Pró és kontra: otthon vagy konditeremben

Szégyenlősebbek, introvertáltak a hazai közeget részesítik előnyben, de a megfelelő munka elvégzéséhez nem árt felkeresni egy edzőtermet. Érvek és ellenérvek különböző személyiségeknek.

Otthoni edzés, vagy irány a fitnesz- és konditerem?

Ki erre, ki arra esküszik.

Tény, a lelkiismeretes munka, a következetesség és az odaadás minden esetben meghozza gyümölcsét, de sorakoztassunk fel gyorsan pró és kontra érveket az otthoni edzés kapcsán.

 

Idősík

Pró: Az idő megválasztásának lehetősége csábító. Magam rendelkezem, mikor végzem el a napi edzésemet, a napomba hová tudom beszorítani a sporttevékenységemet.
Kontra: Ha a reggeli tréninget elszalasztom, napközben sokkal nehezebben veszem rá magam a feladatsorok elvégzésére. Igaz, az edzésre még mindig ott az este, de sok függ attól, a munkából mennyire kifacsartan érkezem haza.

 

Egyedüllét

Pró: Ha szégyellősebbek vagyunk, nem igazán mutatnánk meg magunkat egy edzőteremben, remekül elrejtőzhetünk otthonunk magányában. Ha introvertált típusok vagyunk, nem kell mások gondjait, örömeit, sikereit, kudarcait meghallgatnunk. Saját tempónkban haladhatunk.
Kontra: Nincs kontrollcsoport, nincs húzóerő, így egy-egy nehezebb feladatsornál (mondjuk, a huszadik négyütemű fekvőtámasznál) könnyebben megadjuk magunkat, ha éppen nem vagyunk az akaraterő bajnokai.

 

Eszköz

Pró: Nyilván csak a leggazdagabb emberek otthona vetekedhet egy-egy jobban felszerelt konditeremmel, de magunk is jól kiválaszthatjuk sporteszközeinket az otthoni munkához. A manapság oly divatos edzésmódszerek ráadásul nem túl eszközigényesek, többségük saját testsúlyos edzés, amelyet azért kiegészíthetünk egy kis súlyzós gyakorlattal, kettlebellel, gumiszalaggal, TRX-szel, amelyek jól tárolhatók.
Kontra: A konditerem a lehetőségek tárháza, ráadásul szakemberektől kaphatjuk meg a válaszokat kérdéseinkre, ha éppen elakadnánk egy-egy feladatnál. Illik megtanulni a konditermek rendjét, szabályait. Használj törülközőt, tisztítsd le magad után az eszközöket, és természetesen pakold vissza helyére a súlyzókat és egyéb kínzóeszközöket.

 

A kettlebelledzés kényelmesebb lehet konditeremben.

 

Anyagiak

Pró: Ha átböngésztük a neten a hozzánk közel lévő edzőközpontok árlistáját, láthatjuk, széles spektrumon mozognak. Ha otthon edzünk, minimum tízezer forintot megspórolunk magunknak, az utazási költségről, az esetleges konditermi büféfogyasztásról nem is beszélve.
Kontra: Megéri befektetni 10-15 ezer forintot a havi edzésmunkánkba. Sok helyen szaunázási, infraszaunázási lehetőséggel is szolgál a fitneszcenter, a gépeknek köszönhetően nemcsak súlyzós edzéseket, hanem kardiogyakorlatokat is végezhetünk. Vásárolhatók kombinált bérletek is, vagyis akár váltogathatjuk is heti programunkat a kondigépek és az aerobikterem között.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 májusában.)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.