Maráz Zsuzsanna: csúcsterhelés Japán előtt

Noha csak a felkészülés része volt, Maráz Zsuzsanna így is megnyerte a hétvégi Spuri FélBalaton Szupermaratont, s igazgatottan készül Japánba.

Felkészülésként győzelem – noha Maráz Zsuzsanna hónapok óta az év első felének főversenyére, a Japánban sorra kerülő Szakura Micsi International Runra (Cseresznyefa-virágzás út) hangol, a felkészülés részeként rajthoz állt a hétvégi Spuri FélBalaton Szupermaratonon, és ha már ott volt, meg is nyerte a viadalt. Bár ez nem volt annyira egyértelmű.

„Nekem ez a verseny nehezebb, mint egy hosszabb távú, mármint abból a szempontból, hogy itt nyomni kell, erősebb tempóra van szükség, míg én inkább szívós vagyok, és sokáig tudok futni egy bizonyos tempóval – kezdte Maráz Zsuzsanna, aki a tavalyi idejéhez képest 1 percet rontva 7:41:31 óra alatt ért célba, s mosolyogva megjegyezte, öregszik már. – Még a 100 kilométer sem az én távom, 12 óra vagy annál hosszabb, az fekszik igazán nekem. Szerencsére nagyon szép idő volt, Szűcs Csabával futottam végig, beszélgettünk, jól sikerült ez a két nap.”

Maráz Zsuzsanna hozzátette, edzőversenyként szerepelt a felkészülésében a Spuri FélBalaton, és éppen azt az időszakot gyűri, amikor gyorsabb tempóban kell futnia, mint általában szokott. Gyakorlatilag ebben a két hétben kapja a csúcsterhelést. Fel kell vinnie a pulzusát, és például egy kétórás futás programjában szerepel hét darab intervall, ami azért alaposan kifárasztja a Spartathlon-győztest.

„Szerencsére gyorsan regenerálódom, jól van felépítve a programom, november óta készülünk a Szakura Micsire, és fokozatosan haladunk előre – folytatta Maráz Zsuzsanna. – Eddig szerencsére semmi gond nem volt, egyedül egy hetet kellett kihagynom egy csúnya mandulagyulladás miatt. Huszonkét napom van még a versenyig, bevallom, már van bennem egy kis izgalom az utazás miatt. Ilyen messzire még sohasem utaztam, emiatt, illetve a nyolcórás időeltolódás miatt is izgulok.”

Adódik persze a kérdés, hogy miért éppen a Szakura Micsi lett az év első felének nagy célja, amivel kapcsolatban Maráz Zsuzsanna elmondta, amikor befejezi a célversenyt (tavaly ősszel ez a Spartathlon volt, amit meg is nyert), elkezdi keresni a következő kihívást. Egy ideig nem is talált megfelelő versenyt, márpedig nagyon kell vágyni ahhoz egy ilyen megméretésre, hogy bírja a felkészülést és a viadalt.

„Simonyi Balázzsal beszélgettünk, tavaly ő volt az első magyar, aki teljesítette a versenyt, és ő ajánlotta – folytatta Maráz Zsuzsanna. – Elolvastam a blogját, nagyon nehéznek tűnt, aztán nagy kihívás lett belőle. Az sem könnyíti majd meg a dolgom, hogy teljesen egyedül kell végigmenni, nem tudok magammal segítőt vinni.”

Kérdésünkre Maráz Zsuzsanna hozzátette, a Szakura Micsi nem zárja ki, hogy ősszel ott legyen a Spartathlonon is, attól továbbra sem tud elszakadni.

Pedig ezúttal már sokat gondolkozott rajta, próbált mást keresni, ráadásul nagy a nyomás is rajta, de egyelőre maradt a programban a kultikus kihívás.

„A minél jobb eredmény a célom a Szakura Micsin, ki akarok hozni magamból mindent, amit csak tudok. Nem nézegetem a versenyt, az időket, úgy megyek, mintha fehér ködben lennék, ami tudatos a részemről, nem akarom, hogy bármi félelmem legyen, nem stresszelem magam, csak megpróbálok minél jobban futni” – tekintett előre a japán Maráz Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.