A legsikeresebb Ms. Olympia

A michigani Iris Kyle tízszer nyerte meg a legrangosabb testépítőversenyt, de rengeteget vitáznak arról, hogy izomtömege mennyire kecses és nőies, vagy esetleg már férfias.

Tíz győzelem. Gyakorlatilag lengőtekében vagy háztömb körüli versenyben is különleges rangot jelentene, de ha valaki a világ legrangosabb testépítőversenyét nyeri meg ennyiszer, sőt, sorozatban kilencszer, akkor előtte tényleg érdemes megemelni a kalapunkat. Akkor is, ha Iris Kyle és a klasszikusnak mondott női ideál meglehetősen távol áll egymástól. Soha véget nem érő vitát lehetne folytatni, meddig kecses, karcsú, sportos, erős vagy éppen már túl izmos egy-egy sportoló nő.

 

 

A most 45 esztendős Iris Kyle 170 centiméteres magassága mellett versenyen kívül 68–76 kilót, míg versenyszezonban 79–82 kilót nyomott, s 11 év alatt tízszer nyerte meg a Ms. Olympiát, a 2014-ig létező verseny utolsó időszakában csak 2005-ben maradt siker nélkül.

A michigani Benton Harborban született egy hatgyermekes család legfiatalabb tagjaként, a középiskolában sofballozott és kosárlabdázott, utóbbiban kifejezetten sikeres volt, sőt ösztöndíjat is kapott. Aztán elköltözött Kaliforniába.

„Abban a pillanatban tudtam, hogy nekem erre van szükségem” – emlékezett a momentumra, amikor belépett egy helyi edzőterembe, ahol később alkalmazottként dolgozott, no meg rengeteget edzett, és megállás nélkül bújta a testépítéssel foglalkozó magazinokat. Izmaival először csak a kaliforniaiakat kápráztatta el, de már akkor felfigyeltek a tökéletesen kidolgozott testre, és 22 évesen megkapta az IFBB profi kártyáját.

 

Noha már 1999-ben is indult a Ms. Olympián, illetve a Ms. Internationalen, az abszolút elsőséget 2004-ben szerezte meg először. Utána csak 2005-ben kapott ki, amikor izomtömeg-csökkentést előtérbe helyező szabályt hoztak, amelynek eltörlése után férfias testalkata miatt legalább annyi kritikát kapott, mint dicséretet. Ettől függetlenül megállíthatatlan volt, sorozatban kilencszer győzött, ötször a Ms. International címet is begyűjtötte, vagyis kétségtelenül a női testépítés legnagyobb alakja.

Szabadidejében kerékpározni, futni, túrázni vagy éppen vásárolni szeret, s tizedik sikerét követően bejelentette visszavonulását. Egy évvel később vissza akart térni, amelyet azonban az IFBB valamely rangos verseny megnyeréséhez kötötte, hogy újra szerepelhessen a szervezet legnagyobb versenyein. Mindebből kis perpatvar alakult ki, mivel minden idők legjobb testépítőjének újbóli pódiumra lépését kötötték feltételhez, később pedig már csak ezért sem fogadta el a lehetőséget.

 

 

Évtizedek óta foglalkozik online, illetve személyi edzésekkel, táplálkozási tanácsadással, egészséges termékekkel foglalkozó bár és egy Las Vegas-i sportklub tulajdonosa. Szerepelt a Lehetetlen küldetés című vetélkedőben, sőt, bordáját is törte az egyik vízicsúszdás feladatnál, illetve 2017-ben a Generation Iron 2 című, testépítéssel foglalkozó dokumentumfilmben. A baptista Iris Kyle minden második vasárnap templomba jár, szabadnapjait pedig rendre imádkozással és a Biblia olvasásával kezdi.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.