Losonc Tímea kipipálgatja a bakancslistát

Losonc Tímea nevét egyre gyakrabban lehet hallani a terep- és ultrafutás világában: győzött az Ultra Trail Vipava Valley 100 kilométeres távján, míg néhány napja ezüstérmes lett az UPC Ultra Tisza-tó 111 versenyen.

A száztizenegy kilométeres UTT-n ezüstérmes lett. Milyen volt verseny?

Második alkalommal vettem részt egyéniben az UTT-n, és a vártnál is jobban sikerült. Szerencsére jól bírom a meleget, de könnyebbség volt, hogy a párom kerékpáron kísért és frissített. Csaknem két órával jobb időt futottam, mint egy évvel korábban, és a dobogó második fokára is felállhattam. Egyszóval, nagyon jó volt a verseny.

Gyakran fut hatalmas távokat nehéz terepen. Hogyan készül?

Itthon nehezebb felkészülni az alpesi hangulatot idéző hegyi futásokra, ami egyre jobban vonz.

Azért a Budai-hegységben is megtalálom a megfelelő terepet. Kedvencem a Hármashatár-hegy környéke, ott lehet találni emelkedőket és lejtőket, köves és sziklás részeket is, hogy a technikát is gyakoroljuk kicsit.

Hogyan lépett be a futás az életébe?

Kétezerhétben költöztem Budapestre, és a nagyvárosi élet nyüzsgésében hiányzott a természet és a nyugalom. A Margitsziget közelében laktam, s a kocogókat látva ősszel futócipőt húztam – eleinte bele-belesétáltam, majd fokozatosan életem részévé vált a futás.

Mik a tervei erre az évre?

Lesz még egy száz kilométeres terepversenyem októberben. Az évre kitűzött versenycéljaimat eddig sikeresen teljesítettem, így a pihenés is jobban belefér a nyáron.

Persze nincs megállás, a horvátországi nyaralásunkat is terepversennyel zárjuk, hogy futókhoz méltóan térjünk haza.

Van valamilyen nagy álma, célja?

Mindig és folyamatosan. A futóversenyes bakancslistám nagyon hosszú, de igyekszem priorizálni, s évről évre, ahogy haladok előre, elővenni néhány célt. A nagy, akár több napos amerikai versenyek vonzanak, de néhány évet még várnom kell, s addig Európában próbálok minden évben egy-két új helyre, versenyre eljutni.

Sportol valami mást is a futás mellett?

A kerékpározás a mindennapjaim része, a bringát közlekedési eszközként is használom. Van, hogy hétvégén hosszabb kerékpártúra is belefér a napjainkba, s félévente a Balaton megkerülésére is engedem magam rábeszélni, de a fő sport továbbra is a futás.

Mennyire figyel a táplálkozásra a hétköznapokban?

Igyekszem okosan táplálkozni, persze van mit finomítani, még jobban csinálni. Vegetáriánus vagyok tizenhat éve. Emellett, ha csak tehetem, otthon főzök ebédet, mert a hozzávalókon túl legalább tudom, hogyan készül, és mi kerül az ebédembe. Persze olykor-olykor nem vetem meg a finom csokoládét.

Mit mondana azoknak, akik most kezdenének bele a terepfutásba?

Fokozatosság és türelem – főleg az emelkedőkön. S ha valaki aszfaltról vált, semmiképp se akarjon ugyanolyan tempóval haladni, mert a terep más. Ismerkedjen a természettel, mert számtalan csodát rejt.

Tudatosan tervezi meg a frissítését egy-egy versenyre vagy hosszabb edzésre?

Figyelek rá, hogy elegendő mennyiségű vizet igyak. A legalább kétórás futásaimra már szénhidrátforrást is viszek. A versenyekre a jól bevált Hammer Nutrition-féle frissítésemmel készülök.

Van kedvenc versenye?

A Horvátország tengerpartján futó Dalmacija Ultra Trailt mondanám. A vágyott versenyek közül pedig nagyon megnézném már az afrikai Ultra-Trail Cape Townt, varázslatos helyeken vezet végig az útvonala. Egyébként az összes bakancslistás futóversenyem valamilyen szempontból kedvenc, hiszen ezért került fel a gyűjteménybe.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.