Kipchoge és Bekele közös versenye

Ugyanazon a virtuális váltón futott a maratoni szakág két legjobbja – az októberre halasztott „valóságos” londoni maratonin emlékezetes viadalt hozhatnak össze.

Vajon lesz-e Eliud Kipchoge–Kenenisa Bekele csata Londonban? Lehetett volna április 26-án, erre készült az atlétabarátok népes világa és a szakma is, ám a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításokat. A versenyt október 4-re halasztották, s egyelőre nem lehet mérget venni, hogy a két gigász összecsap-e az angol fővárosban, de jó esély mutatkozik rá.

Kipchoge mindenesetre optimista, úgy véli, hasznos felkészülési állomás lesz a tokiói ötkarikás játékokra, ha valóban megrendezik a londoni viadalt, amelynek ő a címvédője (már négyszer győzött ott), a harmadik hosszútávfutó gigász, a brit Mo Farah ötödik lett egy éve.

„Fájdalmas volt a hír, hogy elhalasztják a londoni versenyt – mondta a kenyai Kipchoge a Runner’s Worldnek. – Csúcsformában voltam a maratoni előtt, két hétig szomorkodtam miatta, aztán visszatértem az edzéshez. Ez az élet.”

Versenyeket nem rendeztek ugyan, ám június első hétvégéjén a járvány alatt magányosan edző Kipchoge és társai (többek között az etióp Bekele és a félmaratoni világrekordere, a kenyai Geoffrey Kamworor) az NN futócsapatából virtuális maratoni váltóban vettek részt. A 42 kilométeres távot csapatonként négy ember futotta le, így mindenkire 10.5 kilométer jutott.

A futók négyesben és egyénileg is jelentkezhettek, utóbbi esetben véletlenszerűen sorsolták melléjük társaikat – aki szerencsés volt, párja lehetett például Kipchogénak is. Nos, a maratoni táv olimpiai bajnoki címvédője brazil hobbistákkal állt össze, kiszabott penzumát 31:28 perc alatt tudta le, ami nem lett a legjobb idő, de most nem is ez volt a lényeg.

Nemcsak profi maratoni futók, hanem például a Tottenham Hotspur futballklub játékosai, a triatlon német olimpiai bajnoka, Jan Frodeno, valamint a spanyol ultrafutó-legenda, Kílian Jornet is részt vett a különleges rendezvényen – idejét feltöltve utóbbi a Strava alkalmazásban észrevette, hogy tíz méterrel kevesebbet futott a 10.5 kilométernél, ezért úgy döntött, újrakezdi… Második kísérletre 32:25 perc alatt teljesített 10.6 kilométert.

A háromszoros olimpiai bajnok, 5000 és 10 000 méteren világcsúcstartó Bekele holland műkedvelőkkel futotta le a maga távját, méghozzá az általa épített pályán, Szulultában, ami 25 percre van az etióp fővárostól, Addisz-Abebától.

„Nagy élmény volt úgy futnom a köreimet, hogy a családom szurkolt nekem – hangsúlyozta Instagram-posztjában Bekele. – A különböző országokból származó csapattársaim folyamatosan a fejemben jártak futás közben, jó kis nap volt ez!”

 

Kenenisa Bekele Berlin helyett Etiópiában futott. Fotó: Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency

 

Bekele is csalódott volt a londoni maratoni elhalasztása miatt, mert kísérletet tehetett volna Kipchoge 2018-ban Berlinben felállított 2:01:39 órás rekordjának megdöntésére, amitől tavaly két másodperccel maradt el ugyanott. Ehhez persze le kellett volna, illetve le kellene győznie a kenyait, ami eddigi egyetlen közös maratonijukon nem sikerült. Az Olympic Channelnek adott interjújában válaszolt arra a kérdésre, vajon felülmúlható-e a nagy rivális?

„Természetesen, miért ne? – kérdezett vissza Bekele. – Ő is ember, ha valaki felkészült, és elég erős, miért ne? Ez verseny, amelyben nem vagy képes minden egyes alkalommal száz százalékot kiadni magadból.

Tisztelem Eliud Kipchogét. Erős és nagyon okos sportoló. Jó versenyt vívunk majd, ha lesz lehetőségünk összecsapni az idén, és ez az idő nincs már túl messze.”

Bekele heti hat napot edz a szulultai erdőben, nem kérdés, jó állapotban lesz, ha eljön az ideje, és megmérkőzhet Kipchogéval. Nem lehet vitás, mindenki azért szurkol, hogy párharcuk már a londoni maratonin létrejöjjön!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.