Lakat kerül az edzőtermekre?

A koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt itthon újabb korlátozásokat vezettek be, amelyek az edzőtermek látogatóit is érintik. Nézzük, melyek ezek, és milyen lehetőségek közül választhatunk!

Mint ismert, 2020. november 10-én, kedden hatályba lépett a kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete, amely fontos előírásokat tartalmaz a hivatásos és amatőr versenysporttal, illetve az egészségmegőrzés céljából végzett szabadidősporttal kapcsolatban.

Futókönyv mellé futóöv!
Olvasóink közül már nagyon sokan találkoztak Futóarcok című könyvünkkel. Karácsonyi ajándéknak is jó választás lehet a több mint harminc remek magyar szabadidős futót bemutató kemény fedeles kötet, amelyet most a bolti árhoz képest 30 százalékos kedvezménnyel lehet megrendelni, ráadásul minden könyvhöz egy világító futóövet is ajándékba adunk.

Berkes László, a Magyar Testépítő- és Fitneszszakszövetség testépítőszakág-vezetője a kormányrendeletet értelmezve elmondta, hogy bár a rendelkezés tiltja a szabadidős létesítmények, így az edző- és fitnesztermek használatát is, az igazolt, hivatalos versenyengedéllyel rendelkező, versenyszerűen sportoló testépítők – felkészülés és megméretés céljából – továbbra is látogathatják a létesítményeket. Az is fontos kritérium, hogy a testépítők olyan klub vagy egyesület sportolói legyenek, amely tagja a Magyar Testépítő- és Fitneszszakszövetségnek. A szükséges versenyengedélyeket a szövetség állítja ki.

Felvetődik a kérdés, vajon ki minősül versenyszerűen sportolónak? Erre a választ a vonatkozó sporttörvényben találjuk meg, amely kimondja, hogy versenyszerűen sportoló az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt szervezett vagy engedélyezett versenyeken vagy versenyrendszerben vesz részt igazolt sportolóként. A versenyző lehet amatőr vagy hivatásos.

„Több edzőterem-tulajdonossal is beszéltünk, a legtöbbjük azonban vonakodik attól, hogy kinyisson – magyarázza Berkes László. – Egyelőre egy terem van, amely hajlik arra, hogy megnyissa a kapuit, az Aréna Plazában található Peak Gym. Érdemes böngészni a honlapjukat, ahol hamarosan több információt találunk erről. Úgy értesültünk, gyakorlás céljából szívesen fogadná az érvényes versenyengedéllyel rendelkező testépítőket. A baj az, hogy a szabadidő- vagy hobbisportolók az edzőtermeken kívül rekednek, nekik más megoldás után kell nézniük.”

Jó hír ugyanakkor, hogy közterületen, nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon nyugodtan folytathatunk egyéni szabadidős sporttevékenységet: futhatunk, gyalogolhatunk vagy kerékpározhatunk. Szerencsére a parkokban és zöldterületeken testmozgás közben nem kell maszkot viselnünk.

„Egyelőre nem tudni, meddig lesznek zárva az edzőtermek a szabadidő-sportolók előtt, még az is előfordulhat, hogy egész télen. Minden a járványügyi helyzettől függ. Pedig az immunrendszerük erősítése érdekében rendkívül fontos lenne, hogy megfelelő testedzési lehetőséghez jussanak. Mindannyian tudjuk, hogy az erős szervezet hatékonyabban védekezik a vírusok ellen. Ne essünk ugyanakkor kétségbe! Húsz-harminc évvel ezelőtt még fűtetlen pincékben emelgettük a súlyokat, s ha ettől most nem is kell tartanunk, bátran menjünk – az előírásokat betartva – a szabad ég alá erősíteni! Nyilván nem olyan, mintha edzőteremben gyakorolnánk, de a semminél mindenféleképpen jobb” – állítja a szakember.

Berkes László úgy véli, aki szinten akarja tartani magát, annak a szabadtéri tréning is megfelel, a fejlődéshez azonban kétségkívül edzőtermi környezetre lenne szükségük. A kültéri erősítés mellett más lehetőségeket is megragadhatunk.

„Bátran vegyünk otthon online órákat! Számos edzőterem igyekszik megtartani vendégeit, így ezek a virtuális térben folytatják tevékenységüket. Egy megfelelő szaktudású személyi edző nagyon sokat segíthet, ráadásul online jelenléte sokakat ösztönöz a folytatásra. Ezenkívül nyugodt szívvel nyúljunk a jól bevált, hagyományos eszközökhöz, mint amilyen az ugrókötél vagy a súlyzó, de végezhetünk fekvőtámaszokat és felüléseket is! Ne féljünk visszalépni a kezdetekhez” – biztatott a szakember.

Más forrásokból megtudtuk, hogy a frissen indult igym.hu online edzőtermében a most regisztrálók egész novemberben ingyenesen edzhetnek este 8 és reggel 5 között. Lehetőségünk tehát bőven akad, csak meg kell ragadnunk őket!

A cikkben hivatkozott kormányrendelet részleteit a Magyar Közlönyben olvashatjuk el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.