Szalai Evelin Eb-ezüstérmes!

Június 20. és 28. között rendezték meg az első testépítő és fitnesz e-Európa-bajnokságot. Szalai Evelin – legjobb magyarként – a második helyet szerezte meg a fitmodell-kategóriában.

Mint ismert, a Nemzetközi Testépítő- és Fitneszszövetség (IFBB) a koronavírus-járvány globális terjedése miatt korábban úgy döntött, az áprilisra tervezett Európa-bajnokságot – ha a járványügyi helyzet engedi – szeptemberben tartja meg Spanyolországban. Hogy a testépítők addig se maradjanak esemény nélkül, az IFBB megrendezte fennállása első online kontinenstornáját. A rendhagyó eseményen öt versenyző (Véninger Brigitta, Helstáb Lilla, Berki Roxána, Marján Gyöngyi és Szalai Evelin) képviselte a magyar színeket, közülük Szalai Evelin érte el a legjobb eredményt: a 25 esztendős sportoló a 166 centiméter alatti fitmodell-kategóriában ezüstérmet szerzett.

Ennek a második helynek örül jobban, vagy amelyet tavaly nyert a Budapesten rendezett junior testépítő- és fitnesz-világbajnokságon, valamint fitmodell-világkupán?

Nehéz összehasonlítani a kettőt. Az egyik online zajlott, nézők nélkül, a másik a színpadon, nézők előtt. Nagyon örülök mindkettőnek, ám a fitmodell-világkupaviadalon szerzett ezüstnek talán picit jobban, mert az normál körülmények között zajlott.

Csak kevesen tudják elképzelni, milyen érzés online sporteseményen részt venni.

 

Nagyon jó. Teljesen más képernyőn visszanéznünk magunkat, mint élőben pózolni. Szerencsére az Eb menete rendkívül egyszerű és zökkenőmenetes volt, bár a regisztrációval akadtak gondok. A nemzetközi szövetség arra kérte a nevezőket, küldjenek magukról fotókat és videókat, amelyeket a zsűri online pontozott. Nagyon oda kellett figyelnünk, hogy betartsuk a szabályokat – az edzőm mellett egy másik szakember is felügyelte a készülő képanyagot. Ez volt életem első online versenye, és nem akartam kihagyni, mert a világjárvány alatt rengeteg hazai és nemzetközi eseményt töröltek vagy halasztottak el.

Mi hiányzott a győzelemhez?

Még nem értem el a csúcsformámat, van még hová javulnom. Százszázalékos formában ugyanis megszerezhettem volna az első helyet, mert a litván győztest, Samanta Balodét a fitmodell-világkupaversenyen már legyőztem.

Miben múlta felül a többieket?

A fitmodell-kategóriában nagyon fontos a nőiesség, továbbá az, hogy meg is tudd mutatni a bájaidat. Talán ebben voltam jobb, ám az is lehet, hogy az arányaim és a kisugárzásom is jobban tetszett a zsűrinek.

A kijárási korlátozások alatt hogyan készült a megméretésre?

Addig jártam edzőterembe, ameddig volt lehetőségem. Amint bezárt, edzőm, Berkes László és felesége, Berkes Vasvári Nikolett IFBB pro licences edzők láttak el megfelelő tanácsokkal, így segítve az otthoni felkészülésemet. Kézi súlyzókkal, gumiszalaggal végeztük a gyakorlatokat online, és videóchat segítségével tartottuk a kapcsolatot.

Ha a jövőben a világszövetség több hasonló eseményt is online bonyolítana le, elindulna?

Vélhetően igen, mert az a típus vagyok, aki állandóan kihívásokra vágyik – engem ez sarkall a további sikerek elérésére. Ám ha a járvány miatt nem lesznek „rendes”, hanem csak online versenyek, állok elébük.

Ha már szóba hozta a jövőt, hogyan alakul a felkészülése a következő hónapokban?

Egész nyáron napi két edzéssel készülök az augusztus végén Máltán tartandó Gyémánt-kupára és a szeptemberi spanyolországi Európa-bajnokságra, amelyet remélhetőleg már nézők előtt tartanak meg. Másfél hete versenydiétán vagyok, mert a nyár végére csúcsformába szeretnék kerülni, úgyhogy a következő két hónapban nincs nyaralás és lángosevés.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.