Rosszullét miatt elmaradt Jornet rekordja

Nem sikerült Kilian Jornet csúcsdöntése, aki ezen a hétvégén megpróbálta túlszárnyalni a sportág legendájának, Jánisz Kúrosznak a rekordját, aki 1997-ben huszonnégy óra leforgása alatt 303.506 kilométert tett meg a futópályán.

Bár a spanyol futó alapvetően a hegyekben, változatos terepen érzi jól magát, mégis sokan úgy gondolták, ha valaki, akkor ő talán megdöntheti a huszonhárom éves rekordot. Végül azonban az sem derült ki, huszonnégy óra alatt mekkora táv megtételére képes, ugyanis kicsit több mint 10 óra és 134 kilométer után kénytelen volt feladni a csúcskísérletet.

Már akkor sejteni lehetett, hogy valami nincs rendben, amikor a feladás előtt lassulni kezdett a tempója, amikor pedig jelezte, hogy erősen szédül, már gyanítani lehetett, hogy ezúttal nem jár sikerrel. Rövid orvosi vizsgálat után úgy döntött, nem folytatja, és nem egész fél nap leforgása alatt befejezte a huszonnégy órásra tervezett futást.

Pedig nem indult rosszul a tizenegy órakor kezdődő norvégiai csúcskísérlet. Nem volt könnyű dolga, nulla fokban kellett futnia, ennek ellenére az első egy óra alatt 13.7 km-t futott, ami valamivel jobb részeredmény volt, mint a csúcstartó Janisz Kurosz tizennégy kilométere. A második órában pedig ugyanúgy állt, ahogy a görög, de pályafutása során ausztrál színekben is versenyző legenda, vagyis huszonnyolc kilométert teljesített a rekortánon.

„Ez csak a bemelegítés volt” – mondta, miután 3:03:19 után teljesítette a maratoni távot (Kurosznak ehhez 2:59:59 kellett). Ekkor tehát még minden rendben volt, és Jornet is kimondottan optimistán állt a folytatáshoz.

Hogy ilyenkor mennyire nem számít a részeredmény, és milyen gyorsan változik a „virtuális verseny”, azt jól tükrözi, hogy négy óra után 55,8 km-nél járt Jornet, amivel képzeletben megint megelőzte Kuroszt (55 km).

A kilencedik óra után aztán látványosan lassulni kezdett, az átlag négyperces kilométerek helyett már öt perc körüli átlagot futott. Tíz óra és tizenkilenc perc után annyira rosszul lett, hogy leült, majd negyven percig kezelték őt az orvosok.

 

Még egyszer megpróbálta folytatni, de a szédülés folytatódott, így kénytelen volt feladni, sőt, az egész éjszakát a kórházban töltötte.

Fontos hozzátenni, hogy az őt segítő norvég futók közül ennek ellenére hárman is végigfutották a huszonnégy órát, de a rekorddöntéstől Bjerke (232 km), Norum (219,2 km) és Holvik (208,2 km) is messze volt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.