Bringás kalandtúra keresztül az országon

Nagy sikert aratott augusztusban az első Hungarian Divide kerékpáros kalandtúra, amelynek útvonala az Őrségtől Sátoraljaújhelyig vezetett, s amelyen csaknem százan vettek részt.

Ehhez hasonló kerékpáros kalandtúrát még nem rendeztek itthon. Bontottak már pezsgőt?

Bár tavaly már tartottunk a mostanihoz nagyon hasonló túrát, a 5 Peaks 500-at, amelyen összesen ötszázhetvennyolc kilométert kellett tekerniük a résztvevőknek, ám olyan hosszút, mint amilyen a Hungarian Divide 2020 volt, még nem – felelte Gangel Marcell alapító és főszervező. – A kétezertizenkilences esemény sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, az idén megduplázzuk a távot. A féltáv hatszázötven, a teljes táv ezerkétszáznegyven kilométer hosszú volt.

 

 

Hogyan fogadták a bringások a túrát?

Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Hozzá kell tennem, nem számítottunk arra, hogy ennyien feladják a túrát. A kilencvenkilenc induló csaknem negyven százaléka nem ért célba. Érdekes, hogy inkább a fél távval gyűlt meg a bajuk – vélhetően kevesebb volt a tapasztalatuk. Persze ők sem búsultak, a legtöbben azt mondták, jövőre újra nekivágnak. Ha igazán kemény lett volna a terep, sokkal többen feladták volna. Persze nem állítom, hogy könnyű a Hungarian Divide, de azért teljesíthető.

A kalandtúra az Őrségből indul, és Budapesten át egészen Sátoraljaújhelyig tart. Kinek az ötlete volt a nyomvonal?

Kettőnké, ugyanakkor számos ismerősünket sikerült mozgósítanunk, akik sokat segítettek a tervezéseben. Szerepük azért volt rendkívül fontos, mert ők ismerik a helyi viszonyokat. Maga a koncepció viszont két ember munkájának eredménye.

Mi vezérelte, amikor kidolgozták a koncepciót?

Hogy szeljük át az országot, ha lehet, határtól határig, ami tulajdonképpen a klasszikus bikepacking műfaj lényege. Fontos volt, hogy a túra ne a bejáratott útvonalakon haladjon, és teljesítés közben a résztvevők megismerkedjenek Magyarország természeti szépségeivel és legszebb tájaival.

Ha valaki esetleg kedvet kapna a túrához, hogyan készüljön fel?

A Hungarian Divide számokban

• A fél táv hossza 650 kilométer, és összesen 9500 méter szintkülönbséget tartalmaz. Ha a teljes távot szeretnénk teljesíteni, 1240 kilométert kell tekerünk, és összesen 19 500 méternyi szintkülönbséggel kell megbirkóznunk.
• Az első Hungarian Divide-ot augusztus 20. és 30. között tartották.
• Összesen 99 bringás állt rajthoz. A fél távot 21, a teljes távot 38 bringás teljesítette.
• 7 külföldi és 3 hölgy ért célba.
• A nevezők 40 százaléka nem ért célba.

Mindenféleképpen kell hozzá kerékpárostudás és megfelelő állóképesség. Fontos, hogy menet közben el tudjuk látni magunkat, továbbá jól ki kell találnunk, hogy az erősebb fizikai igénybevétel miatt hogyan táplálkozzunk. Legyen megfelelő technikai és műszaki tudásunk, ha eltörik a kerékküllő, ki kell cserélnünk egy láncszemet vagy be kell állítanunk a váltónkat. Végül, de nem utolsósorban, fel kell készülnünk a szabad ég alatti alvásra. A legjobb, ha előtte utánaolvasunk, a honlapunkon is vannak nagyon jól használható anyagok. Ezt követően érdemes csinálnunk egy főpróbát, amelynek során három-négy napot tekerünk, akár a túra útvonalát követve. Jobb, ha a próbamenetben jönnek elő a problémák, mintsem a túrán.

Néhány hölgy is teljesítette a távot – ők a rövidebben voltak sikeresek.

Sajnos kevés nő vállalta a megméretést, többre számítottam. Pedig a túrában nincs semmi, ami miatt vissza kellene fogniuk magukat. Számos erőbringás hölgyet ismerek itthon, aki simán teljesítené a túrát. A külföldiek közül jó példa lehet az egyesült államokbeli Liane Wilcox, aki az egyik legjobb ebben a műfajban. Férfiakat meghazudtoló módon versenyez, és számtalanszor végzett már férfiak előtt a nagy challenge-eken. Tény és való, egy nőtől kell némi vagányság és vállalkozókedv.

Ha már szóba hozta a külföldieket: láttuk, hogy indultak néhányan. Jövőre többen is eljönnek?

Remélem. A koronavírus-járvány okozta utazási korlátozások miatt sokan inkább nem vállalták. Tavaly a 5 Peaks 500-on az indulók közel negyven százaléka érkezett külföldről. Akik most indultak – összesen heten –, zömében Magyarországon élő külföldi állampolgárok.

 

 

A bikepacking hamisítatlan nyári műfaj, de nem lehetne kora ősszel vagy késő tavasszal is megrendezni?

Nincs kizárva, de több okból kifolyólag egyelőre ragaszkodunk az eredeti, augusztusi időponthoz. Egyrészt ilyenkor a legkiszámíthatóbb az időjárás, kevés a csapadék, ez elengedhetetlen a táv teljesítéséhez. Sárban és esőben élvezhetetlen lenne az erőpróba. Másrészt szeptemberben elkezdődik a vadászidény, amely májusig tart, és mivel a bringások sokszor erdőben tekernek, könnyen életveszélybe kerülhetnek.

Hallhatunk esetleg valamit a terveikről is?

Szeretnénk tartani egy rövidebb, könnyebb túrát, amelyet inkább kezdőknek ajánlunk. Lehet, hogy ezt májusban vagy kora nyáron rendezzük meg, ám a helyszínt még nem árulhatom el. Fő célunk, hogy a Divide hagyományos terepkerékpáros túrává nője ki magát, és ismert legyen. Az sem kizárt, hogy a jövőben regionális szinten, akár a V4-országokkal összefogva rendezünk kalandtúrát.

 

A célba érő versenyzők listáját ide kattintva tekinthetjük meg, itt pedig az esemény pontos leírását olvashatjuk el.

Fotók: Facebook.com/bikepackinghungary

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.