A legszimmetrikusabb női testépítő

A venezuelai Yaxeni Oriquen-Garcíát minden idők második legjobbjának tartják a szakágban, de éremgyűjteménye mellett elsősorban gyönyörűen kidolgozott izomzatára is büszke lehet.

A Nemzetközi Testépítő- és Fitneszszövetség (IFBB) száz női testépítőt rangsoroló listáján Yaxeni Oriquen-García a második helyet foglalja el. Csak Iris Kyle előzi meg, aki karrierje során is néhányszor felülmúlta, elvégre 2004 és 2014 között tíz Ms. Olympia-címet szerzett, míg Oriquen-García egy első, egy második és négy harmadik hellyel büszkélkedhet.

Vagyis nem nevezhetjük sikertelennek pályafutását, amely 1989-ben kezdődött. Öt Ms. International-elsőséggel büszkélkedhet, hazája, Venezuela legsikeresebb testépítője, no meg egyetlen Ms. Olympia-győztese.

A versenyidőszakban 73–77 (egyébként 84–86) kilós, 173 centiméter magas hölgy a Maracaibo-tó partján fekvő, csaknem 300 ezres Cabimasban született, az iskola mellett pedig eleinte modellkedett. A testépítéssel 23 esztendősen kezdett el komolyabban foglalkozni, négy évvel később közép-amerikai bajnokságot nyert, majd az Egyesült Államokba költözött, s azóta is ott él. A sikert nem adták könnyen, mert 1993-tól hiába versenyzett a profik között, eleinte csak a helyezéseket gyűjtögette.

Nyolc év után, 2001-ben szerzett először érmet (harmadik hely) a Ms. Olympián, a következő évben pedig megnyerte a Ms. Internationalt.

Fotó: bodybuilding.com/Isaac Hinds

„Nagyon boldog vagyok, hogy tizenkét év kemény munka után végre sikerült nyernem – mondta a bodybuilding.com oldanak a 2005-ös Ms. Olympia-győzelme kapcsán. – Évek óta kőkeményen dolgozom, megérdemeltem, hogy az enyém legyen a cím. Fantasztikus hangulat volt a versenyen, és végig nyugodt voltam. Mindig higgadt maradok, hiszen mire eljön a verseny, úgy állok színpadra, hogy tudom, mindent megtettem a sikerért. Ha ki kellene emelni valamit, akkor a lábaimat és a bicepszemet mondanám, a vádlimon azonban lehet még fejleszteni. Sokat számít a fegyelmezettség, legyen akár edzés, akár étkezés, igaz, néha az édességek elcsábítanak.”

Yaxeni Oriquen-Garcíát minden idők legszimmetrikusabb testépítőjének tartják, aki nemcsak sikeres, hanem hosszú karriert is futott be, mivel három évvel ezelőtt, 50 esztendősen még mindig a színpadon állt. Közben persze más feladata is akad Miamiban: saját edzőtermében edzőként és tanácsadóként is lehet vele találkozni.

Az előbb említett beszélgetés során egyébként a Ms. Olympia előtti étrendjéről is mesélt, a verseny előtti 12 hétben már szigorú szabályok mellett táplálkozott. A nap zabbal és fehérjével indult, aztán nyolc tojásfehérje, valamint rozskenyér vagy rizstorta következett, napközben pedig két-két alkalommal csirke és köret (rizs vagy krumpli) volt a menü, továbbá protein és egy kis gyümölcs, és kiemelt figyelmet fordított a szénhidrátbevitelre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.