Contador rekordja az Everest-kihívásban

A korábbi profi kerékpáros szurkolói biztatására (is) vágott bele az Everest Ride teljesítésébe, s hazájában, Spanyolországban döntött csúcsot – pedig olykor 20 százalékos emelkedőn tekert.

Alberto Contador hírnevéhez méltó teljesítménnyel hallatott magáról. A korábbi profi spanyol kerékpáros rekordot állított fel az „Everest-mászáson”, 7:27:20 óra alatt tudta le a 8850 méternyi szintkülönbséget, ezzel 2:37 perccel megdöntötte az ausztrál Lachlan Morton idejét – számolt be a cyclingnews.com.

Az eredeti nevén Everest Ride célja, hogy a kerékpárosok a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest 8850 méteres tengerszint feletti magasságának megfelelő szintkülönbséget teljesítsék minél gyorsabban. A hét Grand Tourt (2007, 2009 – Tour de France; 2008, 2015 – Giro d’Italia; 2008, 2012, 2014 – Vuelta a Espana) nyerő bringás hazai terepen versenyzett, Madridtól északra, Segoviában, a Navapelegrín emelkedőjén vágott neki a kihívásnak.

 

Fotó: José Jordan/AFP

 

A Vuelta a Espana „programjában” szereplő Puerto de Navacerrada szomszédságában található a Navapelegrín, amelynek 6.8 kilométeres kaptatója átlagosan 7.5 százalék meredekségű, viszont a legkeményebb részén a 20 százalékot is eléri. Contador a legemberpróbálóbb szakaszra fókuszált (78-szor tette meg), egy kilométeres, átlagban 12 százalékos meredekségű részen tekert, de ezen a szakaszon található az említett 20 százalékos kihívás is…

A koronavírus-járvány idején különösen népszerű lett a próbatétel, hiszen a tömegektől távol lehetett versenyezni – az idővel. Több új csúcs is született a közelmúltban, Contador előtt az EF Pro Cyclingot erősítő Lachlan Morton jutott minden értelemben a csúcsra, még akkor is, ha az első kísérletét érvénytelenítették.

Az Everestinget irányító szervezet, a Hells500 már hitelesítette is Contador rekordját, szóval innentől a 7 óra 27 perces és 20 másodperces teljesítményt kell felülmúlni.

„Teljesítve az Everesting-őrület – posztolta Instagram-profilján a spanyol sztár egy videó kíséretében. – Köszönöm az üzeneteket, amelyek bátorítottak. Nagyon különleges kihívás, de közben szép élmény. A következőt együtt csináljuk végig!”

Contadort szurkolói biztatták, hogy hajtsa végre az Everestinget. Kezdetben csak az új bringamárkájának egyik kerékpárját, az Abikest tesztelte, ekkor kezdték el ösztökélni a drukkerek.

„Valamelyik nap azon viccelődtünk, hogy teljesíteni kellene a kihívást, és sok komment érkezett, hogy tényleg csináljam meg. Amikor letöltöttük, és összehasonlítottuk az adatokat az Everesting honlapjáról, biztossá vált: teljesítettem.”

Amúgy Contador nem akart úgy járni, mint Morton, akinek érvénytelenítették egy kísérletét, így összesen 148 kilométert tekert, és 8964 méter szintet járt be. A teljesítmény is mutatja, a 2017-ben 15 évnyi profiskodás után visszavonuló, 37 esztendős spanyol kerékpáros remek fizikai állapotban van.

Címlapfotó: Tim de Waele/DPPI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.