Budapesten járt a BMX freestyle krémje

Pörgés, ámulatba ejtő BMX-mutatványok és profi pálya – röviden így lehetne összefoglalni az újgenerációs olimpiai sportok háromnapos rendezvényének BMX freestyle versenyét.

Mint ismert, ötven világváros közül Budapest nyerte az Utcai Sportok Világjátékának (World Urban Games) rendezési jogát, olyan városokat megelőzve, mint Barcelona, Tokió és Los Angeles. A szeptember 13. és 15. között megrendezett, három napig tartó extrémsport és zenei fesztiválon olyan sportágakban bonyolítottak le versenyeket, mint az inline görkorcsolya, a parkour (szabadfutás), a breaktánc, a 3×3-as kosárlabda, a repülőkorong és a BMX freestyle, de az eseményre kilátogatók az ergométerrel és a lézerlövészetes futással (laser-run) is megismerkedhettek.

A flasztersportokat az amatőrök ki is próbálhatták, amire a dél-pesti Nagyvásártér 10 helyszínre osztott csarnoka tökéletes helyszínnek bizonyult.

A vasárnap BMX freestyle-döntőre – amelyre teljesen megtelt a lelátó – nem jutott be magyar versenyző, ám Szepesi Tibornak, a hazai szakág egyik legsikeresebb képviselőjének így is felejthetetlen élmény volt, hogy testközelből láthatta a világ legnevesebb BMX-eseit.

Szepesi Tibor

„Elképesztő élmény volt egy helyen látni a világ BMX-krémjét – vágott bele a mesélésbe Szepesi Tibor. – Bár az Európa- és világkupaversenyeken többször is találkoztam már a világ legjobbjaival, még mindig lenyűgöznek a mutatványaikkal. Elképesztő milyen sterilen és precízen BMX-eznek, szinte el sem hibázzák a mutatványokat. Ez már egy teljesen más dimenzió.”

Pénteken a magyar BMX-esek előselejtezőket vívtak egymás ellen az elődöntőbe (Top 24) jutásért, ahova mindössze egy magyar versenyző juthatott be. A vasárnapi döntőbe azonban már ő sem kvalifikálta magát.

„Annyira erős volt a profi mezőny, hogy magyar versenyzőnek lehetetlen lett volna bekerülnie a döntőbe, ahol már csak tizenketten csaptak össze az első helyért. Egyetlen magyar bringásnak, Jósa Dánielnek sikerült a top huszonnégybe kerülnie. A rutinos BMX-es nem ijedt meg a nagy nevektől, ám az egyik körben lecsúszott a lába a pedálról, így csak egy jó kört tudott teljesíteni – mesélte Szepesi Tibor. – Én az első, biztonsági körben olyan erős tempót mentem, hogy a második kör végére – amely a kvalifikáció szempontjából volt fontos – teljesen kiment belőlem az erő, így nem maradt esélyem a továbbjutásra.”

A kitűnően előkészített, a nézők számára is könnyen belátható pálya azonban a versenyzőknek nehézségeket is rejtegetett.

Utcai Sportok Világjátéka, szeptember 13-15., Budapest

Férfi BMX freestyle-döntő:
1. Brandon Loupos (Ausztrália)
2. Logan Martin (Ausztrália)
3. Justin Dowell (Egyesült Államok)
Női BMX freestyle-döntő:
1. Hanna Roberst (Egyesült Államok)
2. Minato Oike (Japán)
3. Lizsurley Villegas Serna (Kolumbia)

„A versenypálya egyszerű volt, nem igényelt különösebb technikai tudást. A nehézsége mégis abban rejlett, hogy mindenki a legnehezebb trükkjét akarta bemutatni rajta, viszont ha valaki rontott, nem biztos, hogy maradt elég lendülete a következő etaphoz, így végig nagyon precízen kellett tekernie. Külön öröm, hogy a magyar riderek több alkalommal is felmehettek a nemzetközi szintű pályára gyakorolni. Nálunk nincs ilyen színvonalú terep sem a gyakorlásra, sem pedig a versenyzésre. Remélem, hogy a közeljövőben Magyarországon is építenek hasonló színvonalú pályákat, így a szakág hazai versenyzőinek nagyobb esélye lesz, hogy utolérje a világelitet” – zárta a beszélgetést a magyar BMX-es.

Ilyen belső nézetből egy BMX Freestyle verseny:

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.