Edzésmódszert csak szakértőtől tanuljunk!

Ha sportolni szeretnénk, videomegosztóról vagy barátoktól tanuljunk, esetleg keressünk fel szakértő edzőt? Milyen veszélyeket rejt, ha megfelelő alapok hiányában kezdjük el az edzéseket?

Manapság, az internet korában egyre több kérdésre online keressük a választ. Házi feladatukhoz a fiatalok a neten böngésznek megoldókulcsok után, a dolgozatra készülve keresik az órán le nem jegyzetelt tananyagokat, a legtöbben a közösségi oldalakon tartják a kapcsolatot távol élő barátaikkal, rokonaikkal. Virágkorát éli az e-book, sőt a világháló a párkapcsolatok kialakításának is egyik kiemelkedő fórumának számít.

A netes információkeresés alól nem bújhat ki a sport sem. A különböző sportágakat érintő kérdésekkel kapcsolatban számtalan cikk, blogbejegyzés és youtube-videó próbálja meg tájékoztatni az olvasókat, nézőket. Szakértők és hozzá nem értők egyaránt posztolgatnak, hogy szerintük melyik pozíció a legoptimálisabb a guggoláshoz, milyen legyen a hátunk súlyemeléskor, hogyan végezzük el precízebben a kitöréseket, mekkora kettlebellel próbáljuk meg a szakítást, milyen öltözetben fussunk télen, mi a tökéletesen hasizom titka, és még sorolhatnánk.

Sokan úgy gondolják, hogy pénzt, esetleg időt és energiát spórolhatnak, ha az interneten bővítik ismereteiket. Léteznek videók, amelyek alkotói hirdetik, hogy a bemutatott gyakorlatok utánzásával profi módon növelhetjük állóképességünket, csökkenthetjük testünk zsírszázalékát vagy erősíthetjük izmainkat.

 

Az internet helyett inkább edzőteremben sajátítsuk el a megfelelő mozdulatokat.

 

Az eredményt befolyásolja, hogy a tanulni vágyó rendelkezik-e azokkal az alapismeretekkel, amelyek szükségesek a bemutatott vagy leírt gyakorlatok tökéletesen kivitelezéséhez. Ha valaki még sosem tanult vizsgázott instruktornál kettlebellezni, s a nagyszobai fotelből felpattanva szeretné a youtube-on látott feladatokat elsajátítani, minden bizonnyal rövid időn belül a sürgősségin köt ki.

Egyértelmű tehát, hogy a szertorna, a szinkronúszás, a műkorcsolya vagy más sportág elképzelhetetlen az oktató személyes jelenléte nélkül. Ugyanez érvényes a gyógytornára is, mivel az alkalmazott technikákat senki sem tudja magától megtanulni. A tartásjavítás, a műtéti és baleseti rehabilitáció, a mozgáskoordináció javítása, gerinctorna, szülés utáni torna esetében is kihagyhatatlan a szakértő, aki megtanítja a mozdulatokat, s korrigálja őket.

Minden olyan mozgásformánál ajánlott szakértőt felkeresni, legalábbis az alapok megtanulásához, ahol a balesetmentességhez fontos a precizitás. Futni elméletileg automatikusan képesek vagyunk, de a statisztika ebben az esetben is megmutatja, hogy a hobbifutók a helytelen technika és mennyiség miatt nagy számban sérülnek. Hozzáteszem, aki félti az ízületeit, jól teszi, ha már az első megtett kilométerek előtt tanácsot kér egy hozzáértőtől, hogy melyik cipőt válassza terepre, aszfaltra, téli időszakban, nyáron, hobbicélra vagy versenyhez, s milyen technikával, hogyan alakítsa ki az edzéstervét.

 

Óvakodjunk az önjelölt edzőktől vagy szakértőktől.

 

Lakatos Péter szerint a legnagyobb kockázati tényezőt a nem optimális kivitelezés jelenti. A kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, aki egyébként sportoktatói diplomával is rendelkezik küzdősport és rekreáció szakon, Functional Movement System (FMS) szakértő és oktató, SMR-szakértő, fekete öves jiu jitsus, felhívta a figyelmemet, hogy a helytelenül betanított gyakorlatok, a rosszul megválasztott progressziók és terhelés akár egész életre szóló sérülést okozhat. Hiába akarjuk a gyakorlatot jól megtanítani, ha az alapmozgás hiányzik. Ebben az esetben nem a fittség megszerzése az első cél, hanem a mozgásminőség javítása.

„A »youtube-akadémián« végzett edzők többsége olyan technikát akar csoportos vagy személyi edzések során átadni, amelyet maga sem sajátított el teljesen. Az egyik legfontosabb edzői alapelvnek viszont az orvosi esküből kellene erednie, amely a »Ne árts!« parancsa.”

Ha súlyzós edzésbe szeretnénk kezdeni, mindenképpen kérjünk szakértői segítséget, mert a pontos kivitelezésre egy laikus nem is gondolna, márpedig ez jelentősen befolyásolja az eredményt és az egészségünket. Természetesen idővel az önálló edzés is lehetséges, de az alapok megszerzését semmi sem pótolja. Mindig járjunk utána, hogy a tanácsot adó milyen végzettséggel, tapasztalattal rendelkezik az adott sportágban, mert ha a kellő információk hiánya miatt megsérülünk, hosszadalmas rehabilitációra számíthatunk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.