Nagy hőségfutás: Maráz Zsuzsa rossz napjai

A Spartathlon kétszeres győztese nem küzdött motivációs gondokkal mostanság, de megérti, ha valaki igen, mert hiába nyert sok versenyt korábban, olykor a tíz kilométer is megizzasztja.

„Reggel és este futok, úgyhogy beszéljünk, mondjuk, délután kettő körül” – egyeztettük Maráz Zsuzsannával, a Spartathlon kétszeres győztesével az interjút, amely tökéletesen tükrözi, micsoda kihívás gazdálkodni a nap 24 órájával, ha elszántan sportolunk.

A magunk szintjén a Nagy hőségfutáshoz csatlakozó vállalkozó kedvűek is hasonló feladattal találják szemben magukat. A Csupasport.hu hívta futásra az embereket, július 15. és augusztus 15. között lehet tetszőleges elosztásban megtenni a tekintélyes távot.

„Attól függ, ki hol tart, de aki heti háromszor kocog, annak ez nagy kihívás – így Maráz. – Pláne nehéz annak játszania az idővel, aki főállásban dolgozik, mivel az edzés nem ér véget a futás befejezésével. Nyújtani kell, aki precízebb, akár jógázik is, mert minél többet futunk, annál többet kell foglalkoznunk a testünkkel. Például a lefekvés előtt érdemes nyugtató krémmel bekenni a lábat, finoman végigmasszírozni, hogy észrevegyük a kisebb sérüléseket, fájdalmasabb izomcsomót.”

Zsuzsa nem panaszkodik, mert mint mondja, a sokféle feladat összeegyeztetése és a futás inkább kívülről tűnik hatalmas áldozatnak, neki teljesen természetes.

„Alaposan meg kell tervezni a napot, ha reggel és este is futok, akkor úgy alakítani, hogy az edzések beleférjenek. Korábban sokszor túlvállaltam magam, mindenre igent mondtam, akár családnak, barátoknak, közben pedig éreztem, ez nem fog menni, és pluszstresszt vettem a nyakamba.

Most már sokkal inkább tudok nemet mondani, hogy ne vegyem el magamtól az időt, mert a nagy rohanás előbb-utóbb érezteti hatását.”

A Nagy hőségfutás szerinte sokaknak jó motiváció lehet, mert olykor nehéz elkezdeni az edzést.

„Főleg, ha kedvezőtlen az időjárás, hajlamosak belecsúszni az emberek, hogy a heti három edzésből egy lesz, aztán lassan leépül a futás. Volt olyan tanítványom, aki azzal hívott, ha én nem vagyok és írom neki az edzéstervet, leállt volna.”

Ugyanakkor Maráz Zsuzsa a koronavírus-járvány miatt felfordult világban sem küzdött vagy küzd motivációs problémákkal. Bár a tervezett franciaországi verseny kútba esett, másodpercnyi gondolkodással állt át, és folytatta a felkészülést a tervek szerint szeptember 25–26-án rendezendő Spartathlonra.

„Fel sem vetődött bennem, hogy leengedjek.”

Persze volt idő, amikor a legendás görögországi verseny kétszeres győztese sem a Spartathlon 246 kilométeres távjáról álmodott – mint mindenki, ő is elkezdte valahol.

„Emlékszem, amikor a négyszázas pályán futottam tíz kört, azaz négy kilométert, és teljesen elfáradtam. Mostanság is előfordul, hogy nem futok sokat, mégis szenvedek, megkínlódom akár a tíz kilométerrel is. Mindenkinek, így nekem is vannak rossz napjaim. Ugyanakkor például a nemrég futott maratoni meg se kottyant, miközben régebben ugyanilyen táv után másnap alig bírtam dolgozni, úgy beállt a lábam. Elképesztően sokat jelent, ha érezzük magunkon a fejlődést, és a maga szintjén ez bárkire igaz.”

Nagy hőségfutás kihívásunk támogatója, a gyulai Hőforrás Hotel Magyarország első futóbarát szállodájaként ősz végéig minden héten sport- és gyermekanimációs programokkal várja a vendégeket. Érkezzen Gyulára párjával vagy családjával, a Hőforrásban garantálható az élményekkel teli pihenés. Keresse ajánlatainkat honlapunkon!

www.futobarathotel.hu

(x)

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.