89 ország futói indulnak a Vivicittán

Szurkolókkal, családtagokkal együtt hatvanezer embert várnak a 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futás és félmaratoni viadalra – a szervezők utcai futófesztivállal készülnek a hétvégére.

Rekordokat dönt a szombaton és vasárnap sorra kerülő Vivicittá, amelyre minden korábbinál több helyről, 89 országból és 1120 magyarországi településről regisztráltak nevezőket.

„Az előnevezések során 30 150 futó jelezte részvételét, így az indulók összlétszáma elérheti a harmincegyezret, ennyien még sohasem indultak a Vivicittán – mondta Kocsis Árpád versenyigazgató, a szervező Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője az esemény szerdai sajtótájékoztatóján, megjegyezve: a tíz távból a legnépszerűbb a 21 kilométeres félmaratoni, amelyre nyolcezer-ötszázan jelentkeztek, de a 2.4 km-es versenyre is hétezren regisztráltak. – A közösségi futás is egyre népszerűbb lett az elmúlt években, amit jól mutat, hogy több mint négyezren csapatban versenyeznek majd, és ugyancsak örömteli, hogy hatezer-háromszáz iskolás jelentkezett.”

Az esemény évről évre egyre több külföldit vonz Budapestre, hagyományosan sok brit, német és francia futó érkezik a viadalra, az idén legtöbben Szlovákiából regisztráltak, köztük sok felvidéki magyar.

„Világszerte megfigyelhető tendencia, hogy a futóversenyeken drasztikus mértékben nő a női indulók száma, ez a mi versenyünkre is igaz: összességében az indulók ötvenegy százaléka hölgy, de még a félmaratoni távon is negyven százalék” – mondta Kocsis Árpád, aki azt is megemlítette, hogy 1400 futó életében először áll rajthoz 21 kilométeren.

A BSI ügyvezetője a verseny lebonyolításával kapcsolatban elmondta, az útvonal nem változott a tavalyihoz képest, ahogyan a rajt-cél terület helyszíne sem: a Margitszigetről indulnak és oda is érkeznek vissza a futók.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes – aki váltóban teljesíti majd a félmaratoni távot – a sajtóeseményen hangsúlyozta: tiszteletben tartják a Budapesten autóval közlekedők érdekeit, ugyanakkor a városvezetők egy ilyen nagy létszámú szabadidős sportolóközösséget nem szeretnének megfosztani az élménytől, hogy a főváros pazar „díszletei” között futhasson.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra váltóban teljesíti a félmaratoni távot (Fotók: Koncz György)

Szabó Melinda, a névadó szponzor Magyar Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese – aki ugyancsak rajthoz áll a viadalon – elmondta, az idén futónagyköveteket választottak, akik segítettek a tettrekészséget, a kifogások elhagyását és az aktív részvételt ösztönzi. A telekommunikációs vállalat újításként minden résztvevőnek személyre szóló videóval teszi emlékezetesebbé az idei Vivicittát, és a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseményéhez kapcsolódóan egymillió forinttal támogatja a Suhanj! Alapítványt, amelynek fogyatékkal élő tagjai évről évre elindulnak a versenyen.

Élőben a Csupasporton is!

Az eseményről vasárnap élő közvetítést ad a www.futanet.hu/live oldal és a Sport1 Tv, a sportcsatornán 8.45 és 11.30 között kísérhetik figyelemmel a versenyt. Szombaton a 7 kilométeres távon és a vasárnapi futamokon élőben követhető a futók helyzete a www.bsi.raceinfo.hu oldalon. A tervek szerint a BSI segítségével a csupasport.hu oldalon is kiemelten foglalkozunk az eseménnyel, streames közvetítéssel a Vivicittáról debütál honlapunk.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.