A születésnapi maratoni lebeg a szeme előtt

Kovács Zita tavaly ősszel súlyos sérülést szenvedett, ám nem adta fel, januárban újra edzésbe állt. Azóta rendszeresen sportol, és élete negyedik, különleges maratonijára készül.

Kovács Zita a mindennapokban angolnyelv-tanárként dolgozik, emellett fontos szerepet tölt be az életében a futás.

„A mozgás mindig is fontos része volt az életemnek – mondta a negyvenéves Kovács Zita. – Régebben modern színpadi táncoltam, majd balettoztam. 2003-ban, miután végeztem az egyetemen, elmentem egy kis faluba dolgozni, ahol nem volt semmilyen lehetőségem a mozgásra. Tizenkét évvel később, 2015-ben nem tetszettem magamnak, ha tükörbe néztem, nem voltam megelégedve. Egyszer, amikor gyerekeket kísértünk sportversenyre, felnéztem azokra, akik félmaratonit futottak, és eldöntöttem, hogy én is lefutom. Még abban az évben az egyik kollégám segített elkezdeni, augusztusban nekiálltam futni, szeptemberben pedig már simán letudtam a tíz kilométert. Novemberben Siófokon elértem a célom, lefutottam a félmaratonit. Mindenképpen két óra alá akartam menni, ami sikerült: egy óra ötvenegy-ötvenkét perc alatt teljesítettem a távot.”

A sportoló tavaly ősszel súlyos sérülést szenvedett, ám az év elejétől ismét elkezdte az edzéseket.

„Láttam, ahogy olvadnak a kilók, ez remek motiváció volt. Meghívtak egy internetes futós csoportba, ahol azóta már admin vagyok. Egymást húztuk, motiváltuk, fontos részévé vált az éltemnek a futás.

Ott figyelt fel rá Stépán Zsolt, akinek a futói remek eredményeket értek el – ezután ő segített neki, és sokat fejlődött a kezei alatt. Vele dolgozott tavaly novemberig, akkor történt egy sajnálatos sérülés, elrepedt a térdkalácsa, és januárban újra kellett kezdenie mindent. Azóta a párja ad neki iránymutatást, aki bajnok volt maratoni futásban.

„A volt edzőmmel is tartom a kapcsolatot. Sokat köszönhetek neki, de úgy alakult, hogy már nem dolgozunk együtt, váltanom kellett. A sérülés utáni visszatérésem nem ment könnyen, április közepéig nehezen tudtam az állóképességemet visszaszerezni, a gyorsasággal viszont nem volt gond.”

A negyvenéves hölgy elmondta, imádja a sebességet, de úgy érzi, már súrolja képessége határait. Neki a maratoni a maximum, és sokat tudott a résztávos edzésekkel fejlődni. Az első ötven perc alatti tíz kilométerének nagyon örült, de azóta képes volt negyven perc alá is menni, a legjobb eredménye tíz kilométeren 39:56.

„Az amatőröknél egy kicsit jobban futok, viszont a profikhoz nem érdemes magam hasonlítani. Harmincöt évesen kezdtem, az alapok hiányoznak, ám az általam elérhető hatát már súrolom. Itt már csak másodpercekről beszélünk” – fogalmazott Kovács Zita, aki korábban rengeteget versenyzett külföldön, nagy célja, hogy a születésnapján jövőre ismét maratonin álljon rajthoz.

2018-ban Cipruson voltak edzőtáborban, és a páfoszi Ciprusi maratonin félmaratoni futásban abszolút harmadik lett, akárcsak a plitvicei félmaratonin. Párja ismertsége által, valamint menedzsere révén sokat futott a Balkánon, és úgy emlékszik vissza, hogy óriási élmény volt Albániában vagy Koszovóban versenyezni.

Ljubljanában a korosztályában harmadik, abszolútban pedig nyolcadik lett, és bár Reggio Emiliában nem sikerült jól a versenye, így is nagy élmény volt. Jövőre tölti be negyvenkettedik életévét, amit egy külföldi maratoni lefutásával ünnepelne meg, egyúttal meg szeretné javítani az egyéni csúcsát – úgy érzi, benne van.

„A fő távjaim a tíz kilométer és a félmaratoni, ám korábban már három maratonit is teljesítettem. Bármikor le tudom futni a negyvenkét kilométert, ám nekem fontos az idő. Az első két alkalommal edző nélkül, mosolyogva, lazán futottam, a harmadikon már edzővel, de nem jött ki a lépés.

Az idén kizárólag a fő távjaimra koncentrálok, ám jövőre csak a szülinapi maratonim lesz a szemem előtt. Ha megvalósul, elmondhatom, hogy mindent elértem a futásban, amit csak akartam.”

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.