Vivicittá-közvetítés csúcstechnológiával

Látványos képekkel és izgalmas sztorikkal igyekeznek kiszolgálni a nézőket a televíziós adás készítői az április 13-án és 14-én sorra kerülő 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futás és félmaratoni versenyen.

A tavasz legnépesebb hazai futóünnepe, a 34. Telekom Vivicittá Városvédő Futás és félmaratoni nem csak a résztvevőknek, de a televíziós szakembereknek is jelentős kihívást ad. Az élő közvetítés készítői a legmodernebb technológiával, látványos képekkel és izgalmas sztorikkal igyekeznek kiszolgálni a nézőket.

„A mobilinternetes technológián alapuló közvetítés a LiveU nevű eszközrendszer segítségével történik, amelynek lényege, hogy a kamerák képeit kábelek nélkül juttatjuk a közvetítőkocsiba. Az ehhez szükséges eszközt a motorosokon ülő operatőrök egy hátizsákban viszik magukkal, a folyamat végén pedig a valós időhöz képest mindössze négy-öt másodperces késéssel láthatják a képeket a nézők” – avatott be az élő adás televíziós szakmai háttérébe Schulek Csaba, a közvetítés rendező-producere, aki 2015 óta felel a futóversenyek élő közvetítéséért.

Hozzátette, a versenyen három kamera dolgozik majd folyamatosan LiveU-hátizsákkal, a negyedik egy drónról ad – szintén a LiveU technológia segítségével – képeket. Az ötödik kamerát a pályán készülő interjúkhoz használják, további három kamera pedig a rajt-cél területen dolgozik.

„Az idei Vivicittán az újítást a légi felvételek készítése jelenti, amelyet a Budapest Sportiroda egy másik versenyén, a SPAR Budapest Maratonon már kipróbáltunk. A rajt-cél területen elhelyezett kamerák közül az egyik kifejezetten befutókamera, amelynek képeit utólag feltesszük a BSI YouTube-csatornájára, ahol minden futó megnézheti saját célba érkezését.”

A közvetítés rendező-producere elmondta, a legnagyobb kihívást az adja egy futóverseny három-négy órás televíziós közvetítésénél, hogy azon nézők számára is színessé, érdekessé és izgalmassá tegyék az adást, akik nem érintettek a versenyben, azaz nem fut hozzátartozójuk vagy ismerősük.

„Egy-egy jó ötlettel érdekessé, izgalmassá tehető a közvetítés, ilyen volt például, amikor az egyik maratoni versenyen az utolsó tíz kilométeren ráállítottunk egy kamerát arra a futóra, aki a záróbusz előtt vívott élet-halál harcot magával, időnként odakapcsoltunk, és így a nézők is szemtanúi lehettek egyfajta személyes drámának. A verseny után a futó odajött hozzánk és megköszönte, hogy motiváltuk. A közvetítést ezúttal is színesítik ismert emberekkel készülő interjúk, és a rajt-cél területen zajló programokat is igyekszünk megmutatni a nézőknek„ – tette hozzá Schulek Csaba, megjegyezve, Kocsis Árpáddal, a BSI ügyvezető-versenyigazgatójával minden évben elemzik, értékelik a versenyek közvetítéseit, és folyamatos újításokkal, fejlesztésekkel igyekeznek a nézők számára még élvezhetőbbé tenni az elő adásokat.

Az eseményről vasárnap élő közvetítést ad a www.futanet.hu/live oldal és a Sport1 Tv, a sportcsatornán 8.45 és 11.30 között kísérhetik figyelemmel a versenyt. Szombaton a 7 kilométeres távon és a vasárnapi futamokon élőben követhető a futók helyzete a www.bsi.raceinfo.hu oldalon.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.