Bringázhatunk-e extrém hidegben?

Megoszlanak a vélemények, hogy vajon nyeregbe ülhetünk-e a dermesztő hidegben. Megfelelő öltözettel és felkészültséggel sokat tehetünk biztonságunkért, de néha érdemes a meleg szobát választanunk.

Bár lassan vége az elképesztő hidegnek, nem árt, ha emlékezünk, február második hetében megdőlt a napi hidegrekord Magyarországon. Az időjárás-előrejelzés szerint a következő napokban enyhül az időjárás, és talán lassan elindulunk a tavasz felé, a több napos zimankó kapcsán mégis felvetődik a kérdés, szabad-e, érdemes-e bringára ülnünk az extrém hidegben. A kérdésre két kerékpáros szakportál, a cyclingmagazine.com és bicycling.com igyekezett megtalálni a választ.

A nagy hideg nem akadály, de …

Mint minden testmozgást, a kerékpározást is végezhetjük kemény hidegben, de érdemes figyelnünk néhány aprónak tűnő, ám annál fontosabb részletre. Mindazon túl, hogy rétegesen kell felöltöznünk, nem szabad megfeledkeznünk az aláöltözet minőségéről! Ha kell, a biciklisnadrág alá húzzunk jégeralsót, amely melegen tartja lábizmainkat, felülre pedig vegyünk műszálas pólót, amely gyorsan felszívja a nedvességet, megakadályozva, hogy testünk kihűljön! Egy pár remek téli bringáscipő és orkánkesztyű is elkelhet, de a hétköznapi bringáskesztyű is jó szolgálatot tehet. A fejünkre húzzunk polárcsuklyát és síszemüveget, amely hatékonyan véd a fagy ellen!

 

 

Mikor ne menjünk bringázni a hidegbe?

Amennyiben intervallumedzéseket vagy nagy intenzitású tréningeket szeretnénk végezni, váltsunk inkább görgős kerékpárra, és válasszuk a meleg szobát, illetve az edzőtermet! Ha a dermesztő hidegben végezzük a fent említett edzésfajtákat, és nem melegítünk be alaposan, továbbá nem megfelelő testtartásban tekerünk, könnyen megsérülhetünk.

Tekintsünk el a kerékpározástól akkor is, ha kint minden csúszik! A ficammal, húzódással és töréssel végződő esések jelentős része akkor történik, amikor a bicajjal havas, jeges felületre merészkedünk. Bár a bringázás friss hóban nem jár jelentősebb kockázattal, mindenféleképpen csökkentsük a sebességet és a távot!

Ne feledkezzünk meg a megfelelő gumiabroncsról sem, mert csak a téli változat védhet meg a balesettől, főként akkor, amikor az út széle jeges, és nincs rendesen letakarítva.

Ha nem készítettük fel megfelelően bringánkat a téli időjárási viszonyokra, a rendkívül hideg napokon válasszunk inkább más, biztonságosabb sporttevékenységet. Abban az esetben is érdemes a görgős kerékpárra ülnünk, ha kifejezetten érzékenyek vagyunk az extrém hidegre, könnyen megfázunk vagy hajlamosak vagyunk a légúti betegségekre.

 

Mi történik testünkkel a dermesztő hidegben?

Izmaink összehúzódnak és megfeszülnek, ami némiképpen korlátozza mozgásunkat, ezért az első néhány száz métert kifejezetten nehezebbnek érezzük. Tekerés előtt alaposan melegítsünk be, és csak lassan fokozzuk a tempót!

Zimankóban a vér testünk belseje felé áramlik, hogy megvédje létfontosságú szerveinket a kihűléstől. Ezért kiálló testrészeink, ujjunk, fülünk, orrunk, kezünk és lábujjunk különösen fázni kezd.

Pulzusszámunk csökken, ezért amikor mozogni kezdünk, szívünknek többet kell dolgoznia, hogy felmelegítse izmainkat, aminek következtében pulzusszámunk és vérnyomásunk is megemelkedik – ezért is fontos az alapos bemelegítés.

A légutak összehúzódnak, és úgy érezzük, nehezebben kapunk levegőt. Mindez azért van, mert amikor belélegezzük a száraz és hideg levegőt, légutunk és tüdőnk kevesebb meleghez és nedvességhez jut. Ha szánk elé sálat vagy bringásmaszkot teszünk, a belélegzett levegő felmelegszik, mielőtt leér a tüdőbe.

 

 

Orrlyukunk egyik legfontosabb feladata, hogy tüdőnk számára benedvesítse és felmelegítse a belélegzett levegőt. Amikor beszívjuk a száraz és hideg levegőt, orrunk fokozott üzemmódba kapcsol, aminek következtében több folyadékot termel, így orrunk csöpögni kezd. Ez ellen nem tehetünk sokat, de egy bringáskesztyűre erősített puha orrtörlőkendővel hatékonyan enyhíthetünk a tüneteken.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.