MTBO: tájékozódási verseny két keréken

A Mecsek Maraton Team egyik alapító tagja, dr. Ember Ágoston szemüvegén keresztül nyerhetünk bepillantást ebbe az igazán különleges kerékpárműfajba.

Nem túl régóta lehet hallani tájékozódási hegyikerékpározásról. Tulajdonképpen mit is értünk pontosan MTBO alatt?

A mozaikszó jelentése: Mountain Bike Orienteering, magyarul tájékozódási kerékpározás, becenevén: tájbringa. Tulajdonképpen a tájékozódási futásból nőtte ki magát a szakág (nem túl régi versenyforma, hiszen 2002-ben volt az első világverseny), és ugyanúgy térképpel haladunk a verseny ideje alatt, azonban a tájfutóktól eltérően mi nem vágunk át árkon-bokron, hanem a versenyterület jellegétől függően főleg földutakon, csapásokon bringázunk.

Egy normál tájkerékpárverseny során meghatározott ellenőrző pontokat kell felkeresni kötelező sorrendben, de olyan is van, amikor a sorrendet a versenyző döntheti el – ez esetben „pontbegyűjtő” versenyformáról beszélünk. Az ellenőrző pontok érintését a magunkkal vitt chip igazolja a célban. Két pont között a kormányra erősített speciális tájkerékpáros-térképről az ideális útvonalat próbáljuk kiolvasni, természetesen az nyer, aki a legrövidebb idő alatt hiba nélkül (tehát pontkihagyás nélkül) teljesíti a pályát.

Léteznek hosszabb távú vagy – inkább úgy fogalmaznék – hosszabb menetidejű versenyek, amikor adott esetben csapatban teljesítünk 4, 6 vagy akár 12 órás eseményeket. Ezeknél a térkép sokszor jobban hasonlít egy turistatérképhez, több pont van nagyobb területen, és a pontérintés igazolása is más-más módon történhet (GPS-es nyomvonalrögzítés, „jegyzetelés” stb.). Itt a menetidő domináns, a megadott szintidőt túllépni nem célszerű, mert késés esetén időarányosan bukunk a pontjainkból. Ezeket az eseményeket „bike adventure”-nek nevezik. Hazánkban is van már több, évről évre megrendezett adventure.

Akkor ez izgalmasabb, mint a klasszikus hegyi-kerékpározás?

Itt másfajta az izgalom, ugyanis nincsenek fej fej melletti versengések. Mégis roppant jó meccseket vívunk úgy, hogy nem is látjuk vagy csak ritkán, rövid időre, hogy éppen miben sántikál a veled egy „pályán” pedálozó versenytárs. A rajtolás ugyanis egyenként és időben széthúzva történik, hogy az azonos kategóriában induló ellenfelek lehetőleg ne tudják figyelni egymást, tehát a kategóriák résztvevői sorsolással eldöntött időeltolással rajtolnak, gyakran több perc, akár fél óra differenciával is. Izgalmas, hogy jóval több mindenre kell figyelni, mint „sima” montizáskor (nemcsak a terepre, hanem a térképre és a tájékozódásra is), főleg a „kiolvasás” izgalmas a célba érkezést követően, amikor kiderül az eredmény – olykor csak néhány másodperc különbséget produkálunk, úgy, hogy nem ismerjük a másik taktikáját, útvonalválasztását és jó esetben a terepet sem.

A hangulatra egy MTBO-versenyen sem lehet panasz

A rajt és a cél között nem ismert tehát a pontos útvonal, nincs jelölt pálya és ideális nyomvonal, mégis le lehet követni, hogy valaki becsületesen teljesítette a penzumot?

Ideális vagy „ideálisabb” útvonal akad, kérdés, hogy megtaláljuk-e a térképen, illetve a terepen. Persze a verseny végén sokszor rekonstruáljuk az eseményeket: te, én itt mentem, és ennyi lett ez az átmenet, hú, itt meg ott milyen hülye választás volt stb. Szóval, az a szép ebben a sportágban, hogy nem elég gyorsnak és erősnek lenni a bringán, legalább olyan hangsúlyos a térképismeret, helyzetfelismerés vagy bringakezelés is. Simán lehet jobb és eredményesebb egy fizikailag kevésbé erős, ám sokkal jobban tájékozódó sportoló.

Nagy élmény lehetett az is, amikor hazai pályán a szeniorvébén lehetett versenyezni, hiszen 2018-ban Magyarország adott otthont a világbajnokságnak.

Igen, érdekes tapasztalat volt a legjobbakkal egy pályán, egy versenyen szerepelni. A kategóriámban körülbelül az utolsó helyekre voltam elegendő, jó viszonyítási alap volt. Viszont az M120 kategóriájú váltóban – amikor mindhárom csapattag életkora negyven év fölött van – Máté Tamással és Kárpáti Gáborral majdnem dobogó is lehetett volna, ha nagy sietségemben nem hagyok ki egy ellenőrző pontot.

A versenyek egyik nehezítő tényezője a sötétség

Azért feltételezem, nagyobb bringás múlt szükségeltetik, hogy valaki ebben a szakágban bizonyítson.

Természetesen nem árt. Bár a rossz tájékozódással kombinált jó erőnlét talán a kedvezőtlenebb összeállítás. Egyébként többen vannak extájfutók, mint exmontisok ebben a sportágban. Az itthoni versenyeket illetően azért érdemes tudni, hogy viszonylag alacsony létszámúak. Minden kategóriát összegezve a száz körüli nevezési szám már jónak mondható lenne. Érdemes azt is tudni, hogy a versenyek megszervezése eléggé eltér más montis eseményekétől, ugyanis egy jó MTBO-verseny fontos feltétele a jó térkép. Sokszor ehhez több hónapos előkészítő munka, terepbejárás, aprólékos térképszerkesztés szükséges. Bátorítok minden montist, hogy egyszer jöjjön el egy MTBO-versenyre, még az is lehet, hogy kiválóságok lapulnak közöttünk, csak nem ismerik ezt a sportot.

Kapcsolódó cikk: https://www.csupasport.hu/kerekparozas/dr-ember-agoston-a-sport-polihisztora-35004/

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.