Komfortos futás: Lőrincz Olivér téli tippjei

Noha masszívan a télben járunk már, egy pillanatra sem kell elfelejtenünk a futást. Lőrincz Olivérrel, Spartathlon-győztesek edzőjének segítségével foglaltuk össze, mire figyeljünk a hidegben.

A futás az futás: legyen meleg nyár, kellemes tavasz, esős ősz vagy éppen havas tél, akkor is ugyanarról beszélünk. Persze ne rohanjunk ki a lakásból rövidnadrágban és pólóban a mínuszokba, de ha néhány alapvető dologra odafigyelünk, akkor a télen is minden gond nélkül futhatunk. És ezt nem mi mondjuk, hanem Lőrincz Olivér, a Plandurance Edzettségfejlesztő Műhely szakvezetője, aki – több remek ultrafutó mellett – a Spartathlon-győztes Lubics Szilvia, Nagy Katalin és Maráz Zsuzsanna trénere is. A szakember segítségével gyűjtöttük össze a hasznos téli tudnivalókat.

  1. Ha megfelelő a felszerelésünk, akkor nem kell félni a betegségtől, sérüléstől, egyedül a városban lehet nagyobb a szmog, de ugyanúgy mehetünk futni. Probléma csak abból adódhat, ha nem megfelelő a felszerelés, ha nincs futásra alkalmas réteges ruházat, illetve amikor meg kell állni, mert leizzadva gyorsan ki lehet hűlni.
  2. A réteges ruházat alatt nem a pamutpólót meg a vastag melegítőnadrágot értem, hanem a megfelelő technikai ruházatot. Öltözködjünk rétegesen, fontos a kesztyű, a sapka és ezekkel játszani is lehet egy kicsit. Ha melegünk van, akkor egy emelkedőn felfelé levehetjük például a sapkát, lefelé pedig visszatehetjük.
  3. A széldzsekire, esődzsekire csak akkor van szükség, ha az időjárás tényleg igényli, egyébként csak beleizzadunk. Felülre nulla fokig két réteg, az alatt három réteg ruhát ajánlok, a lábunkra elég egy réteg ruha, esetleg a nadrág vastagságával lehet játszani. Mivel futás közben a láb dolgozik, folyamatosan termelődik a hő, melegen marad a lábunk, nem is ismerünk olyat, hogy valakinek futás közben fázna a lábfeje.
  4. Ami a cipőket illeti, vannak a Gore-Tex cipők, amelyek a bennük lévő membránnak köszönhetően nem engedik be a vizet, miközben kifelé párologtatnak. Ez egy bizonyos szintig igaz is, de nem tudnak olyan gyorsan párologtatni, ahogy szükséges lenne, illetve lassan is száradnak. A hólé így is, úgy is belemegy a cipőbe, szóval szerintem jobb a normál cipő, esetleg a talpa legyen bordázottabb. Illetve vannak csúszásgátlós cipők vagy cipőre rögzíthető csúszásgátlók, amelyek hasonlóan az autók hóláncaihoz, megakadályozzák, hogy elcsússzunk a jégen. A magas szárú cipőt nem tartom jó ötletnek, kényelmetlen a bokának és a lábszárnak, inkább kamáslit használjunk, akkor nehezebben megy bele a hó a cipőbe.
  5. Aki folyamatosan fut a nyári időszakban, legalább hetente kétszer-háromszor, annak problémamentes lesz a téli átmenet. Aki most kezdi a futást, annak lehetnek kellemetlenségei. Könnyű intenzitású futásokkal kezdjünk, és figyeljünk oda a folyadékbevitelre, ha nedves a nyálkahártya, sokkal nehezebben tapadnak meg a bacilusok.
  6. Ami a bemelegítést illeti: könnyű futással induljunk el. Nagyon jó, ha van lehetőségünk arra, hogy meleg helyről induljunk, és ne az utcán beszélgetve fejezzük be a futást, hanem ahogy végeztünk, menjünk meleg helyre és egyből vegyük le a vizes göncöket – ha van rá lehetőség, már a nyújtást is meleg helyen végezzük. Ha olyan helyre megyünk, ahol nincsenek házak, vagy két falu között futunk, akkor vigyünk magunkkal esetleg hőtartó fóliát, ezzel az esetleges baleset után melegen tarthatjuk magunkat, amíg nem érkezik meg a segítség, s természetesen telefon is legyen nálunk.
  7. Készüljünk arra, hogy rövidebbek a nappalok, nem biztos, hogy világosban futunk, ezért legyen nálunk láthatósági mellény és fejlámpa.
  8. Az a jó, ha az első öt percben egy picit fázunk és utána érezzük magunkat komfortosan – ezt ki kell tapasztalni, kell néhány futás, amíg rájövünk, mi a legjobb. Esetleg egy szélmellény legyen még nálunk, mert azt könnyű levenni, de tényleg fontos a saját tapasztalat, mert lehet, hogy ami nekem kényelmes, az másnak nem az. Teremtsük meg a komfortot, akkor tudjuk élvezni a futást.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.