ULTRABALATON 2019

Ultrabalaton: rekordnevezés rekordidő alatt

Huszonkét perc alatt betelt a csapatnevezés a 2019. május 10–12. között zajló NN Ultrabalatonra. A 221 kilométeres tókerülő versenyen 1250 csapat indul majd – az UB az egyéni futók számára jövőre is a Spartathlon kvalifikációs eseménye lesz!

Kezdjük a legfontosabb hírrel: a 13. NN Ultrabalaton nevezési felülete október 13-án 13:13 órakor nyílt meg és a szervezők huszonkét perccel később már azt regisztrálhatták, hogy a csapatnevezések alapján megtelt a balatonfüredi rajtzóna. A legendás tókerülő futás, a Spartathlon kvalifikációs versenye 2019. május 10–12. között zajlik majd, s mivel a tizenhármas szám bűvöletében zajlik az esemény, így a korábbi tizenkét tagú csapatok maximális létszámát felemelték tizenháromra a verseny rendezői. Az esemény főszervezője, a Maratonman tulajdonosa, Zelcsényi Miklós a részletekről honlapunknak néhány napja hosszabb interjút adott, azonban a mostani nevezési kedv és sebesség minden bizonnyal még az ő, amúgy optimista várakozását is felülmúlta.

Néhány évvel korábban 54 nap, majd 54 óra, míg tavaly 37 perc kellett ahhoz, hogy beteljen a csapatversenyekre kiadott helyek száma, és ehhez a nagy sorozathoz csatlakozott az október 13-i huszonkét perc.

Ahogyan azt a versenyszervezők közleményében is lehet olvasni: idén soha nem látott gyorsaságra volt szüksége azoknak, akik biztosítani akarták helyüket az UB csapatversenyén: az 1250, több futót tömörítő csapatoknak fenntartott hely pillanatok alatt betelt. A csapatverseny várólistáján ráadásul már most hétszázan vannak, számukra még van esély a bejutásra, mert a foglalót határidőre be nem fizető csapatok helyére innen bekerülhetnek.

Ahogy tavaly, úgy az idén is megvizsgálják a szervezők az UB bővítésének lehetőségét, erről a későbbiekben az NN Ultrabalaton Facebook-oldalán tájékoztatják a hosszútávú futóverseny iránt érdeklődőket.

Nézzük a részleteket: az Ultrabalaton Európa egyik legismertebb és legnagyobb tömeget megmozgató futóversenye, amelyen a résztvevőknek 221 kilométert kell megtenni egyéniben, csapatban vagy akár kerékpáron. A csapatban futók összlétszáma várhatóan eléri majd a tizenháromezret, de a teljes szám – a verseny hétvégéjén – a Balaton körül akár tizenhatezer is lehet, a kísérők és a kerékpáros résztvevők miatt. Az esemény amellett, hogy kiváló csapatépítő tréning, az egyéni indulók számára is kuriózum – ez a verseny ugyanis az ultrafutók álmának számító Spartathlon hazai kvalifikációs versenye.

Az egyéni és a kerékpáros nevezések október 29-én nyílnak!

A tó marad, a verseny változik

– A versenyközpont Balatonfüreden, az Annagora Aquaparkban lesz, ahol több mint ötszáz férőhelyes parkoló áll rendelkezésre.
– Továbbra is minőségi márkás futópóló, az idén már Mizuno kerül a rajtcsomagokba.
– Babonás inspirációként a maximális csapatlétszámot tizenhárom főre bővítették a szervezők.
– Tovább növelték a szakaszok és a váltópontok számát (a tervek szerint immár 48 lesz), bízva az egyes pontokra nehezedő nyomás csökkenésében – a legrövidebb szakasz 1.9, míg a leghosszabb több mint tíz kilométeres lesz.
– A versenyzők biztonsága érdekében a Balaton-felvidéken szigorúbb szabályokat vezetnek be.

– A befutók egyedi érmet kapnak – mindenki olyan szalaggal, amilyen számban teljesített.
– A céges kategóriában az egy cégtől regisztráló csapatokat – a lehetőségekhez mérten – egy blokkból indítják majd.
– Az UB továbbra is az ötpróbasorozat eseménye, aki regisztrál a sorozatba, 2019-ben az UB-n összegyűjtött kilométereit értékes nyereményekre válthatja.

– Az újonc, „elsőbálozó” csapatoknak előadást szerveznek, amely a csapatkapitányoknak nyújt segítséget.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.