BLOGRA FUTOTTUNK Kutyafuttában a kellemetlen kalandról

Mindenki, aki kocog, tudja, kellemetlen találkozás is lehet az, amikor kutyával fut össze az ember... Még a legjobban nevelt ebek sem értik, mi ez a nagy rohanás: az elkóborolt, nagy testű kutya pedig különösképpen ijesztő lehet.

Január első hétvégéjén a kellemesen hideg időben hegyi futást terveztem, de a helyi csoportban valaki arról posztolt, hogy egy nagy testű kutya kóborol arrafelé, ezért lemondtam a terepről, és „csak” aszfaltoztam. Természetesen bosszantott a dolog, hiszen nem ez az első eset, hogy kiszökdösnek kutyák a kerítésen, s okoznak riadalmat, hozzáteszem, nem csak nálam. Egyébként szeretem a kutyákat, nekem is volt, így van tapasztalatom, de lássuk be, a kutyáknak eleve furcsa, hogy valaki fut. A vörös posztós mondat nálam ilyenkor: szelíd a kutya, nem bánt!

No, hiszen!

Sajnos megtapasztaltam az ellenkezőjét már, és ezért akár akarom, akár nem, félek a kóbor kutyáktól, sőt azokkal is óvatos vagyok, akik gazdival vannak.

Eszembe jutott, hogy legutóbb annyira élveztem a hegyet és az erdőt, hogy képes voltam jelöletlen útvonalon futni úgy, hogy fogalmam sem volt, hol bukkanok ki. Szeretek így terepezni, de ha akkor találkoztam volna ezzel a stafforddal, azon kívül, hogy tele lett volna a gatyám, ha hívok is segítséget, nehéz lett volna elmondanom, merre vagyok. Úgyhogy ettől most egy időre elment a kedvem, pedig tök jó ilyen felfedező futós túrákra menni.

A héten is figyeltem a bejegyzéseket, találtam néhány érdekes olvasnivalót!

 

FUTNIMENTEM.HU

Evetovics-Balla Hajnalka két cikkel is megajándékoz minket rögtön év elején. Az egyikben összefoglalja öt pontban, miért is egészséges a futás.

Örömmel olvastam, mennyi jótékony hatása van, minden kocogó büszke lehet magára, hogy figyel az egészségére és tesz érte nem is keveset!

A másik cikk pedig a téli futással foglalkozik. Én nagyon szeretek ilyenkor edzeni, egyedül a korai sötétedést zavar, de hát valamit valamiért.

 

21097 KK.WORDPRESS.COM (blog)

Koffein kapitány stílusos címet adott írásának, a makacs térdprobléma ellenére nekiindult év végén, és rendkívüli felfedezést tett, miszerint a rumos tea a legjobb kezelés porckopás esetén!

A bejegyzésből az is kiderül, hogy inkább a rajtszámokhoz kötődik érzelmileg, mint az érmekhez, és ebbéli gyűjtőszenvedélyét meg tudom érteni.

 

ROADRUNNERDIARY.WORDPRESS.COM (blog)

Gyalogkakukk naplójában a keresztedzések fontosságáról olvashatunk. Sok mindent kipróbált és csinált már (bringa, úszás), és most erősítő edzésekre jár, és éppen a csupasporton is rendszeresen bejelentkező Kremlicza „Futóbolond” Leventéhez, aki mellett, ugye, nem lehet lustálkodni, így már érződik a változás.

NIKIMOVES.BLOG.HU

Niki hihetetlen kalandba keveredett a Börzsönyben futás közben. Ugyan követték, mely területeken folyik vadászat, viszont változás történt, így meg kellett szakítania a futást.

Hosszú idő telt el, mire a vadászok elvitték az autójához, teljesen átfagyva ült be végre, és ott várta meg a többieket.

Az nem derült ki, megfázott-e, reméljük nem, mindenesetre érdekes élményről olvashatunk bejegyzésében.

 

GYG-TEREPFUTASAI.BLOG.HU

Aki extrém távokra, szintekre vágyik, és ezért hajlandó utazni is nem keveset, azoknak szól Györgyi Gábor bejegyzése. A videofilmeket is készítő terepfutó összegyűjtött tizennégy versenyt – aki szereti az ilyen kihívásokat, böngéssze bátran!

 

Miről ír a Futóbolond?

Hogy ne szédüljünk el, koptassuk az aszfaltot is!

KREMLICZA LEVENTE

A terepfutás szerelmeseként a kanyargó ösvényeken érzem otthon magam, s legszívesebben mindig erdőben futnék, de szoktam aszfalton is edzeni, mostanában egyre többet. Viszont volt idő, amikor csak terepen futottam, ráadásul többségében köves ösvényeken, aztán az egyik aszfaltos versenyen feltűnt, hogy mennyit romlott a futómozgásom. Szinte szédültem a betonon, a bokám össze-vissza dőlt. Ezután ismét elkezdtem a síkfutásokat, és hamar javult a mozgásom. Rájöttem, hogy szükség van rendszeres aszfaltos edzésekre, hetente legalább egyet érdemes beiktatni a tervünkbe. Nemcsak a sík futótechnika miatt, hanem a más jellegű terhelés miatt is. Szintes terepen csak a lejtőkön tudunk igazán komoly tempót futni – magunkhoz képest –, de síkon tudjuk gyakorolni az egyenletes tempó tartását, s a gyors résztávos edzéseket is könnyebb itt végezni. Akkor is hasznos lehet, ha nem készülünk aszfaltos versenyre, testünk egyébként is igényli a különböző terhelést, továbbá a változatosság sem árt.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.