BLOGRA FUTOTTUNK Hogyan nevessünk futás közben?

Blogszörfösünk érdekes témára bukkant: milyen mosolyfajtákat képes produkálni a hobbifutó edzés vagy versenyzés közben és után – az örömöt és szenvedést nem sok választja el egymástól.

Evetovics-Balla Hajnalka egyik bejegyzésében azt olvastam, ha akkor is mosolygunk edzés közben, amikor egyébként eszünkbe sem jutna, pozitív üzenetet küldünk a szervezetünknek, s átlendülünk az esetleges nehézségeken. Nem tudom, más hogy van vele, de ha jobban belegondolok, futás közben elég sokat mosolygok, sőt, többféleképpen is. Az egyik az örömteli, boldogságos mosolygás, amely a mozgás öröméből fakad. Aztán van a flow alatti mosoly, ez az előzőnek magasabb szintű változata. Van olyan mosolygás is, amikor nehéz szakasz jön, vagy keményebb résztáv, és akkor kínomban nevetek magamon. Ennek durvább változata az anyázós nevetés, amikor már csak az akaratom visz előre, de a fáradt testem már összerogyna, és hagyná az egészet a francba.

Aztán van a versenyek teljesítése közbeni vigyorgás, és utána az elégedett mosoly, éremmel a nyakamban.

Szóval, a mosolygásnak rengeteg változata van, a lényeg az, hogy valamelyik jöjjön elő ! Ha meg nem jön magától, akkor – a bejegyzés alapján – érdemes „csak úgy” mosolyogni edzés közben!

PAPER WINGS (Facebook)

A Peaks of Budai kihívásról olvashatunk beszámolót, amelyet a szerző most egyedül teljesített. Öt csúcsot (Hárs-hegy, Kakukk-hegy, Kopasz-erdő-tető, Zsír-hegy, Meszes-hegy) kell érinteni, hatórás szintidő alatt.

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka futóedző arra hívja fel a figyelmet bejegyzésében, hogy évente egyszer-kétszer érdemes vérképet csináltatni, még akkor is, ha úgy érezzük, minden rendben van, mert sok értékes információt megtudhatunk az állapotunkról. A futnimentem.hu oldalon olvasható a bevezetőben említett írás a futás közbeni mosolygásról, amelyből kiderül, milyen nagy segítség lehet ez az apróságnak tűnő dolog, valamint azt is megtudhatjuk, mi is az arcvisszajelzés-hipotézis!

FUTÓLÉPÉS (YouTube)

Őry István futóedző az emelkedőre futásról készített videobejegyzést. Megtudhatjuk, milyen haszna van, és hogyan érdemes elkezdeni. A videó végén a teljesítés technikája kapcsán is kapunk tippeket!

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM

Kis Reni szépen belehúzott az év végén és az év elején, gyakorlatilag minden napra jutott egy-egy kihívás. A RUNaway/RUNapest 15 kilométeres nyuszis körének decemberi FCK2020 változata kihagyhatatlan volt, így egymás után kétszer is teljesítette ebben a zimankóban!

NEMMARATONMAN.HU

Ha egy futónak gyermeke születik, a lehető leghamarabb a gyerkőccel együtt is fut – ez törvényszerű. Ma már remek futóbabakocsikat is lehet kapni, ilyet vásárolt a szerző (Marcsinkó Péter), aki a tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, kíméletlen őszinteséggel és kellő humorral.

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Az izmok bizony kellenek!

KREMLICZA LEVENTE

Az elmúlt hetekben gyakran olvastam, hogy a hobbifutóknak nincs szükségük erősítésre, mert maga a futás erősít, így nincs is szükség nagy izmokra – és így tovább.
Pedig nagyon nagy szükség van az izmokra, mindig is erősítettek a futók, a sporttudomány is számtalanszor igazolta, hogy hasznos, és kell. Az izmok adják az ízületi területek stabilitását, a törzs erejét, a helyes tartást. A sok futás viszont úgynevezett katabolikus, azaz izombontó folyamatokat indít be, s egy idő után a mélyizmokat is bontani kezdi. Ezt a láb esetében dombos edzéssel, lépcsőzéssel még valamennyire lehet is ellensúlyozni, de a csípő és a felsőtest esetében semmiképp sem. A felmérések, az edzői, gyógytornászi tapasztalatok világszerte azt mutatják, hogy a gyenge törzs- és mélyizmok okozta félreterhelések, aszimmetrikus mozgások a sérülések egyik leggyakoribb kiváltója. Nem kell hatalmas súlyokkal edzeni, hatalmas izmokat építeni, de erősíteni mindenképp érdemes, csak az erős, stabil test képes igazán jó teljesítményre sérülések nélkül.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.