Sportolni sohasem késő!

Ha ez ember elmúlt 60, nem azon jár az esze, aznap a mellizmát vagy a vádliját mozgassa-e át. Sokkal inkább a napi gondok kerülnek előtérbe, pedig hatvan felett is érdemes mozgásban maradni.

Kezdjük egy mexikói történettel. Na nem valamelyik szappanopera epizódjának történéseit írnánk le, sokkal inkább egy hetvenéves dél-amerikai bácsika igaz történetét. A mexikói idős úr eldöntötte, ha törik, ha szakad, százhúsz évig él. Ötven esztendősen elkezdett EPO-t, tesztoszteront és inzulint szurkálni magának, hogy a harmincéveseknek megfelelő hormonszintet fenntartsa. Miután állítólag szemre tényleg nem öregszik, viszont jó esetben hosszú éveket kell még várni, meddig húzza az öreg, így térjünk át egy másik módszerre: ami ha nem is biztosan hat az öregedés ellen, de legalább segít a szakrendelőbeli jobb pozícióért folyó harcban.

Kezdjük a rossz hírrel: az öregedés öngerjesztő folyamat. Egyre romlanak a fizikai és szellemi képességeink, egyre kisebb teljesítményre leszünk képesek, amihez hozzászokik a szervezetünk és elindul a leépülés. Ráadásul ezen folyamatok közül egyre több visszafordíthatatlan.

A jó hír: némi edzés sok problémára megoldást jelent. A terhelés hatására megáll az izomleépülés, és ha megfelelő a táplálkozás, akkor életkortól függetlenül elindul valamilyen mértékű izomtömeg gyarapodás. Ez nem azt jelenti, hogy némi fekvőtámasztól csupa hatvanéves mini Swarzenegger áll majd a postán előttünk, de legalább nem tunyul el teljesen a testük.

Fontos a motiváció! Ki ne emlékezne rá, gyerekkorunkban űrhajósok, vagy kukásautó-vezetők szeretnénk lenni, jobb esetben szülészdokik. Aztán később ezek a célok sokkal inkább materiálissá válnak, mígnem egy szép nap eljutunk oda, hogy már nincs igazán célunk. Esetleg hogy megérjük az unokáink megszületését, és ne maradjunk le kedvenc sorozatunkról.

Igenis legyen célunk ebben a korban is a fittség, az egészséges életmód, hiszen ezzel nemcsak az életünket hosszabbíthatjuk meg, napi közérzetünkön is sokat javíthatunk!

Váljon rutinná! Az idősek között az egyik legnagyobb probléma az elszigetelődés és a magány. Mit tesz ilyenkor a magányos néni, bácsika? Elmegy a doktor úrhoz csacsogni, a közértbe tejfölt venni vagy a kínai boltba gumicsizmákat nézegetni. Mennyivel jobb lenne, ha ugyanezt a csacsogás nem az OEP rovására menne, hanem a konditermek recepciósait fárasztanák naphosszat. Merthogy az edzőterembe járás igeni örömet szerezhet, a terembe járás rutinná válhat, ami alakíthatja életünket, célt és feladatot állít az idősek elé.

Legyőzni a félelmet! Az idősek többsége soha életében nem sportolt. Lövése sincs, mit kell ott csinálni. Tele van a terem bonyolult gépekkel, eszközökkel, amelyekkel még soha életében nem találkozott. Megkérdezni ciki, meg hát egyébként is öreg már ő ahhoz, hogy bohócot csináljon magából. Nem! Ilyen nincsen! Igenis kérdezzük meg, csodálkozzanak csak ránk, hogy milyen elszántak, bátrak vagyunk, és akarunk tenni az egészségünkért. Szóval hatvan felett is irány a konditerem, már pusztán az ottlét is csodákra képes…

A jól megérdemelt pihenés idősebb korban is jobban esik egy kis mozgás után (Fotók:A FP)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.