Fotózáson érte baleset a testépítőt

A nagy tehetségnek tartott Jean-Pierre Fux karrierje véget ért, amikor az edzőteremben képeket készítettek róla, de később edzőként és tanácsadóként ismét a figyelem középpontjába került.

Némi túlzással állíthatjuk, Jean-Pierre Fux azt követően vált igazán híressé, hogy egy szerencsétlen sportbaleset következtében gajra ment a karrierje. Harmincnégy évesen egy meglehetősen furcsa baleset következtében tönkrement mindkét lába, de edzőként új fejezetet nyitott életében, és ennek köszönhetően sokkal többet cikkeztek róla, mint aktív sportoló korában.

A kilencvenes évek elején üstökösként robbant be a nemzetközi testépítésbe a svájci születésű Jean-Pierre Fux. Mindössze 26 éves volt, amikor megnyerte a Nemzetközi Testépítő-szövetség (IFBB) amatőr világbajnokságát, és ezzel megszerezte a profi kártyát. A tömeghajhásznak becézett svájci 1996-ban lépett először színpadra a hivatásosok között, méghozzá az Arnold Classicon és a Mr. Olympián: előbbin kilencedik, utóbbin nyolcadik lett. Két évvel később a negyedik helyre tornázta fel magát az Arnold Classicon, és sokan azt hitték, innen megállíthatatlan lesz.

 

 

Nem így történt. Nemcsak azért, mert sokak szerint inkább testtömegének értelmetlen növelésére összpontosított, hanem azért is, mert 2002-ben egy igencsak furcsa és mint később kiderült, sportkarrierje szempontjából végzetes baleset érte. A „Mi lett velük?” című dokumentumfilm-sorozatban így emlékezett vissza a borzalmas jelenetre.

„Éppen a Flex Magazinnak készítettünk képeket, ezért rendesen megpakoltak súllyal – meséli. – Guggolva kellett kinyomnom több mint háromszáz kilogrammot, amit gond nélkül teljesítettem. A mutatványt követően odajött a fotós, Chris Lund, és azt mondta, hogy nem igazán tetszik neki a fénybeállítás, ezért új képeket szeretne készíteni. Megkért, hogy ismételjem meg a sorozatot.

Az előző széria óta négy-öt perc telt el, az izmaim kezdtek kihűlni. Amikor felemeltem a súlyt, úgy éreztem, mintha egy épületet kellene megmozdítanom. A pokol nehezedett a vállaimra.

A guggolásnál elszakadt mindkét combizmom, emiatt a több száz kilós teher hirtelen a lábamra nehezedett, aminek következtében aláfordult mindkét lábszáram. Ahogy a földre zuhantam, rögtön tudtam, hogy lőttek a karrieremnek.”

Névjegy: Jean-Pierre Fux
Született: 1968. november 5., Brig-Glis, Svájc
Állampolgársága: svájci
Testmagasság: 180 cm
Versenysúly: 118 kg
Testsúly: 136 kg
Kiemelkedő eredményei a jelentősebb nemzetközi versenyeken: IFBB amatőr testépítő-világbajnok (1994), IFBB Arnold Classic-4. (1998), Mr. Olympia-7. (1997), Mr. Olympia-8. (1996)

Számos műtét és hosszú rehabilitáció várt Fuxra, aki sohasem tudott visszatérni a színpadra. Egy-egy felkérésnek engedve részt vett ugyan néhány fotózáson, de már nem tudott úgy edzeni, mint korábban, a versenyzésről nem is beszélve. Tíz évre teljesen eltűnt a nemzetközi testépítés színteréről.

Aztán elkezdte újraépíteni magát – ezúttal nem a színpadon hívta fel magára a figyelmet, hanem az edzőteremben. Végre úgy érezte, hosszú idő után új kihívásra lelt, és ma már az egyik legnépszerűbb online tréner és tanácsadó.

„Ha már egyszer megtanultam, hogyan kell izmot építeni, azt is el tudom sajátítani, hogyan kell átadni másoknak ezt a tudást. Elvégeztem az ehhez szükséges tanfolyamokat, és örömmel tapasztaltam, hogy azóta nagyon sokan fordultak hozzám segítségért” – árulta el.

A hír hallatán hatalmas médiaérdeklődés fogadta, legfőképpen a különböző közösségi médiafelületeken váltott ki kommentcunamit. A rossz nyelvek szerint edzőként sokkal nagyobb lett a felhajtás körülötte, mint aktív testépítőként, amihez kellett, hogy tönkremenjen sportolói karrierje.

Sorsát így sem kerülhette el: tavaly protézist ültettek be elnyűtt térdébe, aminek köszönhetően újra talpra állt. Ha már versenyzőként nem sikerült neki, online edzőként igen: nemrég egyik tanítványa, Renan da Silva Santos az újonckategória nehézsúlyú mezőnyében első lett Kalifornia állam testépítő-bajnokságán, és Fux úgy véli, hamarosan profi kártyát is szerezhet.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.