11 másodperc hiányzott a világcsúcshoz

Noha nagyon közel járt, nem sikerült megdöntenie a 100 kilométeres futás világrekordját az amerikai Jim Walmsleynek, aki a legjobb amerikai idővel vigasztalódhatott.

Több mint hat óra futás után 11 másodperc döntött. A 31 éves amerikai ultrafutó, Jim Walmsley ugyan nagyon jól állt, remekül haladt, mégsem tudta megdönteni a 100 kilométeres táv világrekordját, ami továbbra is a japán Kazami Naóé, a távol-keleti atléta három éve 6:09:14-et repesztett a hokkaidói Szaroma-tónál.

A szombati, a Hoka One One sportszergyártó cég által szervezett arizonai viadal a Project Carbon X 2 nevet viselte, merthogy minden rajthoz álló a hasonlóan nevű cipőben futott. A produkcióját keserédesnek minősítő Walmsley 95 kilométeren keresztül a megfelelő tempóban haladt, s amikor az órájára nézett, úgy tűnt, sikerülhet a csúcskísérlet. A nagyjából 11 kilométeres kör kilencszeri teljesítése végén kinyújtott karokkal haladt át a célvonalon, a bal válla véres volt, mert korábban, körülbelül három és fél óránál az egyik pályát jelző kerítésnek ütközött (sebét a frissítőállomásokon igyekezett kezelni).

Fél távnál 3:04:15-öt mutatott az időmérő, elképesztő kiegyensúlyozottsággal ment előre 5:55-56 másodperces mérföldekkel.

Érkezési eredménye átszámolva 3:42-es ezer métereket jelent, ami nem akármi. A 6:09:25 is a valaha futott második
leggyorsabb idő a távon, Max King nemzeti rekordját több mint 18 másodperccel túlszárnyalta. Az utolsó tíz kilométer volt a legkritikusabb, jó öt kilométerrel a cél előtt hangosan biztatta magát, hogy energiát nyerjen – a véghajrára mindent mozgósított, ami még lehetséges volt, mindhiába.

„Határozottan kijelenthetem, ez volt az egyik legkülönlegesebb futásom – nyilatkozta az így is kalapemelést érdemlő sportoló, aki két éve hegyi ultrafutó-világbajnoki címnek örülhetett. – Úgy éreztem, hogy mindent kiadtam magamból, nagyon mélyre ástam és küzdöttem egészen a célvonalig. Nem érzem úgy, hogy feladtam volna, de rossz volt látni a múló másodperceket. Erőfeszítéseim amerikai csúcsot értek, és az nem kopogtat be túl gyakran. Csodálatos napon vagyok túl!”

A történeti hűség kedvéért megemlítendő, hogy másodikként Rajpaul Pannu végzett 6:28:31-gyel, majd Kris Brown futott be 6:39:14-gyel. A világrekord terve több hokás klasszis fejében ott forgott, így állt neki a versenynek Hayden Hawks, Tyler Andrews vagy Camille Herron (ő csípősérülés miatt feladta a viadalt) is, ám valódi fenyegetést a legjobb eredményre egyedül Walmsley jelentett. Craig Hunt lemaradását követően, hatvan kilométertől futott egyedül, súrolva teljesítőképessége végső határait. Elszántságát csak erősíthette, hogy saját államában rótta a métereket. A verseny utáni interjújában nem meglepő módon azt is elújságolta, nem hagyja ennyiben, és újra nekiveselkedik a csúcs megdöntésének.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.