Megdöntené a megdönthetetlen rekordot

Pénteken nemcsak az derül ki, hogy egy nap leforgása alatt mennyit bír futni a pályán Kílian Jornet, de az is, hogy sikerül-e átadnia a múltnak Jánisz Kúrosz 1997 óta fennálló világrekordját.

Folyamatosan új kihívásokat keres Kílian Jornet. Napjaink egyik legjobb ultrafutója a hétvégén megpróbálja megdönteni a sportág legendája, Jánisz Kúrosz huszonhárom éves rekordját. A hatvannégy éves, görög származású ausztrál ultrafutó 1997-ben huszonnégy óra leforgása alatt 303.506 kilométert tett meg a futópályán. Ezt azóta sem tudta felülmúlni senki,

Kílian Jornet azonban november 27-én, vagyis pénteken Norvégiában megpróbál új rekordot felállítani.

Mondanunk sem kell, hogy mindezt közönség nélkül kísérli meg, ugyanakkor több norvég futó csatlakozik majd hozzá, mert csak így lehet hivatalos a tervezett csúcsdöntés.

Nem lesz könnyű dolga, a várható hőmérséklet nulla és öt fok körül mozog, és a monotóniával is meg kell küzdenie az alapvetően változatos terephez és hegyekhez szokott spanyol ultrafutónak. Ennek elkerülése érdekében

négyóránként irányt változtat, hátha ezzel sikerül egy kis változatosságot csempészni az egynapos futásba.

Hónapokig készült arra, hogy elérje az általa megfogalmazott célt, de rutinos futóként tisztában van vele, hogy nagyon sok apró tényezőn múlik a siker.

„Szerettem volna új kihívásokat keresni, hogy megtudjam, mire vagyok képes – idézte őt a Marca. – Láttam Kúrosz részeredményeit, és a terv az, hogy próbálom ezt tartani, amíg a testem bírja. Valószínűleg az első tíz órában tempósabban futok, utána viszont lassítok kicsit. A legfontosabb, hogy ne legyenek izomproblémáim, és a táplálkozásom is rendben legyen.”

Végül azt is hozzátette, hogy bár izgalmas kaland futópályán versenyezni, jövőre szeretne visszatérni a hegyekbe.

„Izgalmas és érdekes kipróbálni, hogy mire vagyok képes más terepen, de jövőre szeretnék visszatérni a hegyekbe – folytatta. – Még nem tudom pontosan, mi lesz a cél, de szeretnék eljutni a Himalájába, Pakisztánba.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.