyzők uralják a férfi-világelitet, ahova másnak nagyon nehéz bekerülnie.

A november végi junior-vb jelenti majd a búcsút a korosztálytól?
Vélhetően igen. Mivel nemcsak junior, hanem felnőtt magyar bajnoknak is mondhatom magam, legfőbb ideje, hogy végleg elköszönjek ettől a korcsoporttól.

Men’s Physique. Olyan fitneszkategória, amelyben nem elsősorban az izomtömeg mennyiségét, hanem az esztétikumot pontozzák. Fontos szempont még a derék és a váll aránya, valamint a bőr minősége is.

Felnőtt testépítő-világbajnokság. Dubai, Egyesült Arab Emírségek, november 5–10.
Promóvideó

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Jöhetnek az igazi futóversenyek!
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Amikor a futóknak alaposan befűtenek
Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.