Szájmaszk a fitneszversenyzőkön is

Az egészségügyi előírásokat betartva rendezték meg a testépítő és fitnesz magyar bajnokságot, a sportolók előre elkészített frizurával érkezhettek, s csak a színpadon vehették le maszkjukat.

A fővárosi Kőrösi kulturális központra szegeződött a hazai testépítő és fitneszrajongók figyelme október 18-án, vasárnap. A koronavírus-járvány okozta hosszabb versenyszünetet követően szeptember végén újraindult a hazai testépítőélet, így kerülhetett sor az országos magyar bajnokságra is.

A szervező, a Magyar Testépítő- és Fitneszszövetség semmit sem bízott a véletlenre, a versenyzők és a nézők csak normál testhőmérséklettel léphettek be az eseménynek otthont adó épületbe. Mindenkinek szájmaszkot kellett viselnie, a sportolóknak – egy órával színpadra lépésük előtt – előre elkészített frizurával és sminkkel kellett érkezniük a megméretés helyszínére. Az érdeklődők biztonságáról a nézőtéren is gondoskodtak, a nem egy háztartásban élők csak minden második helyet foglalhatták el – szájmaszkban.

Meglehetősen sűrűnek bizonyult a vasárnapi versenyprogram, mivel a juniorok és a felnőttek mellett a felsőoktatásban tanulók is pódiumra álltak. Ezen a napon rendezték ugyanis az egyetemi testépítő- és fitneszbajnokságot is (MEFOB). Az országos bajnokság rangját emelte, hogy egyben kvalifikációs verseny is volt a remélhetően hamarosan sorra kerülő junior testépítő- és fitnesz-világbajnokságra, továbbá a novemberben Spanyolországban tartandó felnőtt-vb-re.

A juniorok összesen 12, a felnőttek 13, míg az egyetemi hallgatók négy kategóriában mérték össze tudásukat. Kíváncsian vártuk, női fitmodell kategóriában vajon megvédi-e országos bajnoki címét az idei Európa-bajnokságon ezüstérmes Szalai Evelin, illetve hogyan szerepel a hazai férfitestépítés legnagyobb ígérete, Nyircsák József, aki a juniorok között az 5. helyet szerezte meg a szeptemberi kontinensbajnokságon.

„Sikerült a címvédés – mondta Szalai Evelin a csupasport.hu szerkesztőségének. – Őszintén szólva nem tudom megmondani, hányadik országos bajnoki címemet nyertem, de ez az elsőség azért különleges nekem, mert sikerült kvalifikálnom magam a novemberi világbajnokságra. Büszke vagyok az idei szezonomra, legfőképpen az Európa-bajnokságon elért második helyezésemre. Kíváncsian várom az év csúcseseményét, a novemberi világbajnokságot, amelyre legjobb tudásom szerint készülök, és amelyet – remélhetően – meg is tartanak. Visszatérve az országos bajnokságra, szeretném kiemelni csapattársamat, a jogi egyetemen tanuló Marján Gyöngyit, aki másodikként végzett a fitmodell kategóriában, de első lett az egyetemisták viadalán, a MEFOB-on. Noha csak tavaly kezdett el versenyezni, már most látszik, mekkora tehetség.”

Rendkívül sikeres ob-t zárt Nyircsák József is, aki a felnőttek között a games classic bodybuildingben és a juniorok klasszikus testépítő kategóriájában aranyérmet, míg a felnőttek klasszikus testépítőversenyén ezüstérmet szerzett.

„A versenynap reggelén jött az ötlet, hogy felnőtt-testépítésben is induljak – írta Nyircsák József hivatalos Facebook-oldalán. – Nem bántam meg, hiszen második lettem. Nagyon örülök az eredményemnek! Külön köszönettel tartozom Turós Györgynek, aki mindig megfelelő szakmai tanácsokkal lát el, és hálás vagyok a szponzoroknak is a segítségükért.”

Vargha Viola, a szövetség főtitkára örömmel állt rendelkezésünkre, és így foglalta össze az ob legfőbb tanulságait.

„A szigorú óvintézkedések ellenére szépszámú közönség jött el vasárnap, akik pedig nem akarták a helyszínen követni az eseményeket, végignézhették élő közvetítésünket. A szájmaszk viselése még a versenyzőknek is kötelező volt, csak színpadra lépéskor vehették le. Nyircsák József – aki gőzerővel készült az ob-re – nemcsak a héten kezdődő junior, hanem a novemberi felnőtt testépítő- és fitnesz-világbajnokságon is képviseli a magyar színeket. Remélem, ezúttal sikerrel szerepel a nemzetközi porondon. Nem szabad szó nélkül elmennünk Ágoston Dorottya teljesítménye mellett sem, hiszen első lett a juniorok és a felnőttek mezőnyében a fitnesz kategóriában, ráadásul a MEFOB-on is aranyérmet szerzett.”

Nyircsák József programját itt nézhetik vissza, az országos bajnokságról készült felvételt pedig itt. A részletes eredményeket a szövetség hivatalos Facebook-oldalán olvashatják el.

Fotók: Berkes László/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.