Gyermekfitnesz: tánc, mozgás, élmény

A látványelemek teszik vonzóvá, izgalmassá és változatossá a sportágat, erre hazánkban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, de a fitnesztáborok és -bemutatók is a tömegesítést szolgálják.

Bármilyen furcsán is hangzik, a gyermekfitnesz művelői nem emelgetnek súlyokat, de még a futópadot sem veszik igénybe.

„Tanítványainkkal négy elemcsoport mozgásanyagát sajátítjuk el, amely erő-, lazasági és akrobatikus elemekből, valamint ugrásokból áll – kezdte Cservenyák Gabriella, az IFBB gyermekfitneszszakágának vezetője, a Marcipán Tánc és Fitnesz Közhasznú Sportegyesület vezetőedzője. – A versenyek során ezeket az elemeket kell beépíteni a másfél perces színpadi produkcióba, amelyet – a rokon sportágakhoz, a ritmikus gimnasztikához és a talajtornához hasonlóan, különböző szempontok szerint – pontozóbírók értékelnek. Pontozzák a gyerekek hajlékonyságát, rugalmasságát, erősségét, az elemek technikai kivitelezését, előadásmódját és show-szerűségét. Fontos értékelési szempont, hogy a zene, a koreográfia, a fellépőruha és a versenyző előadásmódja összhangban legyen.”

A sportág leginkább azzal vívta ki magának a népszerűséget, hogy a gyerekek előadó-képességét magas szintre fejlesztve szórakoztatják a közönséget.

„Nagy hangsúlyt fektetünk a látványelemekre, hogy vonzóvá, izgalmassá és változatossá tegyük a sportágat, aminek köszönhetően sok gyerek szeretne fitneszezni.

A kreatív alapossággal megtervezett gyakorlatok sok nézőt vonzanak a versenyekre, a hűséges szurkolók még az Európa- és világkupa-viadalokra is elkísérnek bennünket.”

A Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség berkein belül a gyermekfitnesz a kilencvenes évek második felében indult útjára. A sportág népszerű lett más országokban is, ennek eredményeképpen 2010-ben Pozsonyban megrendezték az első hivatalos gyermekfitnesz-világbajnokságot.

„A hazai versenyeken a gyerekek elit-, A-, B- és C-kategóriában mérik össze tudásukat, attól függően, kinek milyen a tudásszintje. Válogatott csak az elitkategóriában induló versenyzőből lehet – ők képviselik az országot a nemzetközi viadalokon. Az egyéni produkciók mellett egyre népszerűbbé válnak a duó, csapat és formáció kategóriák is, amelyekben a csapatok színes, csillogó ruhákban lépnek színpadra.”

 

Fotók: Várszegi Gábor és Budai László/Marcipán SE

 

A sportág gyors fejlődését követően egymást érték a jelentősebb nemzetközi versenyek. A legutóbbi, 2019-es világbajnokságnak Korfu volt a házigazdája, ahonnan a magyar versenyzők két világbajnoki címmel, sok-sok ezüst- és bronzéremmel tértek haza. Cservenyák Gabriella azonban azt tartja igazán sikernek, hogy a magyarok látványelemeit más országok is szívesen átveszik, ami a sportág fejlődése szempontjából elkerülhetetlen.

„Az egyesület sajátos, barátságos és feszültségmentes légköre hamar népszerűvé vált a kicsik és a szülők körében, így nincs hiány jelentkezőkben.

Nemcsak a családias hangulat, hanem a számos kiegészítő program – fitnesztáborok, bemutatók – miatt választják a gyerekek az egyesületet.

Természetesen a marketing hagyományos elemeit, a szórólapozást és a plakátokat sem hanyagoljuk el.”

Fotók: Várszegi Gábor és Budai László/Marcipán SE

 

A gyermekfitnesz számos sportág elemeit használja fel, élvezhetővé, izgalmassá és változatossá téve azt. A gyerekek mindig új koreográfiai elemeket tanulnak meg, ám a legfontosabb, hogy a gyakorlatokat zenére végzik.

„Ezért sem meglepő, hogy jó néhány éve a fiúk is bekapcsolódtak a gyermekfitneszbe, s bár kisebb létszámban, de felzárkóztak a világelithez.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.