A sötét is segített Zétényi Szvetlanán

Az Ultrabalaton női második helyezettjeként ért célba, pedig még csak négy éve ultrázik, de már további célkitűzések érdeklik, és ott lesz október végén a 24 órás vb-n is.

Milyen sportolói múlttal rendelkezik? Alig néhány éve ultrázik ugyanis, és kiváló eredményekkel kezdett.

Hét éve kezdtem el futni – kezdte Zétényi Szvetlana, az Ultrabalaton női egyéni második helyezettje. – Először kisebb távokkal, majd néhány hónap után félmaratonit, rá egy évre pedig maratonit futottam, és kétezertizenötben volt az első komolyabb ultrafutásom. Palicson a tizenkét órás versenyen sikerült száztizennégy kilométert összegyűjtenem. Úgy éreztem, az ultrafutás további kihívást tartogat, s szeretnék hosszabb távokat lefutni.

A Békéscsaba–Arad Szupermaratonon kétezertizenhétben nőként abszolút első helyen értem célba, amely a verseny történetében először fordult elő.

Abban az évben a tizenkét órás országos bajnokságon, majd kétezertizennyolcban a huszonnégy órás országos bajnokságon a nők között első helyen végeztem, a megtett kétszázhuszonöt kilométerrel, nemzetközi A-szintet sikerült elérnem. Ugyanebben az évben az Ultra Tisza-tó versenyen női első lettem.

Gondolom, ebben az évben is nagy céljai vannak.

Szeretném, ha a franciaországi hosszútávfutó-világbajnokságon sikerülne jó teljesítményt elérnem, és ezzel hozzájárulni a magyar válogatott jó szerepléséhez. Távlati terveim között szerepel, hogy a válogatottnak továbbra is tagja maradjak, és – mint nagyon sok ultrafutónak – az álmaim között szerepel a Spartathlon teljesítése.

Milyen volt az idei Ultrabalaton?

Mindig szerettem az UB-n futni, nagy élmény volt korábban is, csapatban és párosban indultam. Az első egyéni indulásomkor sem csalódtam, jó hangulatban telt el a verseny, igazi futófesztiválban volt részem. Elsősorban a teljesítés volt a célom, mivel ilyen hosszú távon bármi megtörténhet. Nem véletlen, hogy az indulóknak kevesebb mint a fele szokott célba érni. Szerettem volna a maximumot kihozni magamból, és titkon reméltem, hogy ez a dobogóra talán elég lehet.

Nagyon sok jó élmény ért, a rosszat meg úgyis elfelejti az ember… Tanulás volt ez is, mert ebben a sportban mindig jöhetnek meglepetések, amelyekre az ilyen hosszú versenyek készítik fel a futót.

Hogy lehetett átvészelni az éjszakát?

Hajnali egy körül elkezdett esni az eső és feltámadt a szél. Abban a pillanatban nagyon rosszulesett, de talán ez is segített, hogy ne álmosodjak el. A sötét utcákban ügyelni kellett a lépéseimre, és segített, hogy ne a fáradtságomra figyeljek.

 

Az Ultrabalaton is maximális koncentrációt igényel a versenyzőktől

 

Mi volt a legjobb és mi a legrosszabb pillanat a versenyen?

Sok futótársam kiválása kellemetlenül érintett, talán ezek voltak a legrosszabb pillanatok. És bár sok-sok remek élményt adott a verseny, a legjobb pillanat a célba érkezés volt.

A közösségi médiában láttam az ejtőernyős képeit. Miért éppen tandemugrás?

A tandem meglepetés volt a barátaimtól a negyvenedik születésnapomra. Tudták rólam, hogy bevállalós vagyok, és ezt sem akarom majd kihagyni. Nagy élmény volt az első, de remélem, nem az utolsó.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.