Gyermekfitnesz: tánc, mozgás, élmény

A látványelemek teszik vonzóvá, izgalmassá és változatossá a sportágat, erre hazánkban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, de a fitnesztáborok és -bemutatók is a tömegesítést szolgálják.

Bármilyen furcsán is hangzik, a gyermekfitnesz művelői nem emelgetnek súlyokat, de még a futópadot sem veszik igénybe.

„Tanítványainkkal négy elemcsoport mozgásanyagát sajátítjuk el, amely erő-, lazasági és akrobatikus elemekből, valamint ugrásokból áll – kezdte Cservenyák Gabriella, az IFBB gyermekfitneszszakágának vezetője, a Marcipán Tánc és Fitnesz Közhasznú Sportegyesület vezetőedzője. – A versenyek során ezeket az elemeket kell beépíteni a másfél perces színpadi produkcióba, amelyet – a rokon sportágakhoz, a ritmikus gimnasztikához és a talajtornához hasonlóan, különböző szempontok szerint – pontozóbírók értékelnek. Pontozzák a gyerekek hajlékonyságát, rugalmasságát, erősségét, az elemek technikai kivitelezését, előadásmódját és show-szerűségét. Fontos értékelési szempont, hogy a zene, a koreográfia, a fellépőruha és a versenyző előadásmódja összhangban legyen.”

A sportág leginkább azzal vívta ki magának a népszerűséget, hogy a gyerekek előadó-képességét magas szintre fejlesztve szórakoztatják a közönséget.

„Nagy hangsúlyt fektetünk a látványelemekre, hogy vonzóvá, izgalmassá és változatossá tegyük a sportágat, aminek köszönhetően sok gyerek szeretne fitneszezni.

A kreatív alapossággal megtervezett gyakorlatok sok nézőt vonzanak a versenyekre, a hűséges szurkolók még az Európa- és világkupa-viadalokra is elkísérnek bennünket.”

A Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség berkein belül a gyermekfitnesz a kilencvenes évek második felében indult útjára. A sportág népszerű lett más országokban is, ennek eredményeképpen 2010-ben Pozsonyban megrendezték az első hivatalos gyermekfitnesz-világbajnokságot.

„A hazai versenyeken a gyerekek elit-, A-, B- és C-kategóriában mérik össze tudásukat, attól függően, kinek milyen a tudásszintje. Válogatott csak az elitkategóriában induló versenyzőből lehet – ők képviselik az országot a nemzetközi viadalokon. Az egyéni produkciók mellett egyre népszerűbbé válnak a duó, csapat és formáció kategóriák is, amelyekben a csapatok színes, csillogó ruhákban lépnek színpadra.”

 

Fotók: Várszegi Gábor és Budai László/Marcipán SE

 

A sportág gyors fejlődését követően egymást érték a jelentősebb nemzetközi versenyek. A legutóbbi, 2019-es világbajnokságnak Korfu volt a házigazdája, ahonnan a magyar versenyzők két világbajnoki címmel, sok-sok ezüst- és bronzéremmel tértek haza. Cservenyák Gabriella azonban azt tartja igazán sikernek, hogy a magyarok látványelemeit más országok is szívesen átveszik, ami a sportág fejlődése szempontjából elkerülhetetlen.

„Az egyesület sajátos, barátságos és feszültségmentes légköre hamar népszerűvé vált a kicsik és a szülők körében, így nincs hiány jelentkezőkben.

Nemcsak a családias hangulat, hanem a számos kiegészítő program – fitnesztáborok, bemutatók – miatt választják a gyerekek az egyesületet.

Természetesen a marketing hagyományos elemeit, a szórólapozást és a plakátokat sem hanyagoljuk el.”

Fotók: Várszegi Gábor és Budai László/Marcipán SE

 

A gyermekfitnesz számos sportág elemeit használja fel, élvezhetővé, izgalmassá és változatossá téve azt. A gyerekek mindig új koreográfiai elemeket tanulnak meg, ám a legfontosabb, hogy a gyakorlatokat zenére végzik.

„Ezért sem meglepő, hogy jó néhány éve a fiúk is bekapcsolódtak a gyermekfitneszbe, s bár kisebb létszámban, de felzárkóztak a világelithez.”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Csécsei a címvédés miatt nevezett az UTT-re
E-bringák munkába ingázóknak
Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.