A rák sem lehet számára akadály

Nem adja fel a leukémia elleni küzdelmet a mindössze tizennyolc éves spanyol kerékpáros, Juan Francisco Fernández, aki a kórházban is az előtte álló szezonra készül.

Juan Francisco Fernández nem az a fajta bringás, aki könnyen feladja a küzdelmet: sem az országúton, sem pedig a kórházi ágyon. A madridi illetőségű Esteve-Chozas Team U23-as versenyzőjénél leukémiát diagnosztizáltak, életében nem először. Két évvel ezelőtt a kemoterápiás kezelésnek és a csontvelő-átültetésnek köszönhetően sikeresen felépült betegségéből – írja a brit The Sun napilap.

Mindez nemrég, 2017-ben történt, többek között olyan sztárok, mint az amerikai Lance Amstrong, a spanyol Alberto Contador vagy Alejandro Valverde méltatta az akkor mindössze 16 éves kerékpáros hősies harcát a gyógyíthatatlannak hitt betegséggel szemben.

Fotók: @EsteveChozasT

A sikeres felépülés ellenére mégsem ajánlottak neki szerződést a klubnál. Nem úgy 2019-ben, amikor sikerült elköteleznie magát a csapathoz a 2020-as évre. Alighogy aláírta a szerződését, megtörtént, amire kevesen számítottak: betegsége kiújult. Csapata azonban nem hagyta cserben Fernándezt, szobabiciklit vitt a kórházba, amelynek segítségével elkezdhette a felkészülést a következő évadra. A csapat hivatalos Twitter-oldalán tette közzé a felvételt, amelyen a spanyol kerékpáros jól láthatóan kórházi géphez kötve teljesíti az aznapi penzumot.

Az Esteve-Chozas Team így kommentálta a felvételeket:
„A kerékpárversenyzőket kivételes akaraterejük és áldozatkészségük különbözteti meg más sportolóktól. Juan ismét bebizonyította, hogy nem e világról való. Együtt küzdünk a betegség ellen, és ezúttal is mi leszünk a győztesek. Mindenki számára követendő példa vagy, Juan!” – szól az üzenet.

Tudományos kutatások sora támasztja alá, hogy nemcsak a rendszeres szabadidős testmozgás, hanem az élsport is nagyobb védettséget jelent a rákos megbetegedések kialakulása ellen. Egy norvég vizsgálat szerint a korábbi élsportolók között jóval kisebb a rák előfordulása, mint az átlagnépesség körében.

A közép- és a hosszútávfutók, valamint az ugrósportokat űzők szervezete különösen ellenálló a gyilkos kórral szemben.

Arról azonban már jóval kevesebb információ áll rendelkezésre, hogy az élsport mennyiben segíthet leküzdeni a betegséget a rák előrehaladottabb stádiumában. Annyi biztos, az élsporthoz szükséges kitartás nélkül nehéz lenne felvenni a harcot a kór ellen. Erre az egyik legjobb példa Lance Armstrong korábbi Tour de France-győztes kerékpárversenyző, akinél 1996-ban diagnosztizáltak áttétes hererákot, ám kitartásának és a kezeléseknek köszönhetően kigyógyult belőle, majd ezt követően hét alkalommal megnyerte a világ legismertebb kerékpáros körversenyét.

Az Újpest korábbi labdarúgójánál, Lázár Bencénél 2015-ben diagnosztizáltak leukémiát. Egy ideig úgy tűnt, sikerül kigyógyulnia betegségéből, ám végül a halálos kor győzött.
A 2019-ben Kvangdzsuban rendezett masters vizes világbajnokságon két rákos megbetegedésből felgyógyult, illetve gyógyulófélben lévő magyar versenyző is részt vett a műugrók versenyén: Bali Roxána HPV-fertőzés miatt esett át konizációs műtéten közvetlenül a megméretés előtt, míg Linder Erzsébet korábban a mellrákot élte túl.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.