Foci Vb

Balhés izomgolyó

Ha a svájci válogatott szerdán nem kap ki Costa Ricától, bejut a legjobb tizenhat közé. A szurkolók leginkább Xherdan Shaqiriben bíznak, akinek nemcsak kiváló lövőtechnikája, hanem testfelépítése is Wayne Rooneyt juttatja eszünkbe.

A svájci szélső technikai adottságai mellett az erejével is kimagaslik a mezőnyből, és mivel mindketten viszonylag alacsonyak, okkal aggathatják rájuk a drukkerek az „izomgolyó” elnevezést. Rooney egyébként magasabb és súlyosabb, az Everton 32 éves játékosa 176 cm és 83 kilogramm, míg a 26 éves Shaqiri 169 cm és 72 kg.

Wayne Rooneyval szemben sem volt könnyű test test elleni párharcot nyerni

Persze a hajdani Jugoszláviában, a koszovói Gjilanban született svájci ász sem csak a génjeinek köszönheti lenyűgöző izomzatát. Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan ő is az edzések megszállottja, rengeteg időt tölt az edzőteremben, és a hírek szerint nem telik el úgy nap, hogy ne erősítse egyébként is bivalyerős lábát. Emellett a felsőtestét sem hanyagolja el: a 2016-os Európa-bajnokság előtt a The Sun tett fel egy videót, amelyen minden létező eszközt bevet, így például a medicinlabdát, amelynek előnyeiről nemrég a Csupasport is írt.

Elnézve, hogyan dobálja a falnak törzsizomzatát erősítve a ránézésre legalább tízkilós eszközt, sem a labdát, sem az ellenfelek védőit nem irigyeljük.

De a kitörés (természetesen jelentős súllyal), a kézi súlyzóval végzett evezés és persze a jól bevált felülés-fekvőtámasz kombináció is szerepel a repertoárjában.

A súlyok emelgetése mellett az étkezésére is odafigyel, még ha ezzel kapcsolatban nagy titkokat nem is árult el.

„Profiként tudom, mit kell tennem. Attól még, hogy az egyik ismert kólamárka reklámarca vagyok, nem azt jelenti, hogy mindennap kólát iszom” – mondta nemrég.

Ezzel talán azoknak is üzent, akik a 2016-os Eb után ducinak nevezték. Egykori csapattársa, a kétszeres német válogatott Philipp Wollscheid azonban már akkor a védelmébe vette.

Ez nyilvánvalóan túlzás. Bár alacsony termete miatt ducinak tűnik, valójában tömény izom” – mondta az azóta a Metzben játszó védő.

Shaqiri három kilogramm színtiszta izmot szedett magára, miután 2015 nyarán az Internazionalétól a Premier League-ben szereplő Stoke Cityhez igazolt.

A rend kedvéért pedig azt is tegyük hozzá, hogy a két évvel ezelőtti franciaországi torna egyik legszebb gólja is az ő nevéhez fűződik: bizonyára sokan emlékeznek még a lengyelek elleni, zseniális ollózós találatára.

Ja, és Rooneyhoz hasonlóan tőle sem állnak távol a botrányok. Ahogyan már említettük, az egykori Jugoszláviában született, méghozzá koszovói albán szülők gyermekeként, és nem mindenki díjazta, hogy egy 2012-ben az albánok ellen 2–0-ra megnyert vb-selejtező előtt nem énekelte a svájci himnuszt, a cipőjén pedig mind a három nemzet zászlója ott virított. A 2016-os Eb-n pedig egyenesen kijelentette, hogy ha tehetné, a koszovói válogatottra cserélné a svájci mezt. És persze itt a legújabb balhé: a szerbek ellen 2–1-re megnyert meccsen a gólja után az ellenfelet megsértve, a politikai jelképnek számító albán sast formázta kezeivel. Az is szóba került, hogy eltiltják, de végül megúszta pénzbüntetéssel, így játszhat Costa Rica ellen.

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét 2012-ben érte el, amikor triplázott a Bayern Münchennel, utána került az Interhez, majd a Stoke-hoz, ám valószínűleg a nyáron klubot vált, miután jelenlegi csapata kiesett a Premier League-ből. Nemrég azt mondta, még a fénykorát élő Ronaldinho sem tudott volna segíteni a csapaton, amivel persze a klub szurkolóinál is kihúzta a gyufát.

Egy biztos, nemcsak a teste, az akarata is erős.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.