Új győztest avatnak Las Vegasban

A címvédő és az általa legyőzött hétszeres győztes Phil Heath sem indul az idei Mr. Olympián, így mindenképpen új győztes avatnak Las Vegasban. A 212 fontos kategóriában Kökény Bélának szurkolhatunk.

Szeptember 12. és 15. között rendezik meg Las Vegasban a testépítők legrangosabb versenyét, a Mr. Olympiát, amely a laikusoknak elsősorban arról ismert, hogy a Terminátor-filmek sztárja, Arnold Schwarzenegger hét alkalommal (1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1980) nyerte meg a versenyt.

Fontos azonban leszögezni, hogy nem ő az abszolút rekorder, hanem az egyaránt nyolcszoros győztes Ronnie Coleman és Lee Haney, és az sem igaz, hogy Schwarzenegger veretlen lenne – egyedül az első két versenyt megnyerő Larry Scott büszkélkedhet ezzel.

Ennyit a történelemről, fókuszáljunk inkább az idei versenyre, már csak azért is, mert Kökény Béla személyében magyar indulónak is szoríthatunk.

A harminchét éves testépítő január óta nagyon keményen, szigorú diétával és edzéstervvel készült a versenyre, és – ahogyan azt korábban a Csupasportnak is elárulta – az a célja, hogy bekerüljön az első tízbe. Hétfőn utazott ki, és még most is nehezen hiszi el, hogy ott lesz a vegasi versenyen; tisztában van vele, hogy már az is hatalmas tett, hogy ott lesz a világ húsz legjobb versenyzője között.

Kökény Béla a 212 Olympia nevű kategóriában indul, amely a 212 font, vagyis a 96 kilogramm alatti versenyzők viadala. Az idén húszan indulnak, akad köztük amerikai, kanadai, bahreini, kuvaiti, brazil, spanyol, szaúd-arábiai, ukrán, szlovák, líbiai, japán és ausztrál is.

Kökény Béla a 96 kilogrammosok kategóriájában indul

A legutóbbi hét (!) versenyt megnyerő, a testépítés mellett rögbiben is jeleskedő walesi James „Flex” Lewis viszont nem indul, így biztosan új bajnokot avatnak. A harmincöt éves James Lewis egyébként gyerekként az ágya alá rejtette a súlyokat, mert a szülei megtiltották, hogy használja őket. Ő viszont lelkesen edzett minden este, és mondanunk sem kell, sokakhoz hasonlóan neki is Schwarzenegger volt a példaképe.

A rend kedvéért ugyanakkor tegyük hozzá, hogy Schwarzenegger nem itt, hanem a királykategóriának minősülő Mr. Olympián nyert hét alkalommal.

Az idén összesen nyolc kategória lesz: Mr. Olympia, 212 Olympia, Men’s Phisique Olympia, Classic Phisique Olympia, Fitness Olympia, Bikini Olympia, Figure Olympia és Women’s Phisique Olympia – az utóbbi négy női kategória.

A legnagyobb érdeklődés természetesen minden évben a királykategóriát övezi, csaknem tízezren szurkolnak a helyszínen, még többen a televízió előtt, és a versenyzőkhöz hasonlóan a nézők is izgatottan várják, ki lesz a testépítés új királya.

Nem volt botrányoktól mentes az előkészület, emiatt eleinte a jegyek is rosszul fogytak. A címvédő, 44 éves Shawn Rhodent, aki egyúttal minden idők legidősebb győztese, szexuális zaklatással vádolták, ezért felfüggesztették a versenyzési jogát. Az általa a trónról letaszított, az előző hét versenyt megnyerő Phil Heath pedig szeptember elején bejelentette, hogy nem indul, vagyis kapásból kiesett a két legnagyobb esélyes, egyúttal biztossá vált, hogy itt is új győztest avatnak.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.