Futball: a felsőtest sem mindegy!

A labdarúgók között is sokan vannak, akik mintha fittyet hánynának felsőtestük formálására. Ezúttal azt vesszük górcső alá, a futballistáknak mire kell(ene) odafigyelniük, hogy a test test elleni küzdelemben bárkivel felvegyék a harcot.

A profi futball ma már több mint sport, több mint szimpla játék, szurkolók milliói járnak világszerte mérkőzésekre, a játékosok pedig ma már jobbára igazi harcosok, modern kori gladiátorok. A legtöbb vezetőedző a gyerekek fejlesztése közben a technika elsajátítását tartja a legfontosabbnak, esetleg az állóképességet javító edzést futás formájában, ám ennél jóval több összetevője van a megfelelő felkészülésnek.

A profiknak nyilván az erőnléti edző pontosan elmondja, mit kell tenniük – de hogyan készüljön az, aki nem találkozik minden nap ilyen szakemberrel?

Erő és állóképesség: A labdarúgók edzésprogramjának jó aerob alapokra kell épülnie, mivel a játékosoknak a 90 perc alatt legtöbbször 12-13 kilométert kell megtenniük a pályán. Ez nagy terhet ró a focista keringési (kardiovaszkuláris) rendszerére, és az izmok állóképességére. A futballistának természetesen nem szükséges olyan fizikum, mint egy rögbi- vagy egy amerikaifutball-játékosnak, ám ahogy fejlődik a sport, a labdarúgás, úgy fordul egyre inkább a harc irányába a futball is. A játékosok esetében a relatív erő számít: a saját testsúlyunkhoz képest milyen erőkifejtésre vagyunk képesek. Az edzéstervet főként összetett, funkcionális gyakorlatokból kell összeállítani. Hogy mik ezek? Kitörések, guggolás, fekvőtámasz, tolódzkodás, húzódzkodás, valamint ellentétes izomcsoportok edzésére kell koncentrálnunk. Fontos, hogy egy labdarúgó ne csupán gépeken tréningezzen. A gyakorlatok nagy részét saját testsúllyal, szabad súllyal végezzük, és mozgassuk meg az egész testünket, nagy hangsúlyt fektetve az alsótestre is.

Sebesség és robbanékonyság: A modern futballban a sebesség fontosabb, mint valaha, mert hiába van jó állóképességünk, hiába tudnánk lefutni a maratonit, ha a másik gyorsabb, a labda mindig az övé lesz… A robbanékonyság a másik fontos összetevő, amely az erő és a sebesség kombinációja. Ennek fejlesztésére az alábbi gyakorlatokat kell beiktatnunk az edzésünkbe: ugró guggolás, mellre vétel, lökés és hasonló gyakorlatok. A mellre vétel hasonló mozdulatsor, mint amit a súlyemelők mutatnak be a versenyeken lökésben, és álló helyzetből kell a rudat – nagyobb súllyal – a fejünk fölé lendíteni.

Rugalmasság: Mindenki tisztában van vele, hogy a rugalmasság milyen fontos, azonban sokan elkövetik azt az alapvető hibát, hogy a mozgás előtt passzív bemelegítést végeznek. Ez passzív nyújtásokat jelent, ami éppen hogy csökkentheti a teljesítményt, és növeli a sérülések kockázatát. A megoldás a dinamikus bemelegítés: séta, guggolás, térdemelések, karkörzés, sarokemelés. A nyújtást inkább az edzés befejezésekor végezzük.

Táplálkozás: A sporttáplálkozás alapvető fontosságú még a megye kettőben is, ezzel persze aligha mondunk újdonságot. Igyunk sok vizet, és naponta négy-hat alkalommal együnk kisebb adagokat. Edzés után étkezzünk, közvetlenül előtte soha! Minden étkezés tartalmazzon fehérjét (hal, csirke, tojás, protein turmix, néhány tejtermék), gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát; keményítőtartalmú szénhidrátokat (tészta, krumpli, rizs, gabonafélék) edzés után fogyasszunk vagy a meccs előtti este, egyébként minimalizáljuk az étrendünkben. Kerüljük a cukrot, süteményeket, szemét kaját (gyorséttermi étel, chips), alkoholt, na és a cigarettát.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.