Futás, ami megizzaszt a négy fal között is

Az edzőtermek kardiorészlegének egyik közkedvelt darabja a futópad, most induló sorozatunkban ezzel az eszközzel foglalkozunk, amely nagy segítséget nyújthat a tréningekben, főleg télen, ha nem akarunk kimerészkedni a hidegbe.

„Csak felpattanok a futópadra és már suhanok is!”

Első blikkre akár ennyi is lehet a megoldás a kocogásra, csakhogy ennél azért jóval komplexebb a megoldás. Hiszen futópad és futópad között is óriási különbség lehet, már csak az árat tekintve is, mivel akár hússzoros is lehet a különbség egy-egy darab között.

Ha vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes alaposan megfontolni a döntést, a lakásba vett gépek nagy része ugyanis előbb vagy utóbb porfogóként végzi. Ráadásul a futópad nem is a legcsendesebb eszköz. Természetesen rendelkeznek zaj- és rezgéscsillapítással, de egy társasházban korántsem biztos, hogy a szomszédaink is örülni fognak az új szenvedélyünknek.

Persze ha senkit sem zavar, vagy olyan házban élünk, akkor otthonra is vehetünk futópadot, és nem is muszáj egy kétmillió forintos edzőtermi csodába beruháznunk, hiszen az már profi, folyamatos használatra készített darab.

A futópadok esetében az egyik legfontosabb, hogy milyen motor van bennük, hiszen annak teljesítménye befolyásolja a használhatóságot, a kisebb teljesítményű motorral kisebb tempójú futásra leszünk majd képesek. Léteznek mechanikus futópadok is, ezek egyszerűbb darabok, azonban érdemesebb motorost vásárolni.

Szintén fontos szempont lehet, hogy az adott futópad rendszerébe hány különböző programot táplálnak be, ha nem a saját kedvünk, tempónk szerint akarunk futni, akkor jól jöhet a sokféle, különböző kihívást nyújtó edzés. A jobb, minőségibb futópadban több a program, járhat hozzájuk pulzusmérőpánt, de még a félmillió forintos árkategóriában is előfordul, hogy nem jár hozzá olyan kijelző, ami az edzőtermi padok többségén van, amelyeken filmet, meccset nézhetünk futás közben.

Vásárláskor érdemes odafigyelni a teherbírásra, a garanciára, ezek is sokat elárulnak a padok minőségéről. Az ütéscsillapítás nemcsak a kiadott zaj miatt fontos, hanem hogy a futópad a lehető legjobban óvja az ízületeket. Azt is vegyük figyelembe, hogy mekkora a futófelület, a szélesség 35–50 centi között változhat, a hosszúság 110–150 között jellemző. Persze rövidebb, keskenyebb padon is lehet futni, de komfortosabb, ha nagyobb a felület.

No meg az sem utolsó szempont, hogy a futópad kompatibilis-e a telefonunkkal, hiszen rendkívül kényelmes, ha egy gombnyomással máris a kedvenc zenénket hallgathatjuk vagy éppen könnyedén szinkronizálhatjuk a futásunkat a telefonon lévő edzésalkalmazással.

És akkor egy tipp az első rész végére: ha a futópadon félszázalékos meredekséget állítunk be, azzal nagyjából modellezzük a szabadban futás ellenszelét.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.