A lyukas tornacipő nem volt jó megoldás

Több közéleti személyiség, jeles művész vesz részt a 34. Spar Budapest Maraton fesztiválon, közülük két színész, Grisnik Petra és Magyar Bálint párban futják le a távot, ráadásul jótékony célt is szolgálnak erőfeszítésükkel.

Párban minden szebb és könnyebb – talán így gondolja a két színészkolléga, Grisnik Petra és Magyar Bálint, akik ketten, váltóban futják le a maratoni távot a 34. Spar Budapest Maratonon szeptember 29-én. Közülük Magyar Bálint a tapasztaltabb sportoló, de Grisnik Petra is lefutotta már az első félmaratoniját a 34. Wizz Air Budapest Félmaratonon.

„Csak egy éve futok, korábban a kötelező tesiórás rosszkedvű kutyagolás emléke volt meg bennem, amit egyáltalán nem élveztem – mesélte a színésznő. – Aztán huszonegy-két évesen újra megpróbáltam, akkor sem tetszett. Tavaly aztán egy betegségből felépülve az orvos azt javasolta, mozogjak. Le voltam épülve, gyaloglással kezdtem, majd úgy voltam vele, mint Forrest Gump, elfutok a sarokig.”

Ezután azt kezdte érezni, hogy van benne energia és hogy a futás jó a testének, sikerélményként élte meg a helyzetet és sokáig motiváló is volt számára. Fokozatosan emelte a távokat, három, öt majd nyolc kilométer, aztán kapcsolatba került a Budapest Sportirodával, amelytől szakszerű segítséget kapott, felhívták rá a figyelmét, hogy a lyukas tornacipő nem feltétlenül a legjobb megoldás, érdemes lehet helyette kipróbálni a futócipőt. Edzéstervet is kapott, aztán egy barátja, Magyar Bálint kitalálta, fussák le a félmaratonit váltóban!

Grisnik Petra sokáig nagyon szigorúan betartotta az edzéstervet, sőt, még túl is futotta és így bizonyossá vált benne, hogy nem ördögtől való dolog hosszabb távokon is megméretnie magát.

Amikor kifejtette kétségeit ezzel kapcsolatban, Megyes Melinda kollégája mondta neki, hogy ne izguljon, mert az történik az emberrel, hogy megszereti a futást, elkezd futni, lenyom egy félmaratonit, majd egyszer csak arra ébred, hogy hetven kilométert megy éjszaka a Balaton körül.

A Grisnik, Magyar páros futónagykövet is lesz az egy hét múlva esedékes versenyen, méghozzá az endometriózissal küzdő nőket támogató „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány felkérésére. A színésznő bízik benne, hogy ezzel fel tudja hívni a figyelmet erre a fontos problémára, kiáll a nőkért és a női futókért, valamint energiát ad a futásával.

Társa, Magyar Bálint, aki elkezdi majd a több mint negyvenkét kilométeres távot, szintén amatőr, de mint Grisnik Petra fogalmazott, másik ligában fociznak, mert Magyar régóta nagyon komolyan veszi a sportolást, triatlonozik is, Grisnik számára ő is inspirációt jelentett, miután elkezdte a futós kalandot. Amikor sérülésgyanús állapotot tapasztalt magán, régi színészbetegségként nem orvoshoz fordult, hanem felhívta futótársát, mit tegyen, mert fura alakú a bokája.

„Én vagyok az ő padavanja” – mondta erről Grisnik Petra.

Magyar Bálint életében két maratonit futott le, 2008-ban és 2009-ben. Ezúttal is azt tervezte, ám elhúzódó légúti megbetegedés és mozgásszervi sérülés miatt nem vállalhatta a nagyobb erőpróbát.

„Félmaratonit 2006 óta futok, abból 14-15-nél tartok, plusz két fél Ironman van mögöttem – taglalta a színész. – Egy éve már igyekszem hangsúlyt helyezni arra is, hogy időben és technikailag fejlődjek. A Vivicittán Szabó Nóri segítségével sikerült 1:43 alá levinnem a legjobb félmaratoni időmet, ez most nem biztos, hogy meglesz a kihagyás miatt, de 1:50 körüli idő teljesen vállalható a részemről. Örülök, hogy enyém az első rész, mert jobban szeretek hűvösebb időben futni.”

Magyar Bálint most még nyaralását tölti, s bár nap mint nap fut, érzékeny veszteség érte a minap, mert az órája a tengerbe veszett, úgyhogy a pulzusát nem tudja mérni.

Hozzátette, néha nagyon nehezen megy neki a futás, néha viszont átveszi a hatalmat egy nagyon jó érzés, ahogy fogalmazott, fejlődő érzelmi kapcsolatban áll a futással. Ráadásul nagy próbatétel előtt áll, mert benevezett a jövő évi frankfurti Ironmanre, ami hatalmas kihívás lesz számára.

Rajtuk kívül számos politikus és művész is indul a 34. Spar Budapest Maraton valamelyik távján, Bársony Péter brácsaművész például sokadik alkalommal áll rajthoz egyéniben, mi több, Cser Krisztián operaénekes Mexikóban, magaslaton készült a szombati tíz kilométeres versenyre. Találkozhatunk majd a mezőnyben japán és orosz balettművésznőkkel, szóval tényleg mindenkit megmozgat Magyarország legnagyobb futóversenye.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.