BLOGRA FUTOTTUNK Itt van az ősz, itt van újra...

Még egy utolsó nekirugaszkodás a versenyszezon végéhez közeledve: blogszemlénk szerzője is érzi, hogy a hűvösebb idő beköszöntével a fanatikusok maradnak a terepen – jó kérdés: ki szeret hidegben futni?

Végre eljött az az idő, amikor futáshoz már kellemes hűvös van reggel és este, de néha még nagyszerűen melegít a nap. Rengeteg futóverseny van ebben az időszakban, ilyenkor nagyon jó terepen futni, hiszen csodaszép az őszi erdő.

Arra biztatok mindenkit, aki teheti, menjen futni, kocogni, mert ha jön a morcos tél, a fagy, akkor már korlátozottak a lehetőségek.

Persze aki igazán menő és vagány, az télen is fut a szabadban, és szinte biztos, hogy a betegségek is elkerülik.

 

FUTÓLÉPÉS (Facebook)

A futótechnika 7 alapszabályával foglalkozik Őry István a videós bejegyzésében. Érdemes megnézni, illetve elolvasni, hiszen mindig van mit tökéletesíteni, fejleszteni, főleg a futótechnikán. Hét aranyszabály, amely akár podcaston is meghallgatható – például futás közben!

 

CÉLFUTÓ (Facebook)

Peterdi-Farkas Éva blogbejegyzésében a Vadlán előtti versenyéről ír (várjuk majd a Vadlán-beszámolót is!), amely a Zalakaros-Kis-Balaton futóversenyt jelenti, s amelyen a 34 kilométeres távon indult.

Sajnos betegen állt rajthoz, amit a szervezete nem tolerált, s be is nyújtotta a számlát. Bizony, örök szabály, hogy betegen nem állunk rajthoz semmilyen versenyen!

 

KORÁNYI BALÁZS (Facebook)

Újabb Spartathlon-beszámoló – nem rövid, viszont jó hosszú és nagyon érdekes! Tizenegy év kihagyás után felkészülni egy ilyen megmérettetésre nem könnyű feladat. Balázsnak azonban sikerült, így nyugodtan állt oda a rajthoz. A részletes beszámolót olvasva át tudjuk érezni, milyen érzelmi és fizikai hullámokon ment keresztül, hogy elég egy apró hiba, ami borít majdnem mindent, és hogy mennyire szükség van ilyenkor a mentális erőre.

 

BARATRUNNING.COM (blog)

Skóciai keltezésű beszámoló, a szerző a Ben Nevis Ultrán indult, amelyen a táv 54,5 kilométer volt, 3850 méter szinttel.

Skócia gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik, csodaszép terepen zajlott a verseny, azonban volt olyan szakasz, ahol a sok eséstől már nem is volt kedve felállni, és volt olyan, ahol a mocsárban combközépig süllyedt el…

A frissítéssel is akadtak nehézségek, de a szerző így is 10:15 órával a 37. helyen végzett.

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

KKK – avagy kisokos külföldi kocogáshoz!

KREMLICZA LEVENTE

Mikor megjelenik ez az írás, az utolsó napomat töltöm Máltán, ahová eljöttem pihenni. Természetesen az igazi futóbolondnak a pihenés is aktívan telik, ezért most az idegen tájakon való futásról írtam.

A legfontosabb, hogy minél több információt szerezzünk be az adott helyről, hogy kevés meglepetés érhessen minket. A domborzat és időjárás mellett a helyi szokásoknak is utána kell nézni. Vannak olyan helyek, ahol nem veszik jó néven, ha bizonyos területeken futkorászunk, vagy, mondjuk, a máltai óvárosokban nem szeretik, ha póló nélkül vagy sportmelltartóban futunk – ez utóbbi amúgy is ritka nálam, sosem találok a szememhez illőt. Érdemes a veszélyes állatokról, növényekről, helyekről is informálódni, hogy a nyaralás nagy részét ne a kórházban töltsük. Tehát sok-sok információt kell gyűjtenünk a helyről, szokásokról, élővilágról, ivóvízről és úgy általában mindenről is. Az utasbiztosítás is elengedhetetlen, érdemes külön sportoláshoz is kötni, ami pár száz forinttal drágítja csak a díjat. A frissítés megtervezésénél mind a folyadékkal, mind az energiapótlással bővebben kell számolni, mert az idegen terepen könnyebben eltévedhetünk, és olyankor jól jön a tartalék. Én izolációs fóliát és sebfertőtlenítőt is szoktam vinni magammal. Utóbbit helyben érdemes beszerezni, mert nem biztos, hogy felengedik a repülőre.

A nagyobb eltévedések elkerülése érdekében egy térkép alkalmazást is érdemes letölteni a telefonunkra, offline térképpel együtt, mert sok helyen nincs mobilinternet, így a Google Maps nem mindig tud segíteni. Ráadásul az outdoor térképeken jobban jelezve vannak a domborzati viszonyok, ösvények. Azonban ne hagyatkozzunk teljesen a technikára, legyünk óvatosak. Ne kockáztassunk, hiszen élményekkel telve akarunk hazatérni, nem sérülésekkel.

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.