BLOGRA FUTOTTUNK Tavaszi futások, hóra hangolva

A helyzet változatlan: a netes világban jobb híján edzéskihívásokról és instant futásokról esik szó, ráadásul néhány hetes, sőt hónapos késéssel megérkezett a havas-jeges tél is – szóval, azért akad téma a virtuális térben.

A napokban a keményebbik oldalát is megmutatja a tél, hideg és sötét van, hol az ónos eső, hol a hó szakad (legalább megmaradna, de nem, még véletlenül sem), vagy épp az eső ömlik. Ami némi reményt ad, hogy már nincs sok ideje az erőlködésre, néhány hét múlva már eszünkbe sem jut. Mindenesetre ezt az időszakot már szívesen lezárnánk, mert jelentősen lekorlátozza az edzési lehetőségeket, a pandémiával karöltve. Azon vagyok, hogy lehetőleg mindent még most elrendezzek, hogy kikúráljam, ami fáj, sérült, fáradt, és előkészítsem magamnak a terepet arra az időszakra, amikor már többet tudok edzeni, hogy csak arra koncentrálhassak. Most, amikor már épp edzek annyit, hogy úgy érezzem, kezdek jó formába kerülni, amikor baromi lelkes vagyok és elégedett magammal, jön valami nyavalya vagy egyéb gond, ami megakadályozza, hogy azt az egyébként is kevéske időt edzéssel töltsem. Ugyanakkor lassan kipipálhatom ezt is, nem lesz, ami problémát okozhat (gondolom naivan), szóval, reményekkel telve várom a tavaszt.

Hagyjuk már magunk mögött ezt a vacak időszakot, jöjjenek a jó események is, mert igazán ránk fér!

HANCHEE FUT (Facebook)

Sok tippet kaptunk már, hogy télen mire kell figyelni futáskor, de mert most – ha néhány napra is – tényleg jönnek a fagyok, még körültekintőbbnek kell lennünk. Ezzel kapcsolatban kapunk tanácsokat Evetovics-Balla Hajnalkától!

GYURKOO.COM
Gyurkoo tavaly egyszer már belevágott a futónaptáras kihívásba, amelynek lényege, hogy mindennap annyi kilométert fut, ahányadika van. Mivel már nagyon hiányoznak a versenyek, a társaságban „elkövetett” edzések, Gyurkoo úgy gondolta, ezzel a kihívással legalább motivációt kap, így újfent nekivágott. Az első hét beszámolóját olvashatjátok!

BARATRUNNING.COM
Takács Gábor épp azon morfondírozott, mivel pótolja az elmaradt Velencei-tó-kerülést, amikor újabb lehetőség adódott a húsz-harminc kilométeres futásra. Ez pedig nem volt más, mint nyulazni a száz kilométeres távot teljesítő Földi Zsuzsinak. Annyira elragadta a kihívás, hogy a végén maratoni táv lett belőle!

HAON.HU
Ménes Anitával készült interjút olvashatunk, s kiderül, hogy heti 120-140 kilométert bizony nem könnyű lenyomni munka mellett, heti tizenkét edzést kell ezért beiktatnia. Viszont az eredményeken egyértelműen meglátszik, hogy remek úton halad a hosszútávfutó!

JANOSFUT.WORDPRESS.COM

A Runaway által szervezett Adrenalin-kör tíz kilométeres távjának beszámolóját készítő János eredetileg úgy tervezte, hogy PB-t fut, de aztán a vádlija máshogy döntött (ő persze sokkal precízebben fogalmazta meg, hogy milyen izma fáj), így ezt máskorra halasztotta. Az instant kihívásról remek leírást kapunk, igazi kedvcsináló!

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Hidegben nem érdemes menőzni

KREMLICZA LEVENTE

Hóval, ónos esővel tér vissza a tél, a Normafát le is zárták átmenetileg, és messze sincs strandidő, de futni ilyenkor is kell, – a legtöbben mennek is, ha esik, ha fúj. Sokan egyenesen kihívást csinálnak abból, hogy minél szélsőségesebb időjárásban vágnak neki a távoknak, ilyenkorra időzítik a hosszú terepfutást. Ez a tapasztalt, sok telet végigfutott sportolónak nem olyan nagy dolog, de kevésbé tapasztalt vagy edzett futóknak extrém kihívás lehet. Kellenek a kemény edzések, hozzá kell szokni a hideghez, de ha valaki korábban sohasem futott jeges ösvényeken vagy mínusz tíz Celsius-fokban, ne rögtön kétórás terepfutással kezdjen. Átizzadt futóruhában ilyen hidegben negyedóra alatt hipotermiás lehet a (netán) megsérülő futó, amit mindenképp érdemes elkerülni, mert kicsi az esélye, hogy éppen arra jár valaki, akinél van életmentő fólia. Érdemes tehát magunkkal vinni izolációs fóliát és egy plusz-, lehetőleg szélálló felsőt, mert ezekkel kihúzhatjuk addig, amíg segítséget kapunk. Az útvonalról mindig szóljunk valakinek, és a bekapcsolt mobil, illetve a személyes iratok is legyenek nálunk. Egy kihívás akkor jó, ha túléljük, nem érdemes menőzésből vagy bizonyítási vágyból kockára tenni az életünket.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.