Visszatérését tervezi a Mr. Olympia ikonja

Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő is győzött. Sorozatunkban ezúttal a hétszeres győztes, még mindig aktív Phil Heathről olvashatnak.

1987 és 2017 között 34 viadalt rendeztek, 6 győztessel; ebből 5 legalább 4 alkalommal nyert, ez is jól mutatja, hogy az Mr. Olympiára mindig is jellemző volt egy-egy ikonikus testépítő dominanciája. A fent említett időszakban egyedül Dexter Jackson mondhatja magát egyszeres bajnoknak, viszont ebből a korszakból származnak a leghosszabb győzelmi sorozatok: Lee Haney (1984–1991) és Ronnie Coleman (1998–2005) mellett Phil Heath (2011–2017) uralkodását kell kiemelni, aki a legendás Arnold Schwarzeneggerhez hasonlóan hétszer bizonyult a legjobbnak. S mivel még mindig aktív, azt sem zárhatjuk ki, hogy a 40 esztendős testépítő megpróbálja befogni az örökranglistát vezető Haney, Coleman párost.

„Mindenki a visszatérésemet akarja, pedig sohasem hagytam abba, nem vonultam vissza! – hangsúlyozta a fitnessvolt.com oldalnak adott, még jóval a koronavírus-járvány előtti időszakban készült interjújában, amelyben a 2020-as tervekre is kitért. – Sok mindent össze kell hangolni, mindennek össze kell állnia, hogy igazán nagyot alkothassak!”

Phil Heath győzelmi sorozata 2018-ban szakadt meg, amikor Shawn Roden legyőzte, és bár 2019-es visszatérése is felvetődött, végül nem vett részt a megméretésen – többek között emiatt is gondolják többen úgy, hogy abbahagyja, már nem elég jó az újabb sikerhez.

„Heteken keresztül gondolkoztam, számba vettem a lehetséges forgatókönyveket – nyilatkozta szintén a fitnessvolt.com oldalnak. – Arra gondoltam, mi lesz, ha nem veszek részt a versenyen, amit borzasztónak éreztem. Aztán rájöttem, hogy 2007 óta nem volt olyan nyaram, amit kikapcsolódással töltöttem volna. Odafigyelek az edzésre, az étkezésre, tudom, mire vagyok képes, de egy kicsit magamnak is adok időt. Emlékszem, a 2019-es versenyt megelőző este éppen egy étterembe mentünk, és a telefonomon követtem az eseményeket.

Csalódottnak éreztem magam, utána viszont megpróbáltam tenni egy lépést hátra és úgy nézni a dolgokat. Rájöttem, hogy jó döntést hoztam, boldog vagyok.”

Phil Heath, a Mr. Olympia hétszeres nyertese – Fotó: theolympians.co

Phil Heath tehát edzésben van, de egyelőre nem lehet megmondani, miként alakul a folytatás, akár a saját, akár a járványhelyzet szempontjából. Mindenesetre a karrierjét kosárlabdázóként kezdő, 175 centis, 109 kilós (szezonon kívül 125) testépítő gőzerővel készül, és talán hamarosan kiderül, látjuk-e még a színpadon. Addig is a verseny előtti étkezéséről és az edzéseiről is beszámolt.

„A versenyek előtt általában hatszor-nyolcszor étkezem naponta, 4800–6500 kalória között fogyasztok, plusz egy-két »csaló nap«.

Marhahús, csirkemell, hal, tojás, rizs, édesburgonya, zab, amihez még különböző zöldségeket adok, leginkább kelbimbót, spárgát és spenótot – mondta az edgardaily.com oldalnak adott interjújában tavaly decemberben, amikor a Dubai Muscle Show vendége volt. – A verseny előtti nyolc hétben hetente négy-hat napot kell legalább harmincöt-negyven percet kardiózni, ami pedig a táplálkozást illeti, az étkezés ötven százalékát a fehérjék tegyék ki. No meg természetesen a cégem által forgalmazott Phil Heath-zsírégetőket is ajánlom.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.