Amerikai uralom, magyar helytállás

A hat egyéni számból háromban az amerikaiak ünnepelhettek az Argentínában rendezett hegyifutó-világbajnokságon, amelyen kilenc magyar is célba ért.

Második világbajnoki címét szerezte a férfiak versenyében győztes amerikai Joseph Gray, aki 1:05:13 óra alatt teljesítette a másfél kilométernyi szintkülönbséggel nehezített 14.7 kilométeres távot, 21 másodperccel megelőzte a második olasz Cesare Maestrit, aki nyolc másodperccel mögötte futott be a célba az Argentínában rendezett világbajnokságon.

A juniorok és a felnőttek esőben teljesítették a helyi nemzeti park hegyei között kijelölt távot, amely a fotókon csoda szép volt, persze a futók valószínűleg nem gyönyörködtek a tájban… Az időjárás miatt egy-két helyen módosítani kellett az útvonalon, a poros pályák pedig helyenként hatalmas, iszapos területté alakultak.

A felnőtteknél a már említett Gray győzött, az egyetlen magyar, Khoor Bence a 67. helyen (1:22:23) ért célba a 77 teljesítő közül, míg a nőknél szintén amerikai diadal született, Grayson Murphy 1:15:20 óra alatt teljesítette a távot. Itt három magyar versenyző ért célba: a 61 versenyző közül Zákányi Panna 42. (1:33:28), Zólyomi Kinga 47. (1:35:15), Benán Anikó 50. (1:38:19) lett.

A csapatversenyben Magyarország tizenharmadikként zárt. Érdekesség, hiába az egyéni sikerek, csapatban sehol sem győztek az amerikaiak, a férfiaknál a csehek, a nőknél a franciák örülhettek.

A junioroknál csapatban a férfiaknál Nagy-Britannia, a nőknél Olaszország lett az aranyérmes, s ők adták a 7.6 kilométeres verseny egyéni győztesét is, Joseph Dugdala (32:44), illetve Angela Mattevi (37:12) személyében. Csiszár Vivien (nyitóképünkön) 44:58 perces idővel 25. lett.

Egy nappal később a hosszútáv küzdelmeit rendezték, több mint négyezer méter szintkülönbséggel. Ekkorra már kisütött a nap, így kellemesebb körülmények között küzdhettek a futók a hatalmas és meredek hegyekkel.

A férfiaknál Jim Walmsley révén (3:12:16) született meg a harmadik amerikai arany, s ahogy a normál távon, a „Team USA” itt is ezüstérmes lett. A nőknél a román Christina Simion győzött (3:49:57). Ami a magyarokat illeti, a férfiaknál Zsigmond Előd Zsolt 73. (4:27:01), Kiss László 85. (4:57:26), Gulyás János 86. (5:05:54) lett, így a csapat a 18. helyen végzett, míg a nőknél Ménes Anita az 59. helyen (5:07:20) ért célba.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan ússzuk meg az óriásbukást?
Új kihívásunk: itt a Nagy hőségfutás!
Contador rekordja az Everest-kihívásban
Pilisi minitúra forrástól vízesésig
Tanácsok önbizalommal teli sporttársaknak

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Világrekord a kerti székből felállva
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!

Hegymászás

Megoldódott volna a Djatlov-rejtély?
Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Kalandra fel: menő mászóbirodalmak
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.