BLOGRA FUTOTTUNK Elgáncsolt egy gyökér…

Hegyre fel, völgybe le – betűszörfös szerzőnk ismét kedvenc terepén futott, de letért a megszokott ösvényről, s utána megnézte, a blogtérben ki hogyan bírja a trailfutás megpróbáltatásait.

A vasárnapi edzésterv alapján tizenhárom kilométert kellett futnom, ezért újfent meglátogattam a hegyemet. Útközben belső késztetést éreztem, hogy változtassak a szokásos útvonalon, és elkanyarodjak arra, amerre régebben jártam, mert egy acsarkodó kutya többször keménykedett velem, így sokáig inkább elkerültem azt a szakaszt. Ahogy haladtam más irányból a hegy felé, nagyon jó érzés töltött el, hogy ismét milyen szép helyen kocoghatok, így a hegy tetején úgy döntöttem, azon az úton futok le, amelyen egyébként egyedül nem szeretek, és nem is szoktam. És jó döntést hoztam! Nagyon élveztem a vadregényes tájat, találkoztam két futóval, őrült tempóban tekerő bringásokkal – és nagyon kereknek éreztem a világot. Mikor leértem a hegyről, olyannyira elégedett voltam magammal, hogy a büszkén felszegett fejemmel a távolba nézelődtem, így nem vehettem észre a kiálló gyökérdarabot, és… Mit szépítsem, elterültem, mint a nagy alföld. A földön ücsörögve először próbáltam értelmezni, hogyan történhetett meg, majd felmértem a károkat: a ruhám nem szakadt ki, s bár itt-ott alaposan megütöttem magam, nem volt vészes a helyzet. A nagy botlás helyszínétől már csak négy kilométer volt hátra, így magamon jókat röhögve futottam hazáig, újabb terepeket felfedezve a hegyoldalban. Soha rosszabb edzést!

A blogszemlét a „magamat kikacagom” elv szerint kezdjük egy olyan írással, amely szintén a tereppel folytatott küzdelem során megnyilatkozó akaraterő, továbbá az önostorozás jegyében íródott.

 

NEMMARATONMAN.BLOG.HU

A blogot Marcsinkó Péter vezeti, és a legutóbbi bejegyzésében az egyik különleges terepversenyének stációit osztja meg az olvasókkal. Egy instant terepfutáson, a Sunset eTrailan járt a Vértesben. A remek beszámolókat író hobbifutó legutóbbi élményanyagában olvashatunk arról, milyen, amikor a természet erői elő akarnak törni, s ezt a kellemetlen ingert miként lehet egy terepversenyen megoldani… Arról is szó esik, hogy a téli-nyári időeltolódás váltásakor miért érdemes a biztonsági őr tanácsát megfogadni, illetve figyelmen kívül hagyása milyen meglepetéssel kecsegtethet a célban…

A negyvenkét kilométeres tereptáv vége több lett egy kód leolvasásának hiánya, illetve bepótlása miatt, s e kerülővel kapcsolatosan az is kiderül, ha fáradt, elgyötört az ember, milyen érzelmeket tud kiváltani a kis mókus és kis sün vidám útmutatása.

 

SZUFLAVEDER.HU

Az üdítő, nyolc kilométeres Miklós-napi futásról olvashatunk a blogban, amelynek távja nem extra hosszú, az idő azonban, amely alatt hősünk lefutotta (31:40 óra, ami 3:58-as perc/kilométer átlagot jelent), igencsak dicséretes!

 

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka ismét hasznos bejegyzéssel jelentkezik gyakran frissülő honlapján: a víz-és vérhólyagokról van benne szó.

Az első profi futócipőmet azért kellett parkolópályára tennem, mert mindig vérhólyagokat dörzsölt a lábamra, ami hosszabb futásoknál nem annyira kellemes. Hajnalka kitér a lehetséges okokra és megoldásokra is.

 

MEMUKAFUT.BLOG.HU

F. Szabó Emese beszámolóját olvashatjátok a BUMM (Barátom, Ugyan Mozdulj Már) elnevezésű félmaratonijáról, amiből kiderül, miért szerethetők az amatőr versenyek, és hogy a táv végén milyen fájdalmas lehet hetven méter szintemelkedés.

 

LUBICS SZILVIA FACEBOOK-OLDALA

Szilvi „ezerrel készül” az április 28-án rajtoló Namib-sivatagi versenyére, felkészülését Facebook-oldalán kísérhetitek figyelemmel. A tavaly az Atacama-sivatagban teljesített 250 kilométerhez hasonlóan ilyen hatalmas kihívást jelentő táv vár rá.

A háromszoros Spartathlon- és kétszeres Ultrabalaton-győztes hosszútávfutó legutóbb a Kéktúra útvonalán teljesített száznegyven kilométert három nap alatt a csaknem tíz kilogrammot nyomó speciális sivatagi hátizsákjával – vagyis már úgy edz ezekben a hetekben, hogy próbálja modellezni a sivatagi ultramaratoni körülményeit. A Facebook-oldalára videót is posztolt, érdekes információkkal.

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Az akarat néha erősebb, mint a test

 

Kremlicza Levente

A legtöbb hobbisportolóban is megvan a vágy, hogy egyre jobb és jobb legyen, egyre többet hozzon ki magából. Nőnek a versenyek távjai, csökkennek a célidők, ennek megfelelően persze a heti kilométerek is növekszenek, gyorsulnak az edzések. Ez munka és család mellett elég megterhelő. Sokszor túlzottan is, de hát jön a verseny. Mindjárt itt a maratoni, az első terepultra, a következő hatórás verseny – és így tovább. Kitűztünk egy célt, és azt el akarjuk érni mindenáron. A kitartás és a céltudatosság jó dolog, de ahogy az edzőm mondta egyszer, az akarat néha erősebb, mint a test. Olykor tehát el kell engedni egy célt, visszavenni a kemény munkából, s pihenni. Ez még a profi sportolókra is igaz, ránk, hobbifutókra pedig főleg. Nem azt mondom, hogy az első tüsszentés vagy fájó lábujj miatt le kell mondani a versenyt, de tudni kell, mikor kell nyomni és mikor kell leállni kicsit. Ahogy olvasgattam az ezzel foglalkozó szakirodalmat, szinte mindenhol azt láttam, hogy az amatőr sportolók világában a legtöbb sérülést a túlterhelés, a túl kevés pihenés okozza. Nem tudom, ki hogy van vele, de szeretnék húsz-harminc év múlva is sportolni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy figyeljek magamra. Az egészségünk fontosabb bármelyik versenynél. Bevallom, hajlamos vagyok „túltolni”, de már megtanultam, nem az a lényeg, hogy széthajtsam magam. Hosszútávon az óvatosabb terhelés jobban kifizetődik, a megfelelő regeneráció talán még fontosabb is, mint az edzésmennyiség. A pihenést nem lehet pótolni, nem oldja meg táplálékkiegészítő, nem lehet máskor letudni, mint az edzést. A legfontosabb, hogy ne feledjük el, azért kezdtük a futást (a testedzést), mert szeretjük, és maradjon szeretett hobbi. Tegyük oda magunkat, de vigyázzunk az egészségünkre!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.