A világbajnok hatévesen már triálozott

Bár a magyar triálosok is kiválóak, Ausztria már világbajnoki címmel büszkélkedő versenyzővel is rendelkezik, a 25 esztendős Thomas Pechhacker 2018 óta tartozik az élmezőnyhöz. A Csupasport interjúja a vb-győztessel.

A még mindig nagyon fiatal Thomas Pechhacker jó ideje a triálozók élmezőnyéhez tartozik, juniorként is világbajnoki dobogón állhatott, a felnőttek között Európa-bajnoki ezüstérme is van, de a legbüszkébb a világbajnoki címére lehet, amelyet 2018-ban szerzett meg a kínai Csengtuban.

Hogy lesz valaki triálversenyző? Mi motiválta, hogy ebben a szakágban versenyezzen?

Édesapámtól, aki maga is triálversenyző volt a motoros szakágban, hatéves koromban kaptam az első triálbringámat – felelte a Csupasport kérdésére Thomas Pechhacker. – A három testvéremmel csodáltuk, mennyi mindent megcsinált, lenyűgözött, így nem is volt kérdés, hogy én is triálos leszek. Háromévesen már bicikliztem, azóta is szinte minden időmet a bringán töltöm, s a világ legtermészetesebb dolga, hogy profi versenyző vagyok. Hogy a hobbim a munkám is egyben, egy megtestesült álom, és csakis annak a sok munkának köszönhető, amelyet beletettem eddig az edzésekbe, a versenyzésbe.

Mit szeret a triálban? Külső szemlélőnek igazán látványos a sport, rendkívül összetett készséget követel meg a versenyzőtől…

Sok mindent szeretek benne, de leginkább a komplexitását. Kicsit olyan, mint a meditáció, imádom azt a lelkiállapotot, amikor hajtom a bringát, amikor a figyelmem a következő célpontra összpontosul. Imádom a versenyek légkörét, mert a triálosok egy nagy családot alkotnak. Szeretek ezekkel az emberekkel találkozni, de szeretem megismerni az új helyszíneken a rendezőket, fotósokat, legfőképpen a feltörekvő tehetségeket.

A karantén alatt edzhetett?

Szerencsére folytathattam az edzéseimet, nem volt semmilyen fennakadás. Persze jó lett volna olyan helyre utazni, ahol lehet edzeni vagy versenyezni, de maradt a saját kertem! Összeraktam egy kis házi edzőtermet, meg van egy triálparkom, amit kicsit felturbóztam, ha már volt rá lehetőségem.

 

Fotók: Imago Images

 

Ausztria és Magyarország szomszédosak ugyan, de a két nemzet triálosainak vannak közös programjaik, edzőtáborok?

Nincsenek kimondottan közös programjaink, de van egy horvátországi edzőtábor, ahol általában találkozunk.

Láttam a honlapján, hogy a versenyzés mellett különféle bemutatókat is szervez. Miben más ez, mint a versenyzés?

A versenyeken általában szakértő a közönség, a bemutatókon viszont csupa olyan ember néz, akit ámulatba lehet ejteni, s ezt imádom. A triál egyébként is az a sport, amit nem hiszel el, amíg nem látod élőben. A közönség szinte megőrül, a gyerekek pedig mindig nagyon lelkesek. Ezért is szeretném, ha minél több emberhez el tudnám vinni ezt az élményt.

Esetleg Magyarországra is jönne bemutatót tartani?

Ott még nem tartottam bemutatót, de szívesen mennék.

Van kedvenc helye, ahol nagyon szeret versenyezni?

Ez nagyon trükkös kérdés, mert oly sok helyen versenyeztem már, de ha mondani kell egyet, akkor Malniut mondanám. Lélegzetelállító hely a spanyol Pireneusokban.

Tervei az idei szezonra?

Edzeni és versenyezni, már amennyire a körülmények engedik, s ha nem lesznek újabb versenytörlések vagy -halasztások. A világkupafutamok a szezon csúcspontjai, amúgy meg rengeteg a fotós és videós tervünk, azokat készítjük majd el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.