Fuss bátran, de elővigyázatosan!

A nem túl szívderítő híreket hallva nem árt mindenkiben tudatosítani: futni ma is lehet, sőt sokan úgy érzik, egyszerűen kell, de természetesen törekedjünk a biztonságra. Pécsen megtették az első lépést.

A futás napjaink egyik legnépszerűbb mozgásformája lett, hiszen elég egy pár alkalmas cipő, hogy sportolhassunk. Sajnálatos módon az utóbbi években egyre többször lehetett olvasni és hallani a sajtóban a különböző futók ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekről. A futás népszerűsége ennek ellenére nem csökken, de sok kezdő futóban alakulhat ki félelem és bizonytalanság a hírek hallatán.

Három pécsi amatőr sportegyesület összefogással szeretné felhívni a figyelmet a biztonságos futásra. A „Fuss bátran” elnevezésű közösségi futást és sétát a FutaPécs SE főszervezésében Pécsen rendezik meg 2018. november 22-én, csütörtökön 17.45 órától.

A program ötletgazdája, Papp F. Ferenc hangsúlyozta, hogy ezzel az eseménnyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, senki se féljen a futástól. A főszervező elmondása szerint rendkívül fontos, hogy aki futni indul, minden esetben legyen körültekintő. A FutaPécs alapító tagja hangsúlyozta továbbá, hogy a cél a kockázat minimalizálása, a váratlan helyzetekben való legtudatosabb jelenlét. A rendezők bíznak benne, hogy sok magányos futóval sikerül megismertetni a közösségi futásokat, hiszen Pécs abban a szerencsés helyzetben van, hogy három nagy amatőr szabadidősport-egyesület is szeretettel várja a csatlakozókat. Ha a futó továbbra is a magányos sportolást választja, akkor se féljen, viszont készüljön fel a váratlan helyzetekre, így nagy meglepetés nem érheti. A rendőrség és a városvédők is bűnmegelőzési tájékoztatóval fognak szolgálni a rendezvényen megjelenőknek.

A Fittbike SE szintén a kezdeményezés mögé állt. A klub vezetője, Dinya Illés véleménye szerint napközben, világosban nagy mozgás van a városban, így biztonságosan lehet futni, azonban az esti órákban már jobbnak találja, ha egy átlátható, kivilágított pályát vagy közösségi futást választ a futó. Elmondása szerint sok lány érdeklődését felkeltette, hogy elvégezzen egy önvédelmi tanfolyamot, valamint felhívta a figyelmet arra az ingyenesen letölthető applikációra, amelyet ezen a rendezvényen is népszerűsíteni fognak a mobilalkalmazás készítői.

A rendezvény együttműködő partnere a Mecsek Maraton Team is, amely közösségi futásokat szervez heti két alkalommal a belvároson kívül, a Mecsek erdei ösvényein is.

Az egyesület titkára, Nedjalkov Balázs kiemelte, hogy az általuk szervezett közösségi futások bázisát inkább a koránkelők adják, tekintettel a reggel 5 órás találkozókra. Elmondta azt is, hogy a hajnali fejlámpás terepfutáshoz még nagyobb bátorságra és egy kis rutinra is szükség van. Elengedhetetlen kellék a telefon, az edzés hosszához megfelelő mennyiségű folyadék és az évszakhoz illő melegebb ruha.

A sportklubok vezetői kiemelten hangsúlyozták, hogy a közösségi futásokhoz bárki csatlakozhat, a részvétel minden esetben díjtalan és mentes bármely kötelezettségtől, tehát nem feltétel az egyesületi tagság.

A fenti rendezvényről bővebb infók a Facebookon olvashatók.

(fotó: Abai Róbert)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.