Edzés szívre is: így segíthetsz a futásoddal

A rendszeres mozgás áldásos testi-lelki hatásait ma már senki sem vitatja, de a sporttal nem csak a maga javát szolgálhatja az ember. Ezúttal olyan futásokat gyűjtöttünk össze, amelyek a jótékonysághoz köthetők.

Kezdő és haladó futóknak egyaránt összeszedtünk néhány tippet, hogy a következő hetekben a saját (futó)lépteivel mindenki a nála elesettebbek útját egyengethesse. Sporttett helyébe jót várj!

Zergelábúaknak: Minél régebb óta falod a kilométereket, a távok úgy hosszabbodnak, a sportolásra szánt idő is úgy növekszik. Aki szívesen kötné össze az alapozó időszakban egy-két felkészülési versenyét, hétvégi hosszú futását vagy akár élete első félmaratoniját jótékonykodással – sőt, még utazni is szeret –, azoknak jó szívvel ajánlunk a figyelmébe olyan rendezvényeket, mint a dimbes-dombos Don Quijote jótékonysági futóverseny a Bakony legmagasabb pontján, az aszfalthódító Imperial félmaraton Kiskőrösön vagy épp a negyedik alkalommal megrendezett szegedi jótékonysági félmaraton. Tésen a Gyermekmosoly Alapítvány révén a helyi óvodát, Kiskőrösön a Trizoli Jótifuti Egyesület segítségével a fogyatékkal élőket támogathatjuk, Szegeden pedig a Nyilas Misi Karácsonya programba szállhatunk be a nevezési díjjal, rászoruló gyermekeket ajándékhoz juttatva.

Rutinos futóknak: Sokat tehetünk embertársainkért úgy is, ha együtt mozdulunk velük. Az egyik legnépszerűbb opció erre a Suhanj! Alapítvány önkéntes sportolóként való támogatása úgy, hogy együtt edzünk a mozgáskorlátozott sporttársainkkal.

Szintén a Suhanj! Alapítvány keretin belül válhatunk Suhangyalokká – ez esetben az alapítvány által támogatott embereket úgy segítjük, ha az általunk kiválasztott versenyeken Suhangyal-színekben futunk, megtett kilométereinket pedig adományokért értékesítjük barátaink, ismerőseink körében. Ehhez hasonló a Bátor Tábor Élménykülönítménye: jótékony sportolóként a kitűzött céljaink elérésével, illetve annak felajánlásával súlyosan beteg gyerekekkel tehetünk jót.

Itt érdemes megjegyezni, hogy társadalmi ügyeket is segíthetünk a futóedzésekkel: népszerű a közösségi plogging, vagyis a „szemétszedés futás közben”, a BackPackRunning csapatához csatlakozva pedig a hajléktalanokat segíthetjük edzés alatt.

Akik még csak ismerkednek a kocogással: Ha kilométerekkel még nem is tudunk segíteni, dönthetünk úgy, hogy a belénk szorult szeretet sportos formában vagy a sporthoz kapcsolódva érkezzen meg azokhoz, akiknek szánjuk. A Trizoli Jótifuti Egyesület például mindig nagy örömmel fogadja a sportszeradományokat, az évek óta népszerű Cipősdoboz-akció keretében kulaccsal, sportórával, ugrálókötéllel lephetünk meg egy gyereket, az Egy cipőben járunk programban – neves hírességekhez hasonlóan – egy pár sportcipőt vagy annak árát ajánlhatjuk fel november 15-ig hátrányos helyzetű gyerekeknek. Sőt, még arra is módunk van, hogy segíteni segítsünk valakinek! A kerekesszékes kisfiú, Katona Miklós Patrik és társa, a Jószolgálat-díjas Nádudvari Péter közös futásaikkal arra hívják fel a többi súlyosan beteg gyerek és mindenki figyelmét, hogy minden állapotban, élethelyzetben lehetséges jót tenni. A Team Miki által bátorított beteg gyerekek gyógykezelésére, küzdelmes életük megkönnyítésére is szánhatunk egy nevezési díjnyi összeget.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.